Roofs 2011-10-12 Veiligheidsanker wordt eenvoudig mechanisch bevestigd in de ondergrond
Voor sommige werken is het voor de dakdekker de meest voordelige oplossing zelf een veiligheidsanker aan te brengen. Hier wordt een nieuw bevestigingssysteem voor geïntroduceerd. Er werd in Montfoort een nieuw product ontwikkeld om een veiligheidsanker middels eenvoudige montagetechnieken te kunnen monteren. Het resulteerde in het ontstaan van de Roofbuddy.
Het Roofbuddy gamma is met name gericht op de kleine- en middelgrote dakdekkersbedrijven die tevens de mogelijkheid willen hebben om valbeveiligingsvoorzieningen te kunnen leveren en monteren. Het gamma zal uitsluitend via een dealernetwerk van ondermeer handelaren van dakmaterialen op de markt gebracht worden.
Het nieuwe anker is ontwikkeld in de keuken van leverancier van valbeveiligingssystemen Daksafe in Montfoort. Dit bedrijf heeft ruime ervaring op het gebied van valbeveiliging en weet dan ook aan welke eisen een valbeveiligingssysteem moet voldoen. Het bedrijf werkt projectmatig en de ontwikkelingen waar het bedrijf mee komt zijn geënt op de eigen projecten. Dit zijn dus valbeveiligingssystemen die door specialisten moeten worden aangebracht.
Mechanische bevestiging
Men merkte echter dat de markt vroeg om een systeem dat de dakdekker zelf zou kunnen monteren. Daarom legde men zich toe op de ontwikkeling van een veiligheidsanker dat op elke ondergrond is aan te brengen en met verschillende typen dakbedekking is te combineren. Het resultaat is de Roofbuddy, een RVS anker dat mechanisch bevestigd wordt aan de ondergrond. Daarnaast wordt een bijbehorend positioneringssysteem en harnas geleverd, als ook een tijdelijk op te spannen levenslijn van 20 meter. Deze levenslijn kan tijdelijk tussen twee of drie van deze ankerpunten worden gespannen waardoor een groter werkgebied gecreëerd wordt. Het ankerpunt is getest en goedgekeurd volgens de norm EN 795 klasse A.
Nadeel van bevestiging in de ondergrond is natuurlijk de doorboring van het dakpakket, wat risico’s voor de waterdichtheid en de isolerende werking van het pakket oplevert. De leverancier gelooft echter dat er geen alternatief is om een zeker veiligheidsanker toe te passen. De genoemde nadelen worden door dit systeem zoveel mogelijk opgevangen. Het Roofbuddy ankerpunt is namelijk voorzien van een geïntegreerde plakplaat, waardoor het verankeringspunt eenvoudig in de dakbedekking kan worden opgenomen.
Stalen daken
Het ankerpunt bestaat uit een ankeroog, een RVS staalplaat (600 x 600) en in totaal 14 perforatiegaten. Voor de verschillende daktypen (stalen daken, houten daken, betonnen daken, gasbetondaken) zijn verschillende bevestigers beschikbaar. De afmeting van het anker maakt het eenvoudig in te werken met een dakrol. Eventueel is het anker na gebruik weer verwijderbaar. De boorgaten dienen dan vanzelfsprekend weer waterdicht te worden ingewerkt. Men kan er ook voor kiezen het anker te laten zitten, omdat het systeem is opgebouwd uit RVS zal het niet corroderen. Vanzelfsprekend is een jaarlijkse inspectie in dit geval wel noodzakelijk.
Belangrijk is het goed in de gaten te houden met welke ondergrond men van doen heeft en dat daar de juiste bevestigers bij worden gebruikt. Ook is het belangrijk de dikte van het isolatiepakket en de plaats van het veiligheidsanker te bepalen. Zo dient men bij geprofileerde staaldaken de bovenkant van de canalure te vinden (d.m.v. het boren van een gat in het dakpakket).
De gaten in de Roofbuddy komen overeen met de meest voorkomende canalure-afstand (250 mm). Als dus de lijn van de bevestigingsplaten van het anker overeenkomt met de lengterichting van de staalplaten zal in de meeste gevallen het anker eenvoudig kunnen worden gemonteerd. Eerst worden de vier hoeken bevestigd zodat zeker is dat alle bevestigers in de bovenkant van de canalure zijn bevestigd. Het anker mag pas worden gebruikt als alle 14 schroeven zijn bevestigd. De lengte van de bevestigers hangt af van de toegepaste isolatiedikte.
Houten en betonnen daken
Voor houten, betonnen en gasbetonnen ondergronden is met name de dikte van het dakpakket een aandachtspunt. Aan de hand van een overzichtelijke tabel kan worden bepaald welke bevestigers dienen te worden gebruikt. Deze dienen 3 cm langer te zijn dan het isolatiepakket. Bij betonnen ondergronden dienen de gaten te worden voorgeboord, bij stalen, houten en gasbetonnen dakplaten is dit niet nodig.
Bij levering zijn geen bevestigingsmiddelen bijgesloten, deze dienen apart bij de dealer te worden aangeschaft na opgave van de isolatiedikte. Na bevestiging wordt het ankerpunt waterdicht ingewerkt met behulp van een bitumineuze rozet. Het ankerpunt is ook toe te passen op een EPDM dakbedekking, hiertoe dient het ankerpunt wel te worden geprimerd.
Ook oplossingen voor kunststof dakbedekkingen zijn op aanvraag leverbaar.
EN 795
De Roofbuddy is door notified body Satra UK getest conform EN 795 klasse A en aanvullend getest voor gebruik door twee personen. Dit betekent o.a. dat het anker sterk genoeg is om twee personen te dragen, volgens zowel de dynamische als de statische test. Doordat het ankeroog zich vlak boven het dakoppervlak bevindt, wordt de constructie minimaal belast.
De leverancier gaat ervan uit dat de dakdekker, die dit systeem toepast, op de hoogte is van de basisregels. Toepassing van dit ankerpunt dient altijd te geschieden aan de hand van een RI&E. Bij levering wordt door de dealer de nodige voorlichting verschaft. Daarnaast wordt in de verpakking van elk ankerpunt een uitgebreide montagehandleiding bijgevoegd.