Zoeken

Roofs 2011-10-19 Prefab afvoersysteem voor platte daken en goten

Het aanbrengen van afvoeren in het dakvlak is kritisch en vergt de nodige aandacht. Er dient rekening gehouden te worden met vragen als: past de afvoer in de standleiding? Sluiten de materialen wel goed op elkaar aan? Is de afvoer voldoende waterdicht ingewerkt? Mijndak Folie Dakmaterialen ontwikkelde het Ecoflox prefab afvoersysteem voor platte daken en goten.

Mijndak Folie Dakmaterialen uit Westendorp is een bedrijf dat is gespecialiseerd in de vervaardiging van prefab dakproducten uit EPDM. Al jarenlang is het bedrijf verantwoordelijk voor de vervaardiging van diverse prefab mogelijkheden voor doorvoeren en goten op basis van de EPDM Resitrix SK-W. Voordeel van dit materiaal is immers dat het ook verwerkt kan worden op andere dakbedekkingen als bitumineuze dakbedekkingen, ECB, Elastofol en andere merken EPDM. Tevens is het materiaal aan te brengen op zink, aluminium, koper en staal, wat het ook geschikt maakt voor toepassing in de goot.

Prefab afvoersysteem

Directeur Ronald Mijnen ontwikkelde de Ecoflox, een gepatenteerd prefab afvoersysteem voor platte daken en goten. Bijzonder aan deze afvoer is dat de dakbedekking in dit systeem in een geadoniseerde aluminium buis wordt geperst. Voor toepassing op het platte dakvlak is de afvoer bovendien voorzien van een flens, waarmee de afvoer mechanisch kan worden bevestigd. Deze twee vindingen maken een snellere, en kwalitatief betere bevestiging van de afvoer mogelijk. De ontwikkelaar zet uiteen wat het systeem behelst.

“Het persen van de dakbedekking in een geadoniseerde aluminium buis heeft tot gevolg dat de dakbedekking niet los zal komen van de buis,” aldus Mijnen. “Dit maakt de afvoer degelijk, zowel tijdens de verwerking als in de gebruiksfase. De afvoer kan door de toepassing van geanodiseerd aluminium ook toegepast worden in een zinken, koperen of stalen standleiding. Gecombineerd met het gegeven dat EPDM op alle dakbedekkingen, behalve PVC, is aan te brengen, betekent dit een brede inzetbaarheid van deze prefab afvoer. Doordat het aluminium is geadoniseerd, zal de buis geen vuil opnemen en daardoor lang meegaan. Ook loogt er geen afscheiding van het traditionele lood, of oxidatie van het aluminium uit in het oppervlaktewater. De afvoer is leverbaar in de standaard maten Ø70, Ø80, Ø100 en Ø125 mm met een lengte van 29 cm. De buismaat is op aanvraag te verlengen naar bijvoorbeeld 50 of 75 cm. De wanddikte is met 2 mm stevig te noemen. Daarnaast is de beschermfolie van de SK-W gemakkelijk te verwijderen omdat deze niet in de buis is meegekneld.”

De uitvoering met flens is zoals gezegd ontwikkeld voor toepassing op het platte dakvlak. Deze maakt het mogelijk de afvoer mechanisch op de ondergrond te bevestigen. Hierdoor komt er geen spanning op de dakbedekking: de afvoer hangt immers niet aan de dakbedekking maar aan de flens. De afvoer is door het gebruik van EPDM conform NEN 6050 met de föhn in te werken. Het bedrijf levert ook zijafvoeren met flens. De uitvoering zonder flens is bedoeld voor toepassing in goten. Het is ook niet mogelijk voor de installateur met het plaatsen van de standleiding de plakplaat omhoog te drukken, daar deze vastgeschroefd zit.

“Het werken met deze nieuwe afvoer scheelt de verwerker veel tijd,” zegt Mijnen. “De tijd die bij een loden plakplaat nodig is voor het primeren, opschuren en ontvetten van de plakplaat is bij toepassing van de Ecoflox al gewonnen. Daarnaast moet er voor een loden plakplaat een lap dakbedekking worden gesneden en ingewerkt worden. Dit kost allemaal erg veel tijd. Bij toepassing van deze nieuwe afvoer is dat allemaal niet nodig. Dit betekent dat wij ook prijstechnisch goed kunnen concurreren met de reeds in de markt gangbare systemen.”

De productie van dit nieuwe prefab afvoersysteem wordt bij Mijndak Folie Dakmaterialen bv volledig in eigen huis uitgevoerd. De distributie wordt afgestemd met de levering van de dakbedekking. Mijnen geeft aan vertrouwen te hebben in de toepassing van zijn vinding. “Er kan maatwerk worden geleverd en de snelheid en kwaliteit van werken wordt verbeterd zonder dat dit een meerprijs oplevert. Dat lijken me allemaal zaken waar de markt het voordeel van zal zien.”