Zoeken

Roofs 2011-10-26 Waterdoorlatende vloeren voor gebruiksdaken

Sinds vorig jaar is Grillo Vloeren uit Rotterdam onderdeel van de Eldon Groep. Uit de activiteiten van het bedrijf is het bedrijfsonderdeel Grillo Dakafwerkingen ontstaan. In de markt is het bedrijf vooral bekend als leverancier van de Wado Drain-vloeren. Roofs sprak met directeur Alexander Rooijens.

Toen Alexander Rooijens in 2007 de leiding over het bedrijf overnam, had hij bij een dakdekkerbedrijf ruime ervaring opgedaan in de dakenbranche. De naam Grillo Vloeren is afkomstig van de vorige eigenaar, de Italiaanse eigenaar Marco Grillo. Toen deze in 2007 zijn bedrijf verkocht was dit voor Rooijens de kans waar hij op had gewacht. Hij besloot de vertrouwde naam aan te houden omdat deze bekendheid genoot in de markt. Deze heeft men met name met de Wado Drain®-vloeren verworven, een drainerende cementtegel die dikwijls wordt toegepast op beloopbare daken zoals galerijen (als opplussysteem), balkons, speelplaatsen en (dak)terrassen.

Dakafwerkingen

Uit deze activiteiten is het bedrijfsonderdeel Grillo Dakafwerkingen ontstaan, dat breder op het dak actief is met o.a. daktuinen en energiedaken door middel van warmte- en koude terugwinning ( Dakcollector). Het bedrijf brengt ook o.a. afschotmortel aan, of brengt men een luxe dakafwerking aan zoals vlonders en parkeerdaken. De activiteiten vinden voor het grootste deel in de nieuwbouw plaats, maar het aandeel renovatie stijgt onder invloed van de marktomstandigheden. Het bedrijf fungeert in de meeste gevallen als nevenaannemer en werkt als zodanig samen met een aantal gerenommeerde aannemersbedrijven. Sinds 2010 is het bedrijf onderdeel van de Eldon Groep en manifesteert men zich nadrukkelijker in de dakenbranche.

Drainerende vloeren

Een groot deel van de activiteiten bestaat uit het leveren en aanbrengen van de Wado Drain® vloeren. Deze zijn vervaardigd uit een mengsel van gebroken grind, cement en toeslagstoffen. De tegel is door deze samenstelling stroef, slijtvast en gemakkelijk te reinigen.

Maar de belangrijkste eigenschap is dat de vloer waterdoorlatend is en zonder tegeldragers direct op de ondergrond wordt geplaatst.  Mits op het juiste afschot geplaatst, kunnen de vloeren op elk type dakafwerkingen worden aangebracht (warm dak met/zonder dampremmende laag, koud- en omgekeerd dak, etc.).

“Deze vloeren worden traditioneel met name gebruikt in nieuwbouw- en opplusprojecten,” aldus Rooijens. “Tegenwoordig zien we dat de vloeren ook steeds meer in de renovatie worden toegepast. Ze worden in het werk op maat vervaardigd en uitsluitend door eigen gespecialiseerde vakmensen aangebracht. Er is steeds meer vraag naar het ophogen van bestaande galerijvloeren; volgens het Bouwbesluit moeten galerijwoningen gerealiseerd worden met een maximale opstap van 20 mm hoogte. Het dak wordt bovendien steeds meer als gebruiksdak ingericht en ook hier kan het systeem in veel gevallen een goede oplossing betekenen.”

De minimale dikte van de vloer is 30 mm. Bij deze dikte weegt het systeem ongeveer 55 kg/m² en is de waterdoorlatendheid minimaal 40 l/m². Om de vloerelementen te kunnen laten werken wordt een dilatatie van 3 mm aangehouden tussen de tegels. De slijtvastheid voldoet aan de eisen voor eerste kwaliteit betonartikelen, zoals geformuleerd in NEN 7014 en NEN 7015. “De meest uiteenlopende maten, dikten en kleuren zijn mogelijk,” aldus Rooijens. “Zodoende past het systeem in de meest uiteenlopende toepassingen. De vloeren worden uitsluitend door onze gespecialiseerde verwerkers aangebracht.”

Bij aanbrengen dient rekening te worden gehouden met een uithardingsperiode van minimaal zeven dagen. Het systeem bevat geen chemicaliën. Het systeem is al een tijdlang op de markt, maar het bedrijf is voortdurend op zoek naar nieuwe toepassingen. Zo ontwikkelt men momenteel bijvoorbeeld een toepassing waarin led-lampjes in de tegel zijn verwerkt. Binnenkort hoopt het bedrijf met verdere innovaties te komen.