Zoeken

Roofs 2011-11-20 Koud verkleven op steenwol

Tot voor kort was het niet mogelijk dakbedekking koud te verkleven op een steenwol isolatie. Rockwool Benelux introduceert nu de Rockwool Coldfixx, waarmee dit wél mogelijk is. Dit betekent een aanzienlijke uitbreiding van de mogelijkheden met steenwol.

Het gaat om een steenwol isolatieplaat die is vervaardigd volgens de bekende Dual Density Technologie. Deze zorgt voor een hoge mechanische weerstand waardoor de isolatieplaat beloopbaar is. Het heeft hierdoor ook een hoge ponsweerstand (minimaal 200 kPa). De isolatieplaat is aan de bovenzijde uitgevoerd met glasvlies toplaag. De dakbedekking kan rechtstreeks op het glasvlies koudverkleefd worden aangebracht.  Dit geldt voor zowel bitumineuze als voor PVC of EPDM dakbedekkingssystemen, met gebruikmaking van de membraanspecifieke lijm.

Zoals bekend hecht steenwolfabrikant Rockwool grote waarde aan brandveiligheid. De nieuwe isolatieplaat is dan ook mede als reactie op de invoering van de brandveiligheidsnorm NEN 6050 ontwikkeld. Maar de ontwikkeling vergroot ook het aantal toepassingsmogelijkheden van steenwol isolatie: in situaties waar momenteel voor een alternatief wordt gekozen vanwege de koudgekleefde applicatie van de dakbedekking, kan in deze situaties nu ook steenwol worden toegepast. Tevens wordt het aanbrengen van de steenwol isolatie op deze manier voor de verwerker comfortabeler en veiliger.

Koudverkleving

De verwerking is eenvoudig. De isolatieplaat zelf wordt ofwel mechanisch bevestigd op het dakvlak geplaatst, ofwel partieel verkleefd met polyurethaanlijm, bitumineuze koudlijm of de Rockwool Daklijm 300. Indien het isolatiepakket dikker is dan 160 mm dient er volgens de fabrikant in twee lagen te worden geïsoleerd. De onderlaag zou in deze gevallen moeten worden uitgevoerd met de Taurox isolatie, waarbij de isolatieplaten onderling verkleefd dienen te worden met een polyurethaanlijm.

Voor de dakdekker is het koud verkleven van de dakbedekking op de steenwol isolatie eenvoudig en zeker uit te voeren. De dimensiestabiele platen krimpen of schotelen niet door verschillen in temperatuur of vochtigheid, waardoor koudebruggen of spanningen in de dakbedekking worden voorkomen. Met deze nieuwe isolatieplaat kan het materiaal in de meest uiteenlopende situaties worden toegepast, het heeft immers alle voordelen van een steenwol isolatieplaat. Een dampdrukverdelende plaat is bij deze nieuwe isolatieplaat overbodig doordat het steenwol dampopen is.

Overige eigenschappen

Het nieuwe product is op de meest uiteenlopende eigenschappen getest. Zo valt de nieuwe steenwol isolatieplaat (net als andere steenwolproducten) in de Eurobrandklasse A2-s1, wat betekent dat het materiaal niet bijdraagt aan een eventuele brand en ook geen rook of giftige gassen ontwikkelt. Het smeltpunt van steenwol ligt boven de 1000ºC. Vanwege de geluidwerende werking van het materiaal kan het tevens worden toegepast als geluidsisolatie.

Rockwool Benelux geeft bij monde van directeur marketing Stephanie Geelen en manager corporate communicatie Gerard van der Zanden aan hoge verwachtingen te hebben van de nieuwe steenwol isolatieplaat. “Wij komen hiermee tegemoet aan een duidelijke vraag van onze klant. Met name architecten zullen de voordelen van deze innovatie zien, de verwachting is dan ook dat deze isolatieplaat in de toekomst in veel gevallen zal worden voorgeschreven. De introductie van de Rockwool Coldfixx betekent naar onze mening een belangrijke uitbreiding van de toepassingsmogelijkheden van steenwol, het is een innovatie die goed past bij onze visie op kwaliteit en eenvoudige verwerkbaarheid.”