Zoeken

Roofs 2011-11-24 Prefab schoorsteenkappen op maat

Tijdens Dak Event 2012 zal een groot aantal partijen uit de dakenbranche zich met een stand presenteren. Een van die partijen is het Haarlemse Holland Dakaccessoires. Het bedrijf brengt een uitgebreid assortiment onder de aandacht, waarvan met name de aluminium prefab schoorsteenkappen de aandacht trekken.

Holland Dakaccessoires is een familiebedrijf dat sinds 1992 actief is, in eerste instantie in de productie van diverse dakaccessoires zoals ontluchtingen, kiezelbakken, steekstukken, etc., later werd men ook actief in de verkoop van schoorstenen, muurafdekkers, vuilstortkokers, etc. Het bedrijf heeft in haar bestaan een voortdurende gestage groei doorgemaakt en beschikt momenteel over ca. 35 werknemers en een bedrijfsruimte van in totaal bijna 4000 m². Met een ruim magazijn en applicatieruimte en een eigen poedercoatinstallatie is het bedrijf in staat op diverse gebieden maatwerk te leveren. De diverse nieuwe ontwikkelingen die het bedrijf presenteert zijn hiervoor illustratief.

Prefab schoorsteenkappen

“Veel oude schoorstenen zijn in de loop der tijd gaan lekken,” vertelt directeur Erik Houssart. “Bij veel daken zijn er ook steeds meer pijpjes en doorvoeren door het dak gemaakt en dat is inderdaad vragen om problemen. Bovendien ziet het er dikwijls ook niet fraai uit. Wij hebben daar geprefabriceerde ommantelingen voor ontwikkeld. Alle doorvoeren worden vernieuwd en waterdicht ingewerkt, vervolgens komt er een prefab schoorsteenkap overheen waarmee de doorvoeren netjes zijn ingewerkt.”

“Voor de meest uiteenlopende situaties hebben we een oplossing in het assortiment,” zegt Houssart. “De prefab schoorsteenkappen worden vervaardigd uit 1,5 mm aluminium en worden met behulp van verticale omegaprofielen aan de schoorsteen bevestigd. Door de profielen wordt een goede ventilatie van de schoorsteen gewaarborgd, die immers nodig is omdat er warme en vochtige lucht door het kanaal omhoog komt. Tevens worden in de kap ventilatieroosters geplaatst. De diverse afvoerkanalen worden met behulp van aansluitstukken (RVS of aluminium) of flexibele slangen op de uitmonding aangesloten. De kappen zijn in elke gewenste RAL-kleur te leveren.”

De prefab schoorsteenkappen worden volledig in eigen huis geassembleerd. Een monteur van Holland Dak Accessoires bepaalt ter plaatse welke oplossing het meest geschikt is. Hij meet het dak in en stelt aan de hand daarvan de prijs vast. Aan de hand van de meetgegevens wordt een inmeettekening gemaakt die ter goedkeuring aan de opdrachtgever wordt voorgelegd. Na goedkeuring wordt de schoorsteenkap gefabriceerd en tenslotte door een eigen team van het bedrijf op het dak gemonteerd. “Deze werkwijze stelt ons in staat maatwerk te leveren,” aldus Houssart. “De schoorsteenkap wordt immers volledig in overleg met de opdrachtgever geassembleerd.”

Het assortiment behelst zowel een combikap (voor meerdere afvoeren) als een monokap (voor één afvoer). Tevens levert men een zogeheten Ventkap, met een speciaal ontworpen trekkende kap van aluminium ronde lamellen. Het bedrijf levert de schoorsteenkappen ook voor hellende daken en levert alle kappen indien gewenst met een anticondens isolatie in de deksel. Deze isolatie reduceert tevens het geluid bij hagel en zware regen.

Reno rookgassen

De aluminium Reno Rookgassen die het bedrijf in het assortiment heeft, zijn bedoeld om de bestaande rookgassen bovendaks te kunnen renoveren. De dakdekker vergroot hiermee zijn pakket, want onderdaks wordt dit het werk van de installateur. Om dit op een juiste manier te doen, is het belangrijk te herkennen bij welke type ketel de betreffende rookgas hoort. Elke type ketel heeft een eigen rookgas. De set die Holland Dak Accessoires biedt, is geschikt voor toepassing op de meest voorkomende ketels (HR hoog rendement en VR verbeterd rendement) waarvan de doorsnee van de bestaande rookgasafvoerpijp 80 mm is en die van de luchttoevoer 130 mm.

De Reno rookgassen worden als volgt gemonteerd. Allereerst dient de bestaande rookgasafvoer (met luchttoevoerkap) te worden verwijderd. Vaak zitten deze met popnagels of bajonetsluitingen vast op het onderste gedeelte van de rookgas. Daarna kan men de nieuwe plakplaat over de bestaande plakplaat laten zakken en inwerken met dakbedekking. De nieuwe sectie wordt vervolgens over het resterende deel van de bestaande rookgas geplaatst. De binnenpijp past in de bestaande rookgasafvoer; men hoeft de rookgas alleen nog op hoogte te stellen (zodanig dat de luchttoevoer vrij lucht kan aanzuigen) en met behulp van zelftappers vastzetten.

Tenslotte is het bedrijf ook leverancier van een breed assortiment aluminium producten zoals luifels, muurafdekkappen en boeidelen, maar ook levert men andersoortige producten zoals bijvoorbeeld travohuizen. Ook deze producten worden in eigen huis vervaardigd en op maat gemaakt. Het bedrijf heeft hiertoe alle benodigde apparatuur operationeel, zoals kantbanken, computerzagen, walsen, etc.

Dak Event

Tijdens de Dak Event (10-12 januari 2012) zal het bedrijf het uitgebreide assortiment en de activiteiten onder de aandacht brengen. “Voor ons is de vakbeurs voor de dakenbranche het ideale podium om onze activiteiten onder de aandacht te brengen,” aldus Houssart. “Het is immers een specifieke beurs met een gericht publiek. We zijn er dus van verzekerd dat we op deze manier de juiste mensen bereiken.”