Zoeken

Roofs 2011-11-32 Veel noviteiten tijdens Dak Event 2012

De komende editie van Dak Event, de enige gespecialiseerde beurs voor de dakenbranche die van 10-12 januari 2012 plaatsvindt in het NBC te Nieuwegein, zal de meest actuele ontwikkelingen die in de sector plaatsvinden tonen. In dit artikel alvast een – noodzakelijk onvolledig - voorproefje.

De Dak Event is een relatiebeurs voor de dakenbranche waar tevens de meest uiteenlopende nieuwe ontwikkelingen zijn te bezichtigen. Neem bijvoorbeeld EPDM Systems uit Lemelerveld. Het bedrijf introduceert een nieuwe verwerkingsmethode van details met de Prelasti EPDM. Vanaf januari 2012 is het namelijk mogelijk om details van deze EPDM met Thermobond waterdicht in te werken door middel van hete lucht. Thermobond is een gecombineerde EPDM folie van Prelasti EPDM met een laag TPO eenzijdig aangebracht.

Ook komt het bedrijf met de nieuwe versie Superseal EPDM. Superseal is een EPDM dakbaan voorzien van een verbeterde cachering (backing) en een thermisch lasbare strip; Thermobond Strip. Het bedrijf heeft de rollen aan laten passen in gewicht, zodat ze  voldoen aan de nieuwe tilnorm die per 1januari 2012 ingaat. Tijdens de Dak Event introduceert het bedrijf tevens de tweede generatie Ecoflex waarbij de kwaliteit hoog is en het product uit voorraad leverbaar. Op basis van de reacties van de markt is het product verder verbeterd. Tenslotte meldt het bedrijf zeer actief te zijn met internettoepassingen en social media als LinkedIn en Twitter. Producten zijn voorzien van een QR-code. Dit is simpel gezegd een verkorte link naar informatie op het web. Dat kan een handleiding in tekst zijn, maar ook een instructiefilmpje.

Leverancier van EPDM dakbedekkingen PDT presenteert tijdens de Dak Event de nieuwe rollengtes van de EPDM dakrollen uit het assortiment, waarmee men zal kunnen voldoen aan de nieuwe tilnormen. Ook zal men tijdens de beurs enkele belangrijke aanpassingen en aanvullingen op het Resitrix-assortiment introduceren.

Fabrikant van bitumineuze dakbedekkingen Icopal zal met name met de duurzame dakoplossingen op de beurs aanwezig zijn. Het assortiment wordt op de markt gebracht onder de naam Eco-Activ®. Hierdoor krijgt elke m² dakoppervlak een extra functie, waarmee daken een positieve bijdrage kunnen leveren aan de milieu- en klimaatproblematiek. Het gamma bevat BIELSo (recycling van bitumen), Noxite (luchtzuiverende dakbedekking), Icosun (flexibele zonnesystemen) en Icoflor (groendaksystemen).

ETS Europe uit Doetinchem toont tijdens de Dak Event de vloeibare dakbedekking Hypertectum. Dit is een eencomponent vloeibare dakbedekking zonder vezels of kunststof versterkende matten, en zonder naden. Het product kan geplaatst worden op zowel horizontale als verticale vlakken. Het product is bestand tegen temperaturen -40 tot 80 ºC, met piek van 200 ºC, en bezit een zeer hoge treksterkte, elasticiteit en scheurweerstand.

Verder Heat Technology meldt dat het bedrijf met een nieuwe digitale handföhn van Leiser komt. De innovatie zal tijdens de beurs zelf uitgebreider worden toegelicht.

Op het gebied van verwijdering, reinigen en terugleveren van grind zal de P. van der Kooij Groep uit Schiedam zich presenteren. Dit bedrijf heeft een groot aantal bedrijfsactiviteiten welke zijn gebundeld in een drietal divisies, te weten Grind, Afvalverwerking en Diervoeder. In de divisie Grind wordt met speciale vrachtwagens grind op daken aangebracht of verwijderd. Met deze binnen het bedrijf ontwikkelde trucks kan grind tot circa 40 meter hoogte geblazen worden op daken. Tevens kan bij dakrenovatie of onderhoud grind opgezogen worden. Dit veelal ernstig vervuilde dakgrind wordt in Schiedam in een Grindwasinstallatie gereinigd en gesorteerd, waarna het weer geschikt is voor hergebruik als recycle dakgrind. Met de zuig-blaaswagens kunnen eveneens andere droge stoffen als zand en schelpen worden verwerkt.

Wat betreft isolatiemateriaal brengt Isobouw de Polytop Flex onder de aandacht, een isolatieplaat met een druksterkte van 100 kPa en een universele, sterk waterafstotende cachering. Meerdere systemen kunnen hierop worden aangebracht: bitumineus en kunststof, en ook verlijmde EPDM dakbanen. Onlangs is de certificatie van het product voor deze toepassing verleend.

Kingspan Unidek toont tijdens de beurs de Unidek Aero PD, het sandwich element met de geïntegreerde verstijvers en een dampremmende laag. Hiermee kunnen grote overspanningen worden gemaakt en de verstijvers maken mechanische bevestiging van de dakbedekking mogelijk. Tevens zal men ruim aandacht besteden aan de beloopbare isolatieplaten Walker, Runner en Marathon - plus de Optimum varianten van deze drie producten.

De Anexar producten van Metaveld zorgen voor een verbinding tussen de dakbedekking en (het opgaande deel van) het gebouw, en in andere gevallen dienen de profielen als kimfixatie. De foliestaalplaten zorgen voor de juiste verbinding met de dakbedekking, omdat ze speciaal voor deze toepassing zijn ontwikkeld. Ze zijn in diverse uitvoeringen beschikbaar, geschikt voor toepassing met respectievelijk PVC, TPO-PP, FPO-PE, ECB en EPDM dakbanen, en worden geleverd in de bijpassende kleur. Het gaat hier om stalen profielen, bewerkt met de bijbehorende coating zodat de dakbedekking erop kan worden aangebracht door middel van hetelucht. Ook brengt men het Anexar™ MFF Solar systeem onder de aandacht. Dit is een modulair systeem waarmee flexibele solarbanen op een eenvoudige wijze onder een hellingshoek kunnen worden geplaatst.

Dakgroothandel Altena Dak & Gevelmaterialen zal op de stand een demonstratie TPO lassen verzorgen. Ook zal men aandacht besteden aan o.a. de dunne, meerlaagse isolatiefolies uit het assortiment.

Op de informatiestand van SBD vindt men alle informatie over arbeidsomstandigheden en arbeidsmarktbeleid voor de dakdekker. Tevens organiseert men workshop m.b.t. het opstellen en actualiseren van hun wettelijk verplichte bedrijfs-RI&E. Iedere werkgever en dakdekker is welkom. Aan de hand van de model RI&E laten SBD zien hoe eenvoudig het is om zonder veel tijd en kosten te kunnen beschikken over een praktische RI&E plus plan van aanpak. De workshop opstellen/actualiseren RI&E wordt op het Dak Event dagelijks aangeboden. Op dinsdag 10 en donderdag 12 januari van 15.00-16.00 uur; op woensdag 11 januari van 14.30-15.30 uur (voorafgaand aan bekendmaking Daktopper 2011). Vooraf aanmelden bij SBD is gewenst.

Dit overzicht is om praktische redenen niet volledig. Meerdere partijen zullen tijdens de Dak Event 2012 aanwezig zijn om de nieuwste ontwikkelingen te tonen. Zie voor een volledig overzicht www.dakevent.nl.

• Goede chemische resistentie,

opstaande randen en andere onderbrekingen zijn geen probleem

vanwege de uitstekende hechtingseigenschappen.