Zoeken

Roofs 2012-01-31 Dakdekkersbedrijf Adriaans wint IFD Award

Prijsuitreiking

Tijdens het 59ste IFD Congres van de Internationale Dakdekkersfederatie (IFD), dat op 2 november 2011 in Dublin werd georganiseerd, viel dakdekkers- en leidekkersbedrijf Adriaans uit Haps een bijzondere eer te beurt. Het bedrijf kreeg de eerste IFD Award in de categorie façade toegekend voor het project de Zonneboom.

De IFD Award is een tweejaarlijkse prijs voor het project waar een bijzondere vaktechnische prestatie is geleverd. Er worden vier categorieën onderscheiden, namelijk: plat dak, hellend dak, metalen dak en façade. De prijs wordt uitgereikt tijdens het IFD Congres waarop er geen WK dakdekken wordt georganiseerd (wat eveneens een tweejaarlijks evenement is). De jury bestaat uit het bestuur van het IFD en de jury van het WK Dakdekken. Op deze manier wordt de onafhankelijkheid van de jury geborgd. De jurering vindt plaats op een uitgebreide lijst criteria waarbij met name de technische aspecten en het esthetische resultaat belangrijke wegingsfactoren waren.

In totaal waren er 59 projecten uit 10 landen in de competitie. In de categorie façade streden 13 projecten uit 6 landen om de award. Dat de prijs uiteindelijk naar de Zonneboom in Doetinchem ging, was voor het verantwoordelijke dakdekkerbedrijf een mooie opsteker. “Ik vind het een hele eer,” glundert directeur Jan Adriaans. “In 2002 waren wij al winnaar van de Dak Award. Deze nieuwe bekroning geeft aan dat ons vakmanschap ook in de huidige markt wordt gewaardeerd.”

Beverstaartpannen

De MFA de Zonneboom is een multifunctioneel gebouw in Doetinchem. Er zijn twee basisscholen in geherbergd, een kinderopvang, een grand café, een sporthal en enkele zorginstellingen. Met behulp van keramische ‘Biberschwanzziegel’ (Beverstaartpannen) in vijf kleuren werd een bonte kleurschakering bereikt en werden fraaie figuren gecreëerd op de gevel. Er diende rekening te worden gehouden met de kleurpercentages van de pannen en vanwege problemen met de levering van de speciale beverstaartpannen heeft het dakdekkerbedrijf besloten de pannen zelf in eigen huis te verlijmen. Een uitgebreide beschrijving van dit project vindt u in het artikel ‘Bont gekleurde Beverstaartpannen op MFA de Zonneboom’ in Roofs 9-2010 (hier te downloaden).

In Dublin werd de prijs bij afwezigheid van Jan Adriaans door IFD-president Piet jacobs uitgereikt aan Jan Weijers, voorzitter van Het Hellende Dak (HHD). Op 16 november 2011 reikte Jacobs de prijs officieel uit aan de directie van dakdekker- en leidekkerbedrijf Adriaans te Haps, Jan Adriaans en zijn zoon Pascal (de derde generatie), en de medewerkers die dit bijzondere project hebben gerealiseerd.

De prijswinnaars van de IFD Awards zijn:

Platte daken: Spitzer GmbH Dachdeckerei-Spenglerei (Oostenrijk): Centre of generations Eggersdorf

Hellende daken: Gerhard Hohl GmbH (Oostenrijk): Collegiate church Klosterneuburg

Façade:  Dakdekkers- en Leidekkersbedrijf Adriaans (Nederland): De Zonneboom

Metalen daken: NORDECON AS (Estland): AHHAA Scientific Centre