Zoeken

Roofs 2012-02-30 Böcker introduceert nieuw type aanhangerkraan

De Böcker Group introduceerde tijdens de vakbeurs Dach+Holz 2012 de Solidflex. Dit is een mastsysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een zeer lichte en zeer solide staalsoort. Hiermee wordt het bereik van de kranen aanzienlijk vergroot. Het gaat hier om een combinatie van aluminium en staal, die bij deze technologie voor meer stabiliteit en duidelijk verbeterde prestaties zorgen.

Bezoekers van de beurs Dach+Holz 2012 konden al een eerste indruk van deze volledig nieuwe technologie krijgen. Met de AHK 34/1800 presenteerde de Böcker Group op haar stand een compleet nieuwe aanhangerkraan met de Solidflex technologie voor het eerst in het openbaar. Het volledig nieuwe mastsysteem, waarbij de stroom en hydraulische leidingen in het mastpakket zijn gebouwd, betekent een belangrijke stap in de ontwikkeling van deze kranen.

Dankzij deze technologie zijn de prestaties van de nieuwe AHK 34/1800 duidelijk verbeterd. Zo is het bereik van de aanhangerkranen vergroot tot 34 meter uitschuiflengte en 1800 kg maximaal hefvermogen bij een totaalgewicht van 3500 kg. Opvallend is ook de zijdelingse reikwijdte van 23 meter. Ook bij de maximale last van 1800 Kg heeft de kraan nog een reikwijdte van 4 meter. De tweemaal uitschuifbare jip is met sensoren bewaakt, en draagt met een maximale lengte van 11.20 m bij aan het bereik van de nieuwe kraan.

Stempeltechniek

De AHK 34/1800 Solidflex is daarnaast voorzien van de nieuwe Multiflex-afstempeling. Hiermee wordt gezorgd voor maximale reikwijdte in de kleinste ruimte. De nieuwe stempels zijn zowel zwenk- als klapbaar en bieden juist op zeer smalle en/of veeleisende bouwplaatsen een optimale benutting van de ruimte. Met 256 verschillende posities van de stempels kan de AHK 34/1800 dankzij de Multifex-afstempeling aan elke bouwplaats worden aangepast.

De vernieuwde mechaniek zorgt ervoor dat de stempels flexibel hindernissen passeren door voorbij of eroverheen te zwenken. Tegelijk biedt de stabiele klaptechniek de mogelijkheid een bodemvrijheid te creëren van 50 cm hoogte. Een verder voordeel van de Multiflex-afstempeling is de mogelijkheid de kraan tot de last te richten. Zo verhoogt men niet alleen de zekerheid, ook kan de bediener de maximale reikwijdten op iedere stand optimaal benutten. Bij de AHK 34/1800 kunnen de stempels eenvoudig en zeker bediend worden met de afstandsbediening. De bediener heeft bij het afstempelen overzicht  op de afstempelplaats.

Tevens is de kraan standaard voorzien van de nieuwe, zwenkbare dissel. Deze kan 180 graden gedraaid worden, zodat de te gebruiken ruimte duidelijk verder gereduceerd kan worden zonder dat de aanhangerkraan aan vermogen en reikwijdte verliest. Naar wens is de aanhangerkraan leverbaar met automatische zelfnivellering. Böcker biedt deze zelfnivellering in combinatie met een zogeheten inpakautomaat aan. Deze zorgt voor het gemakkelijk en snel op- en afbouwen van de aanhangerkraan.

Besturing

Ook de reeds bekende afstandsbediening met volledig grafisch dubbel display werd verder verbeterd. Als eerste komt een gecombineerde draai- en drukschakelaar zoals deze ook in limousines ingebouwd worden. Deze geeft de mogelijkheid gemakkelijk door het menu te bladeren en een intuïtieve bediening van alle bedieningsopties van de kraan.

De volledig nieuwe functies en opties geven volgens Böcker nieuwe mogelijkheden met betrekking tot de kraanbesturing. Hiermee worden alle bedieningsbevelen snel en efficiënt verwerkt door de kraan. Dit is mogelijk met een volledig nieuwe EHSC besturing die voor de eerste keer in de nieuwe aanhangerkraan AHK 34/1800 ingebouwd wordt. EHSC staat voor Easy Handling & Safety Concept. Dit behelst een nieuwe SPS besturing in 32-Bit techniek met 150 MHz, die voortborduurt op het bestaande besturingsconcept maar duidelijk meer prestatie geeft. Dankzij het zachte aanlopen van de bedieningsfuncties geeft deze besturing de mogelijkheid tot bediening met de minste slingerbeweging.

Door gebruik te maken van de CAN-bus technologie wordt de veiligheid gewaarborgd. Zoals bij alle andere Böcker SPS besturingssystemen bewaakt de nieuwe EHSC besturing in iedere situatie zowel de positie van de vier apart bestuurbare stempels als de aangehaakte last – en het berekent daarmee automatisch het maximale werkbereik van de kraan. Twee redundante besturingen bewaken daarbij continu elkaar en garanderen zo altijd de maximale zekerheid. Dit veiligheidsconcept is door het Duitse DEKRA gecertificeerd.

Deze kraan is ook weer als een gecombineerde machine inzetbaar. De optionele personenkorf kan dankzij het Easylock systeem zonder gereedschap aan de kraan gemonteerd worden. Ook bij het verzetten van de kraan kan de personenkorf aangebouwd blijven.

De leverancier heeft de eerste bestellingen voor de in Stuttgart voor de eerste keer gepresenteerde aanhangerkraan al binnen. Volgens fabrieksopgave zal de productie direct na de beurs aanvangen. De eerste uitleveringen zullen dan in voorjaar 2012 plaatsvinden. Daarnaast was er tijdens Dach+Holz ook het startschot voor de Final Edition van de AHK 30/1600, waarbij klanten van het bedrijf die de traditionele machine gebruiken de mogelijkheid kregen voordelig een aluminium aanhangerkraan met uitrusting aan te schaffen.