Zoeken

Roofs 2012-03-26 Vijf miljoenste vierkante meter Walker toegepast

De kerk van de Baptistengemeente Jabes in Musselkanaal kreeg onlangs een nieuwe kerkzaal aangebouwd. Een mijlpaal voor isolatieproducent Kingspan Unidek, want op het dak van deze kerkzaal werd de vijf miljoenste m² van de isolatieplaat Walker toegepast.

De Unidek Walker werd in 2004 geïntroduceerd als onderdeel van een serie beloopbare EPS isolatieplaten. De Walker is de licht beloopbare variant, voor daken die enkel voor inspectie of reinigend onderhoud hoeven te worden betreden. De isolatieplaat is geschikt om er een 2-laagse bitumineuze dakbedekking, of een 1-laags kunststof of rubber dakbedekkingssysteem op aan te brengen. Naast de Walker werden destijds ook de EPS isolatieplaten de Runner (voor daken die regelmatig dienen te worden betreden voor inspectie of onderhoud) en de Marathon (voor intensief te belopen daken) geïntroduceerd. Al deze isolatieplaten hebben, mede door de verlijmde cacheerlaag op het EPS, een hogere drukvastheid.

Het bleek een gouden greep. Al direct na de introductie werden de platen veelvuldig toegepast en de isolatieplaten zijn sindsdien op menig plat, te belopen dak toegepast. Vooral de Walker, voor daken waar weinig onderhoud op nodig was, bleek een isolatieplaat waar in veel gevallen voor wordt gekozen. De isolatieplaat is in haar bestaan uitgegroeid tot een begrip in de markt.

Licht beloopbaar

De toepassing op de Jabeskerk in Musselkanaal is een goed voorbeeld van hoe de Walker isolatieplaat wordt toegepast. Het betreft een plat dak van 400 m² zonder doorvoeren. Voor het onderhoud van met name de Pluvia hwa’s was een licht beloopbare isolatieplaat gewenst.

De uitbouw werd uitgevoerd door een consortium van drie aannemers. Wat betreft het dak werd dit d.m.v. afschotplaten op een betonnen ondergrond op afschot gebracht. Hier overheen werd een PE-folie als dampremmende laag aangebracht. Hier bovenop werd de Walker isolatieplaat (dikte 170 mm) aangebracht. Als toplaag werd de Armourplan 400 (PVC ) van leverancier Nebiprofa mechanisch bevestigd aangebracht. De toepassing van deze dakopbouw op dit project is een voorbeeld van een geslaagd samenspel tussen leveranciers en verwerker.

Auke Ubbels van de verantwoordelijke dakdekker Baas Dakbedekkingen uit Vlagtwedde vertelt dat het dakdekkerbedrijf graag met deze materialen werkt omdat het een zeker en degelijk dak oplevert. “Wij wilden ons met dit dak onderscheiden en ik denk dat we daar goed in zijn geslaagd. In samenspraak met zowel de leverancier van de dakbedekking als die van het isolatiemateriaal is naar mijn mening een fraai dak gerealiseerd.” Jan Lubbers van Nebiprofa vertelt dat de bedrijven onderling al zeer lange tijd samenwerken. “De onderlinge relatie is zeer goed en dat vertaalt zich ook naar een prettige bouwpraktijk.” Er is volgens Lubbers voor de Armourplan 400 gekozen vanwege de optimale lasverbinding en de hoge UV-bestendigheid van het materiaal. De speciale inlage zorgt voor extra kracht en stabiliteit. Bovendien is gekozen voor een brede dakbaan zodat er minder naden op het dak aanwezig waren en er dus ook minder bevestigers nodig waren.

Succes

Flatroof manager van Kingspan Unidek Jos van Bommel vertelt dat het succes van de Walker ligt in het gegeven dat hiermee een goede isolatie wordt geboden tegen een gunstige prijs. “Bovendien is alles eraan gedaan om de verwerking zo goed en eenvoudig mogelijk te laten verlopen,” vertelt hij. “Zo is het ruitjespatroon op de cacheerlaag een standaard geworden in de dakenbranche. De prestatie van de isolatieplaat is zeer gunstig, dit wordt ook door opdrachtgevers onderkend.”

De toepassing van de vijf miljoenste vierkante meter van de Unidek Walker is een mijlpaal om even bij stil te staan. Dat deze op een bijzonder gebouw als de kerk van de Baptistengemeente in Musselkanaal is gelegd, mag daarbij een gelukkig toeval heten.

Nieuwbouw BGM Jabes te Musselkanaal

Aannemers: Gebr. Benus te Musselkanaal, Strockmeijer te Valthermond en Bouwbedrijf Bolt te Stadskanaal

Dakdekker: Baas Dakbedekkingen te Vlagtwedde

Leverancier dakbedekking: Nebiprofa te Moerdijk

Leverancier isolatiemateriaal: Kingspan Unidek te Gemert