Zoeken

Roofs 2012-04-24 Online calculatieprogramma voor platte en hellende daken

Vallei Software uit Veenendaal heeft een online calculatieprogramma ontwikkeld dat speciaal is bestemd voor dakdekkerbedrijven voor zowel het platte als het hellende dak: RoofMasters. Een gesprek met directeur Jan van Keulen.

Het onafhankelijke dakadvies- en calculatiebureau Dakadvies Calculatie Veenendaal (DCV) is sinds 2008 voor haar klantenkring actief op het gebied van dakadvies, calculaties, afschotberekening. Uit deze activiteiten, voornamelijk op het gebied van het platte dak, is anderhalf jaar later Vallei Software ontstaan, een bedrijfsonderdeel dat zich met name bezighoudt met de verkoop en ontwikkeling van software voor het maken van calculaties, afschotberekeningen, etc.

Op vraag van, en in samenspraak met diverse marktpartijen heeft het laatstgenoemde bedrijf RoofMasters ontwikkeld, een gespecialiseerd calculatieprogramma voor dakdekkerbedrijven. Jan van Keulen vertelt: “De grote dakdekkerbedrijven werken vaak al met een calculatieprogramma. Veel kleinere bedrijven echter nog niet. Deze bedrijven maken hun calculaties in Word of Excel, of in sommige gevallen nog gewoon met pen en papier. Wij merkten echter dar er onder deze bedrijven een duidelijke vraag was naar een eenvoudig, professioneel calculatieprogramma. Daarop zijn wij aan de slag gegaan met de ontwikkeling hiervan. Per 1 maart 2012 is het online programma beschikbaar. Geïnteresseerden krijgen een gebruikersnaam en wachtwoord. Na een proefperiode van twee weken kan men een online demo krijgen of direct een jaarcontract afsluiten. Dit is voor een vast bedrag per jaar, inclusief updates en begeleiding.”

Programma

Van Keulen: “Dit pakket primair ontwikkeld voor bedrijven die om welke reden dan ook nog niet werken met een dergelijk programma. Het is zodanig opgezet dat iedereen die met Word of Excel kan werken eenvoudig met dit programma uit de voeten kan. Het programma neemt het dakdekkerbedrijf veel werk uit handen en zorgt er tevens voor dat op een professionele manier een offerte uitgebracht kan worden.”

Het programma voor het platte dak is uit te breiden met de normen voor het hellende dak en andersom. De producten voor de meest uiteenlopende toepassingen op platte en hellende daken staan standaard in het programma. Voor platte daken bevat het programma de opbouwen met de uiteenlopende soorten isolatie, dakbedekking en bevestigingsmethoden. Voor het hellende dak zijn naast de verschillende dakpannen ook de leien en rieten dakbedekkingen in het programma opgenomen. Het gaat hier in principe om twee aparte programma’s. De software is hetzelfde maar de normen die aan het programma ten grondslag liggen verschillen vanzelfsprekend. Ook kan men de verschillende daktypen (uit-, opbouw, schuur) en ondergronden (hout, beton, staal) selecteren.

“Dit alles betekent dat de dakopbouw snel en eenvoudig is te calculeren door de benodigde toepassing te selecteren, bijvoorbeeld een erker,” legt Van Keulen uit. “Dan krijgt men direct de volledige benodigde dakopbouw op het scherm. In principe hoeft men dan alleen nog de maatvoering in te voeren. Vanzelfsprekend kan men desgewenst producten toevoegen of verwijderen. Dit kan eenvoudig door producten aan- of uit te vinken. De prijzen staan standaard in het programma maar vanzelfsprekend kan men hier desgewenst ook aanpassingen in doorvoeren. De teksten in het programma zijn merkloos, de artikelen die eronder hangen kan men aan het assortiment aanpassen. Men kan het Excelbestand van de eigen leverancier in het programma inlezen. De calculatie, openbegroting en offerte kunnen tenslotte direct worden uitgeprint op het bedrijfspapier met logo, de offerteteksten staan er automatisch bij en kunnen worden aangepast in kleur, vet, etc.”

Online

Het gegeven dat het hier om een online calculatieprogramma gaat, maakt het mogelijk er overal waar men internet heeft mee te werken. Het systeem is beveiligd met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Volgens Van Keulen is dit voldoende beveiliging. “In principe moet de beveiliging met een gebruikersnaam en wachtwoord afdoende zijn. Een online mailprogramma is op dezelfde manier beveiligd.” Een belangrijk voordeel van een online calculatieprogramma is dat de klant er niets van merkt wanneer het programma wordt geüpdate. Vergelijk het met de website van de Rabobank. De updates worden ’s nachts doorgevoerd en zijn afgerond wanneer men er de volgende ochtend mee wil werken. Men ziet dan opeens dat de site is bijgewerkt. Wel moet men bij het online werken erop letten dat men alles opslaat voordat men afsluit: Internet Explorer vraagt niet zoals Windows of je alles hebt opgeslagen. Het programma slaat wel om de zoveel tijd automatisch de gegevens op. Tevens wordt er elke dag op de server een back up gemaakt van de bestanden

Na het afsluiten van een abonnement ontvangt men de gebruikersnaam en het wachtwoord en kan men direct aan de slag. Een goede begeleiding is volgens Van Keulen essentieel: “Het programma wijst zich eigenlijk vanzelf, maar toch bieden wij trainingen aan voor klanten die daar behoefte aan hebben. Online is bovendien een demo beschikbaar waarmee de belangrijkste principes worden uitgelegd en gedemonstreerd. Voor wie prijs stelt op een meer persoonlijke uitleg biedt het bedrijf trainingen aan. Deze trainingen nemen ongeveer 3,5 uur in beslag, - dat is ruim bemeten voor een dergelijk eenvoudig programma. De training kan op locatie bij de klant of in Veenendal worden gegeven,” aldus Van Keulen. “En vanzelfsprekend kan men altijd bellen met vragen.”

Van Keulen vertelt dat al direct na de lancering een flink aantal belangstellenden zich hebben gemeld, waaronder ook leveranciers. “Natuurlijk heeft ieder bedrijf zijn eigen, specifieke wensen. Het standaard programma is nu beschikbaar en zal in de komende jaren verder worden uitgebouwd. Hiermee hebben ook de kleinere dakdekkerbedrijven beschikking over een calculatieprogramma dat uitstekend functioneert binnen hun organisatie.”