Zoeken

Roofs 2012-05-24 Gevelpannen geven ‘de Tambourije’ karakteristieke uitstraling

Door dakpannen in de gevel toe te passen kan een fraai esthetisch effect worden bereikt. Een sprekend voorbeeld hiervan is het appartementencomplex de Tambourije in Best, dat onlangs is gerealiseerd. Roofs sprak met architect Cleem Snijders van architectenbureau Snijders en Van Stekelenburg te Boxtel.

Het architectenbureau is met name actief in de woningbouw en onderscheidt zich met ontwerpen die worden gekenmerkt door een strak lijnenspel. Overigens is het bureau ook actief in de utiliteitsbouw: het bureau was ook verantwoordelijk voor de nieuwbouw van het opvallende bedrijfspand van Zinkunie te Boxtel.

De Tambourije, het nieuw gerealiseerde appartementencomplex bij het centrum van Best, bevat 30 luxe appartementen. De appartementen zijn fraai uitgevoerd en hebben een prachtig uitzicht op de landelijke omgeving van Best. Op de begane grond zal zich een gezondheidscentrum vestigen.

Het ontwerp van het appartementencomplex moest in overeenstemming zijn met de omgeving, waarbij zowel de natuurlijke omgeving als de gebouwde en nog te bouwen omgeving een belangrijke rol speelt. Daarom is gekozen voor een bouwstijl die refereert aan de stijl van de Amsterdamse School, die veel in de jaren ’20 en ’30 van de twintigste eeuw werd gehanteerd. In de omliggende wijken wordt deze stijl eveneens gehanteerd en de geplande nieuwbouw zal hierop aansluiten. Om deze stijl te benaderen, heeft men gekozen voor de toepassing van een keramische pan als gevelbekleding. Fraai is ook de uitvoering van het trappenhuis in gepatineerd zink. Een groot aantal subtiele detailleringen zorgt voor de fraaie en rustieke uitstraling van het pand.

Detailleringen

De appartementen zijn ruim opgezet en hebben een fraai uitzicht op de landelijke omgeving. Wie op de eerste en tweede verdieping woont, heeft de beschikking over een balkon. Een verdieping hoger is een inpandig balkon gerealiseerd. Het dakraam dat daarnaast in deze appartementen is geplaatst moet daar voor de verdere ruimtelijkheid en de inval van het daglicht  zorgen.

“De kracht van het ontwerp zit hem in de details,” aldus Snijders. “De verschillende elementen van de buitenschil zijn in het uiterlijk op elkaar afgestemd om een rustig beeld te creëren. De goot loopt bijvoorbeeld door in de vloerlijnen van de balkons. De afwerking van de balkons en de dakramen is bovendien uitgevoerd in dezelfde kleur als de dakpannen, wat een rustig beeld oplevert. Doordat de goothoogte relatief laag is ontworpen, oogt het geheel vriendelijk. Daaronder is een fraaie, roodbruine baksteen toegepast. De goten en de vensters zijn in een heldere, witte kleur uitgevoerd, dit contrast is bepalend voor de karakteristieke uitstraling van het pand.

Vermeldenswaard is bovendien de oplossing die is gevonden voor de ventilatie van het pand. Gekozen is voor een vraaggestuurd ventilatiesysteem Jaga Oxygen. Dit systeem meet zelf de CO2-concentratie in de lucht en ververst lucht zodra dit nodig is. Het functioneert met een rooster via welke de lucht wordt aan- en afgevoerd. Aan de buitenzijde zijn hierdoor doorvoeren te zien. Deze zijn echter gecamoufleerd doordat ze in zink zijn ingewerkt in dezelfde kleur als de dakpannen. Hierdoor vallen ze in het totale beeld van het dak niet of nauwelijks op.

Keramische pan

Bepalend voor het algemene beeld is natuurlijk de toegepaste keramische pan aan de gevel. Hier is gekozen voor de Postelpan van fabrikant Monier. Het betreft hier een pan uit het standaardassortiment van de fabrikant. De architect heeft in nauw overleg met de fabrikant en leverancier Kooy Eindhoven voor deze oplossing gekozen. De pan heeft namelijk een wat kleiner formaat dan standaard dakpannen en een mooie profilering. Tevens zijn ze minder gevoelig voor windbelasting.

De pannen werden vervolgens aangebracht door dakdekkerbedrijf AA Dak te Den Dungen. Voor dit bedrijf is de toepassing van dakpannen aan de gevel gesneden koek. Het was bij de verwerking met name van belang de maatvoering goed te krijgen omdat het niet de bedoeling was dat er pannen geslepen zouden worden. Daarom is het dakdekkerbedrijf vooraf twee dagen bezig geweest met opmeten en in samenspraak met de dakpannenleverancier de detailleringen uit te denken. Met name de aansluitingen met de dakramen en de balkons waren hierbij punt van aandacht. Hier werden chaperon dubbele welpannen toegepast om een mooi gelijkmatig aangezicht te verkrijgen.

Bijzonder was ook het ronde oppervlak van de ‘toren’ van het pand. Dit maakte het noodzakelijk dat de panlatten ook rond liepen. Vooraf werden de panlatten daarom in het water gelegd zodat ze goed nat werden. Dan zijn de panlatten immers goed te vervormen en ze drogen vervolgens op in de vorm waarin ze zijn gelegd.

Inmiddels is de Tambourije opgeleverd en zijn ondanks de crisis op de woningmarkt vrijwel alle appartementen verkocht. De bewoners hebben daarmee een fraai appartement in een echte eyecatcher in Best.

Appartementencomplex de Tambourije te Best

Architect: Architectenburo Snijders en Van Stekelenburg te Boxtel

Hoofdaannemer: Heijmans Vastgoed bv te Rosmalen

Dakdekker: AA Dak te Den Dungen

Leverancier dakpannen: Kooy te Eindhoven

Fabrikant dakpannen: Monier te Montfoort