Zoeken

Roofs 2012-05-28 Dak seniorenflat voorzien van witte dakbedekking

Het dak van seniorencomplex de Batum in het Noord-Hollandse Hippolytushoef

(gemeente Hollands Kroon) werd onlangs voorzien van een witte,

bitumineuze dakbedekking. De oorspronkelijke dakbedekking was aan vervanging toe en de gelegenheid werd aangegrepen om het binnenklimaat van het complex te verbeteren.

Het seniorencomplex valt onder het beheer van woningbouwvereniging Beter Wonen. Ferry van Dijk van de woningcorporatie vertelt dat met de toepassing van een witte dakbedekking op dit seniorencomplex de binnentemperatuur verlaagd kon worden. Van Dijk: “Een zwart dak kan op zonnige dagen fors opwarmen. In de zomermaanden stijgt de temperatuur in de woningen direct onder het platte dak flink. Dit heeft natuurlijk zijn effect op de binnentemperatuur. Door dit effect zoveel mogelijk te beperken wordt een aangenamer binnenklimaat gerealiseerd.”

Witte dakbedekking

Het betreft een dak met vier dakvlakken. In totaal gaat het om circa 1100 m² dakoppervlak. Diverse opties werden onderzocht en uiteindelijk heeft men gekozen voor de toepassing van een witte dakbedekking op de twee bovenste dakvlakken.  Dakbedekkingsfabrikant Troelstra & de Vries heeft verschillende opties voor witte dakbedekking in het assortiment. Gekozen werd voor de toepassing van de witte, bitumineuze dakbedekking Sopra Star.

Deze KOMO gecertificeerde dakbaan is opgebouwd uit een op SBS bitumen bevestigde tri-laminaat film, waarvan het oppervlak glad blijft. Hierdoor hecht vuil zich minder aan het oppervlak, waardoor het reflecterend vermogen van de dakbedekking zoveel mogelijk intact blijft.

In overleg met Troelstra & de Vries is gekozen voor de toepassing van een tweelaags dakbedekkingsysteem. Verkoopleider Pieter Roos van de dakbedekkingfabrikant geeft aan dat het nieuwe dakbedekkingssysteem niet mechanisch bevestigd kon worden in de betonnen onderconstructie in verband met de aanwezigheid van leidingen op de betonvloer. Verder was het afschot een punt van aandacht. Dit moest zodanig worden verbeterd dat water en vuil van het dakoppervlak weg zou spoelen en zodoende een zo hoog mogelijk rendement van de witte reflecterende toplaag gehaald zou kunnen worden. Uiteindelijk is gekozen voor de toepassing van een isolerende afschotmortel van Van Wylick.

Met Betopor C-EPS kon de warmteweerstand verhoogd worden, de stormvastheid gewaarborgd en tenslotte ook het afschot gecorrigeerd. Op deze afschotmortel is een laag SBS bitumen vol en zat gebrand. Als laatste is hier de witte, reflecterende toplaag Sopra Star met de brander aangebracht. In het kader van de NEN 6050 zijn alle details voorzien van een laag zelfklevende Sopra Star.

Milieuvriendelijk

Van Dijk vertelt dat de woningcorporatie milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan en dat dit een belangrijk argument is om voor deze oplossing te kiezen. “Door toepassing van een witte dakbedekking daalt de binnentemperatuur in de zomermaanden en neemt het energieverbruik in zijn totaal af als gevolg van het verhogen van de isolatiewaarde van het nieuwe dakbedekkingssyteem. Tegelijk wilden we dat het dak voor langere tijd weer probleemloos waterdicht zou zijn. Doordat de dakbedekking minder warm wordt, heeft deze ook minder last van de thermische belasting en zal daardoor langer meegaan. De keuze voor deze dakbedekking lag dus in meerdere opzichten voor de hand.”

Dakrenovatie seniorenflat De Batum te Hippolytushoef

Opdrachtgever: Woningbouwvereniging Beter Wonen te Hippolytushoef

Dakdekker: Patina Dakdekkers te Beverwijk

Leverancier dakbedekking: Troelstra & de Vries te IJlst