Zoeken

Roofs 2012-06-03 Direct veranderen

Wanneer je, al dan niet gedwongen door de huidige economische omstandigheden, je bedrijfsvoering wilt of moet veranderen (of je leven anders wilt inrichten), dan wil je liefst direct resultaat. Bij voorkeur wil je nog dezelfde dag dichter bij je gestelde doelen komen, bijvoorbeeld: productiever en succesvoller zijn.
De praktijk is helaas vaak anders. Maar dat mag geen reden zijn er niet aan te beginnen.
Wanneer je het gevoel hebt dat je op een andere manier wilt ondernemen, of leven, zou je daar niet morgen of maandag mee moeten beginnen, maar direct dezelfde dag nog.
De kracht van direct beginnen wordt onderschat. Met iets beginnen is immers de eerste stap (en de meest essentiële) naar het bereiken van je nieuwe doelen of het invullen van je dromen. Een groot aantal mensen, of het nu ondernemers of medewerkers zijn, durven die eerste, belangrijkste stap niet te zetten.
Beginnen is echter het halve werk, de andere helft vergt slechts tijd.
Dus niet achterover leunen en blijven hopen en dromen dat u de hoofdprijs in de staatsloterij gaat winnen. Ook niet bij de telefoon blijven wachten tot die nieuwe klant u gaat bellen maar ga direct over tot actie.
In de bouwsector is sprake van een groot aantal faillissementen. De nieuwbouwtrein is nagenoeg tot stilstand gekomen. Confronterend is het gegeven dat goede bouw- en dakaannemers in grote problemen zijn en helaas ook nog zullen komen. Hoewel vele externe (economische) factoren niet beïnvloedbaar zijn, ben ik van mening dat directe verandering bepalend kan zijn in het wel of niet overleven van deze crisis.
De bouw- en dakensector blijft in mijn beleving te lang hangen in negatieve sentimenten. De onmogelijkheden worden nog teveel gepresenteerd (en uitvergroot), in plaats van de kansen en mogelijkheden.
Gerelateerd aan de juist in crisistijd toenemende verzoeken van opdrachtgevers hen bij te staan om de kwaliteit te verkrijgen waar zij voor moeten betalen, denk ik dat er nog voldoende ruimte is om onderscheidend te ondernemen.
Dit betekent evenwel dat u als ondernemer niet automatisch in de rij van aanbieders moet gaan aansluiten om vervolgens onder druk van de prijs - frustrerend genoeg - niet meer de ruimte te hebben om een kwaliteitsproduct te leveren.
Neem zelf het initiatief. Kom met enthousiasmerende ideeën over kwaliteitscontrole, -beheersing, zekerheden, creatieve oplossingen, nieuwe toepassingen, samenwerkingsverbanden - en begin er vandaag nog mee.
Beschouw de gewenste veranderingen en doelstellingen als een project. De eerste, directe actie (compliment als die is genomen) moet vervolgd worden als ware het een project in uitvoering. Dit neemt dus tijd in beslag en vraagt om het nemen van beslissingen.
Beter een foute beslissing dan geen beslissing. Als het maar leidt tot het stapje voor stapje veranderen van je bedrijfsvoering (of je leven). Dit gaat de ene dag beter dan de andere dag.

Veel one-liners, zult u zeggen na lezing van deze column. Laat het u er desalniettemin niet van weerhouden vandaag nog de eerste stap te zetten. De praktijk zal het succes bevestigen.

Nic-Jan Bruins