Roofs 2012-07-14 Dak Fitland Gebouw uitgevoerd met nieuw afschotbevestigingssysteem ASTL
Naast het stadion van voetbalclub Fortuna Sittard realiseert fitnessketen Fitland momenteel het ambitieuze onderwijscomplex, het Fitland gebouw. Het project is onderdeel van Sportzone Limburg, een programma dat het (top)sportklimaat in de regio moet verbeteren.
In het kader van Sportzone Limburg wordt een flink aantal initiatieven genomen om het onderwijs op het gebied van (top)sport te verbeteren, waarmee naast een topsportklimaat ook aan gebiedsontwikkeling wordt gedaan en de regio een economische impuls krijgt. De uitvoering van het dak van het Fitland Gebouw is een bijzonder project voor alle betrokkenen, en zeker voor dakdekkerbedrijf Dakpartners Ragazzi-Jurgen. Het was bovendien het eerste project waarop men werkte met het nieuwe afschotbevestigingssysteem van Afast, de ASTL.
Het gebouw is ruim 23.000 m² groot en wordt met een loopbrug verbonden met het naastgelegen stadion van Fortuna Sittard. In het stadion worden nog 72 hotelkamers gerealiseerd; de centrale voorzieningen en de ontvangstruimte hiervoor liggen in het Fitland Gebouw. Rond het stadion komen nog verschillende andere commerciële ruimten zoals een speelhal, een sportretailer en een fastfood restaurant.
Dakwerkzaamheden
Het dak wordt uitgevoerd door dakdekkerbedrijf Dakpartners Ragazzi-Jurgen uit Heerlen. Dit is een tweemansbedrijf dat met een flexibele schil aan medewerkers een gevarieerde orderportefeuille heeft. “Wij werken zoveel mogelijk samen met een aantal vaste partners waarbij we zeker weten dat de kwaliteit wordt geboden die we vragen,” vertelt Ragazzi Adamo van het dakdekkerbedrijf. Het bedrijf hecht grote waarde aan een adequate werkvoorbereiding waarbij de werkwijze en veiligheidsmaatregelen al van tevoren goed zijn doorgesproken en afgesproken. “Dit voorkomt ongewenste verrassingen en garandeert een optimale verwerking voor de opdrachtgever.”
Wat betreft de uitvoering van dit werk heeft het dakdekkerbedrijf uitvoerig overlegd met dakgroothandel Delbouw en leverancier van de vlakdak bevestigingssystemen Afast. Het dak van het Fitland Gebouw betreft afwisselend een CNC staaldak (ter plaatse van o.a. de sporthal) en een betondak (ter plaatse van de onderwijsruimten). Op de respectievelijke ondergronden is een bitumineuze dampremmer aangebracht en vervolgens een afschotisolatie van IsoBouw. De waterdichte laag bestaat uit een mechanisch bevestigde tweelaags bitumineus systeem RoyalBase FR. Het dak heeft vanwege de grote oppervlakte een flink afschot (125 – 250 mm). Het afschot komt uit op Pluvia-afvoeren. Om een snelle, efficiënte en zekere bevestiging van de dakbedekking te bewerkstelligen werd besloten gebruik te maken van het nieuwe afschot bevestigingssysteem ASTL van Afast. Dit is het bevestigingssysteem dat Afast dit jaar in de Benelux heeft geïntroduceerd.
Bevestigingssysteem
Probleem met het aanbrengen van afschotbevestiging is doorgaans vooral dat dit een intensieve klus is waarbij het vaak lastig is een zekere bevestiging te verkrijgen. De inboordiepte en het vastdraaien van de bevestiger zorgen met regelmaat voor problemen. Het is intensief, omdat er meerdere handelingen nodig zijn om de afschotbevestiger aan te brengen. Ook is het belopen van een mechanisch bevestigd dak vaak risicovol omdat de kans bestaat dat door het lopen de bevestiger omhoog wordt gedrukt en op deze manier de dakbedekking kan beschadigen. De fabrikant van bevestigingsmaterialen is met deze opmerkingen uit de markt aan de slag gegaan om een systeem te ontwikkelen die deze mogelijke nadelen kan ondervangen.
De oplossing werd gevonden in een kunststof tule met een betonschroef, voorzien van een stopper. De tule met de voorgeplaatste schroef wordt in het boorgat geplaatst waarna de schroef enkel nog hoeft te worden aangedraaid om een goede bevestiging te verkrijgen. De verwerker merkt direct of de bevestiger goed is aangebracht. Danny van der Tak, Sales Manager van Afast, vertelt: “Deze werkwijze reduceert het aantal handelingen aanzienlijk waardoor sneller gewerkt kan worden. Men hoeft enkel nog het boorgat voor te boren, dan de tule plaatsen en aandraaien. Beide personen kunnen rechtop blijven werken. Twee personen kunnen zodoende snel achter elkaar aan werken en het dak op een arbeidsvriendelijke manier snel en zeker waterdicht maken.”
Hoe zit het systeem in elkaar? “De stopper zorgt ervoor dat de bevestiger op precies de juiste hoogte in de tule zit. Deze hoogte is vanzelfsprekend variabel (tot wel 110 mm), dus één type ASTL kan een afschot tot maximaal 110 mm overbruggen. De levering geschiedt op aanvraag zodat de bevestigers die op het werk worden aangeleverd gebruiksklaar zijn. De stopper zorgt ervoor dat de bevestiger diep genoeg in de tule zit om niet omhoog te komen bij het belopen van het dak. Door de stopper kan de schroef ook niet ‘doldraaien’. Hiermee wordt ook voorkomen dat er gruis in het gat komt die de bevestiging nadelig beïnvloedt.” Het systeem werd begin dit jaar geïntroduceerd tijdens de Dak Event 2012. Van der Tak vertelt dat de reacties positief zijn. “Onze klanten ondervinden direct een zekere bevestiging en minder tijdverlies op een werk.”
Sportcomplex
Ragazzi Adamo van Dakpartners Ragazzi Jurgen onderschrijft dit. “Het systeem is vooral rendabel op de grotere werken. Op dit werk kunnen wij tot zo’n 20% sneller werken dan gebruikelijk. Dit is een belangrijk argument waarop wij het werk hebben kunnen binnenhalen.” Op dit project werken voortdurend twee man achter elkaar aan: één boort de gaten, de ander brengt de bevestigers aan. “Bij elk project zijn opstartproblemen, zeker als er met nieuwe systemen wordt gewerkt, en dat was bij dit project niet anders,” vertelt Adamo. “Met de ondersteuning van de leveranciers is het ook dit keer weer opgelost en momenteel moeten we zelfs inhouden om de aannemer niet in te halen.”
Volgens planning zal het Fitland Gebouw in Sittard in december 2013 zijn opgeleverd. De regio is dan een complex rijker waarmee een scala aan mogelijkheden op het gebied van sport en onderwijs wordt geboden.Fitland Gebouw te Sittard
Opdrachtgever: Sportzone Limburg
Hoofdaannemer: Jongen en Meulen Projectontwikkeling (Stadion Omgeving bv)
Constructie: Van der Werf en Nass Ingenieursbureau te Maastricht
Dakdekker: Dakpartners Ragazzi Jurgen te Heerlen
Leverancier dakmaterialen: Delbouw te Roermond
Fabrikant bevestigingsmaterialen: Afast te Helmond
Fabrikant isolatiemateriaal: IsoBouw te Someren