Zoeken

Roofs 2012-08-28 Mawipex is importeur/verdeler Kemper Systems

Tijdens de City Racing Rotterdam op 26 augustus 2012 maakte Mawipex bekend importeur/verdeler van de producten van Kemper Systems te zijn geworden. Met deze nieuwe stap wil de Duitse producent van vloeibare dakbedekkingen het potentieel op de Nederlandse markt beter benutten. Tevens maakte Mawipex bekend vanaf 1 september 2012 deel uit te maken van de Belgische Tectum Group.

De dakgroothandel had geen beter decor kunnen kiezen voor de lancering van de nieuwe productgroep in het assortiment. De relaties werden getrakteerd op een spectaculaire dag waarbij men als VIP de races kon bijwonen en de auto’s bezichtigen. Voorafgaand aan de City Racing Rotterdam hield het bedrijf in Hotel Van der Valk Ridderkerk voor haar klanten een korte presentatie.

Directeur Geert-Jan Vogels van Mawipex maakte daarin officieel het importeurschap van de producten van Kemper Systems bekend. Tevens deelde hij mee dat Mawipex Nederland en Mawipex België onderdeel zijn geworden van de Belgische Tectum Group. Vogels verzekerde de aanwezigen dat Mawipex Nederland op de vertrouwde manier zal blijven opereren. De overname heeft geen personele gevolgen en betekent met name een uitbreiding van het assortiment. Zo zal het bedrijf vanaf nu ook de Firestone RubberGard gaan voeren in Nederland. Mawipex België zal wel een reorganisatie doorvoeren en integreren met CPE, de Belgische handelstak van de Tectum Group.

Vloeibare dakbedekking

Kemper Systems is wereldleider op het gebied van vloeibare dakbedekkingen. Het importeurschap van de producten van de Duitse fabrikant is de afgelopen jaren in Nederland in verschillende handen geweest. Het Duitse moederbedrijf is van mening dat het potentieel van het product op de Nederlandse markt beter kan worden benut. Het product wordt met deze nieuwe samenwerking beschikbaar gesteld aan een breed netwerk van dakdekkers.

Peter Dietrich is onlangs  aangesteld als de nieuwe exportmanager van het bedrijf. Hij vertelt dat de producent op de Nederlandse markt werkt met Mawipex naast een bestaande verdeler: “We verwelkomen onze nieuwe vrienden, maar we vergeten onze oude vrienden niet.” Om een kwalitatieve verwerking te borgen zullen de producten uitsluitend worden verkocht aan getrainde verwerkers.

De producten van Kemper Systems zijn nagenoeg bekend in de markt. Kemper heeft een breed productprogramma met vloeibare producten voor het afdichten van details, balkons, parkeergarages en andere professionele toepassingen. Allereerst zal Mawipex zich concentreren op de verkoop van het product Kemperol 2K-PUR, een 2 componentsysteem op basis van polyurethaanhars; deze wordt in combinatie met een wapeningsvlies aangebracht. Het systeem wordt geleverd in kneedzakken van 1 en 2,5 kg of in blikken van 12,5 kg. Het product is in de meeste gevallen zonder primer aan te brengen en per m² heeft men 3,5 kg nodig.

Het product is geurloos en oplosmiddelvrij. Dit betekent dat het verwerkt kan worden in afgesloten ruimtes en zonder verdere beschermingsmiddelen voor de verwerker. Het materiaal is ook dampopen, waardoor eventueel vocht de constructie ook na afdichting (van het lek) weer kan verlaten. Het assortiment behelst naast de vloeibare afdichting ook een ruim assortiment aan coatings, primers en bijvoorbeeld afdichtingen voor parkeerdaken en bruggen. Ook werd de aandacht gevestigd op de Dakpleister, een systeem waarmee snel en eenvoudig noodreparaties aan het dak kunnen worden verricht.

Nederlandse markt

Exportleider Peter Dietrich vertelt dat hij grote mogelijkheden voor het product ziet op de Nederlandse markt. “In Nederland worden veel opvallende gebouwen gerealiseerd, met veel aparte details. Dat betekent dat er vraag is naar een kwalitatief hoogwaardige vloeibare dakbedekking. Wij hebben met ons brede assortiment een goede oplossing voor de meest uiteenlopende situaties. De concurrentie op de Nederlandse markt is sterk, maar wij hebben er vertrouwen in dat we een toegevoegde waarde kunnen bieden. We zullen dan ook niet primair concurreren op prijs maar onze opdrachtgever overtuigen van de meerwaarde van een kwalitatief product. Daar komt bij dat de marktomstandigheden met regelgeving als de NEN 6050 momenteel voor een dergelijk product gunstig zijn.”

Het bedrijf heeft oplossingen in het assortiment om details te dichten maar biedt ook oplossingen voor hele dakvlakken (bijvoorbeeld als waterdichte laag in een groendaksysteem). Dietrich stelt dat de producten uit het assortiment een bewezen kwaliteit hebben. Ze zijn in de loop der jaren op een groot aantal aansprekende projecten toegepast en ook na tientallen jaren liggen de daken er nog goed bij. Als referentie wordt verwezen naar het dak van een productielocatie van Volkswagen in Baunatal (D) dat in 1969 is aangelegd.

De kwaliteit van de verwerking wordt gewaarborgd door het uitgebreide trainingsprogramma van de fabrikant. De Nederlandse verwerkers kunnen op de locatie van Mawipex in Rilland worden opgeleid in de verwerking van het product, de fabrikant zelf biedt ook een cursusprogramma aan op de hoofdlocatie in Vellmar (D). Het bedrijf heeft de medewerkers van Mawipex ook opgeleid en elke twee jaar zal de cursus worden herhaald en uitgebreid.

Lange termijn

De fabrikant en leverancier hebben beiden flink geïnvesteerd om van de samenwerking een succes te maken. “Bij de keuze van een importeur voor de Nederlandse markt zijn we niet over één nacht ijs gegaan,” vertelt Dietrich. “Wij waren op zoek naar een groothandel die onze producten technisch op een juiste manier zou kunnen begeleiden. Wij zijn ervan overtuigd dat we de juiste partner hebben gevonden. We hebben het samenwerkingsverband zorgvuldig voorbereid en nu zijn we klaar voor de lancering. Natuurlijk hebben we tijd nodig om het break even point te bereiken maar we verwachten dat dit, door de uitgebreide voorbereiding, relatief snel bereikt zal zijn. We zijn ervan overtuigd dat we een sterke positie op de Nederlandse markt kunnen veroveren.”

Geert-Jan Vogels vertelt tenslotte dat ook Mawipex hoge verwachtingen heeft van deze uitbreiding van het assortiment. “Wij opereren met Kemper in een niche van de markt. Destijds was EPDM ook een nicheproduct maar het heeft inmiddels een substantieel marktsegment veroverd. Wij verwachten eenzelfde scenario voor de vloeibare dakbedekkingen.”