Zoeken

Roofs 2012-10-28 Herintroductie Superseal EPDM op de Nederlandse markt

Het ontstaan van  de Nordic Waterproofing Group, na de overname van Trelleborg Waterproofing uit Zweden, heeft geleid tot een herintroductie van de Superseal EPDM dakbanen op de Nederlandse markt. EPDM Systems uit Lemelerveld heeft haar assortiment met deze vernieuwde dakbaan uitgebreid.

Trelleborg Waterproofing was tot voor kort een leidende producent van een breed scala aan producten op basis van bitumen en EPDM. De groep is eind 2010, begin 2011 opgegaan in de Nordic Waterproofing Group. Hiermee is een van de grootste partijen op dit gebied in Noord-Europa ontstaan, met in totaal ongeveer 700 werknemers en een zeer breed aanbod voor de gehele gebouwschil, waaronder o.a. bitumineuze dakbedekkingen die men met name in Scandinavië verkoopt.

Onderdeel van deze groep is SealEco, producent van een assortiment EPDM producten, waaronder de bekende Prelasti EPDM membranen. Daarnaast is deze afdeling producent van het baanvormige Superseal daksysteem. Voor de Nederlandse markt heeft deze ontwikkeling tot gevolg dat leverancier EPDM Systems haar assortiment met dit laatstgenoemde product heeft uitgebreid. Superseal EPDM bestaat al sinds 1987, het was echter tot voor kort al geruime tijd niet meer op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Recent is het product verder geïnnoveerd waarmee de kwaliteit verder is verbeterd en de toepassingsmogelijkheden van het product zijn vergroot. Reden voor een herintroductie op de Nederlandse markt.

Baanvormig

Waarom was voorheen de verkoop van beide producten gescheiden? Markus Arvidsson van Seal Eco: “Prelasti is een EPDM membraan die prefab kan worden gefabriceerd en op maat op de bouwplaats kan worden aangeleverd. Superseal is daarentegen een baanvormige EPDM dakbedekking die op rollen wordt aangeleverd. Beide producten hebben een duidelijk verschillende verwerkingsmethode, voor verschillende situaties; ze hebben dus een andere doelgroep en vragen daarom om een andere marktbenadering. In het verleden is de strategische keuze gemaakt om deze verschillende producten op de Nederlandse markt door verschillende partijen te laten vermarkten. Doordat SealEco nu onder Nordic Waterproofing valt, worden andere strategische keuzes gemaakt. Prelasti is al jarenlang succesvol in Nederland, mede daarom is besloten Superseal door dezelfde partij (EPDM Systems) op de markt te laten brengen.”

Edwin van Dijk van de verdeler is enthousiast: “Dit is een goede uitbreiding van ons assortiment. De twee producten vullen elkaar mooi aan. Sommige van onze klanten vroegen met enige regelmaat naar een baanvormige EPDM, deze kunnen wij nu bieden. Ook verwachten wij nieuwe klanten aan te kunnen spreken. Voor dakdekkerbedrijven die gewend zijn bitumineuze dakbanen aan te brengen is de verwerking van deze EPDM dakbaan een veel minder grote overgang dan die naar een EPDM membraan. Het marktaandeel van EPDM groeit nog steeds in Nederland. Door de recente innovaties is het product ook aantrekkelijk geworden voor  kunststofverwerkende bedrijven. Deze EPDM is nu namelijk voor deze bedrijven op een vergelijkbare manier aan te brengen.”

Innovaties

De nieuwe eigenaar van SealEco heeft de afgelopen jaren voor 3 miljoen euro geïnvesteerd in de productie en in productinnovatie, zodat efficiënter en kwalitatief beter kan worden geproduceerd. De investeringen betreffen vooral meetmethodes om de kwaliteit van het materiaal nog beter te kunnen beheren. Ook in het product zelf zijn de nodige innovaties verwerkt.

Arvidsson: “Feitelijk gaat het om een geheel nieuw product, waarbij de enige overeenkomst met het oorspronkelijke product nog is dat het een baanvormige EPDM betreft met een polyester cachering. Deze cachering zorgt voor een betere mechanische weerstand tegen onregelmatige ondergronden en intensieve toepassingen. Bijzonder aan deze dakbaan is tevens de toepassing van de Thermobond technologie. Dit maakt het mogelijk dat de dakrol met behulp van hetelucht kan worden gelast, de verbinding is net zo elastisch als het materiaal, wat problemen als gevolg van de werking van het materiaal voorkomt. Dit materiaal is mede door de sterke naden geschikt voor groendaktoepassingen.”

“De dakbanen zijn daarmee zowel verlijmd, mechanisch bevestigd als in geballast systeem met behulp van hetelucht aan te brengen,” vertelt Van Dijk. “Per situatie kan bekeken worden welke methode gewenst is. Het betekent ook dat voor verwerkers van andere materialen die met EPDM willen gaan werken de overgang van bitumen dakbedekkingen, en de overgang van kunststof dakbedekkingen naar EPDM minder groot is, want de verwerking sluit goed aan bij hetgeen ze gewend zijn. Overigens kan de Thermobond technologie ook geïntegreerd worden in het Prelasti systeem, waarmee dus alle details in het Prelasti daksysteem eveneens kunnen worden gelast met hete lucht.”

In het verleden beschikte de Superseal EPDM dakbaan over het KOMO-certificaat maar omdat het product een tijdlang van de Nederlandse markt was verdwenen is dit certificaat niet geactualiseerd. Momenteel is de actualisatie van het certificaat in de afrondende fase en de verwachting is dat het product eind dit jaar weer over het KOMO-certificaat kan beschikken. Vanzelfsprekend zal EPDM Systems het product ondersteunen met opleidingen en ondersteuning op de bouwplaats. Beide heren geven aan de toekomst van deze EPDM dakbaan in Nederland met vertrouwen tegemoet te zien.