Zoeken

Roofs 2012-11-23 Steenwol isolatie van productie tot en met de verwerking

Rockwool organiseerde op 21 en 22 november 2012 de eerste editie van het Rockworx Vakevent. De fabrikant van steenwolproducten trakteerde in Roermond ongeveer 400 gasten (verspreid over twee dagen) op een rondleiding door de fabriek, diverse demonstraties en een swingend avondprogramma. Het evenement is goed bevallen en is volgens de organisatie voor herhaling vatbaar.

Met de organisatie van dit evenement wil de fabrikant de kennis van het materiaal, de producten, de systemen en de mogelijkheden daarvan verbreden. Met name richtte men zich op dakdekkers en zzp’ers uit Nederland, België en Luxemburg; ook waren er  brandweerlieden en verzekeraars te noteren onder de aanwezigen. De aanwezigen werden compleet voorgelicht over steenwol isolatie, van productie tot en met de verwerking in de gebouwschil.

Productie

Steenwol is een natuurproduct dat wordt geproduceerd uit vulkanisch gesteente. Het basaltgesteente wordt op een temperatuur van 1500 °C gesmolten in enorme stalen ovens. Snij- of productieafval wordt gerecycled; deze materialen worden aan de voorkant van het productieproces weer ingebracht middels briketten. Het gesmolten gesteente valt op sneldraaiende wielen en wordt op deze manier gespind. Zodoende ontstaat een luchtige massa. Via een geperforeerde staalband wordt het materiaal vervolgens naar een hardingsoven getransporteerd. Hier wordt het luchtige pakket vormvast gemaakt. Het basismateriaal is dan klaar en kan verder worden bewerkt en versneden. Diverse filters, beluchtingsinstallaties en naverbranders zorgen voor een gezond klimaat in de fabriek en een milieuvriendelijke productie. De fabrikant heeft een uitgebreid assortiment met producten op basis van steenwol isolatie beschikbaar, waarmee men oplossingen biedt voor de meest uiteenlopende situaties. Steenwol isolatie wordt niet alleen gebruikt als thermische isolatie, maar ook als akoestische isolatie, en in toepassingen waarbij een hogere brandveiligheid is vereist. Het materiaal is volgens de fabrikant bovendien duurzaam: het kent een positieve carbon footprint en een lange levensduur.

Systemen

Voorbeelden van systemen kon men tijdens de workshops bezichtigen. Zo was er bijvoorbeeld aandacht voor Fastfixx, een isolatiesysteem voor hellende daken, voor zowel renovatie- als nieuwbouwtoepassingen. Dit product wordt tegen de onderkant van het hellende dak geplaatst en is voor de gespecialiseerde verwerker eenvoudig te monteren met behulp van lijm en T-afwerkprofielen. Voor het platte dak was met name aandacht voor de Coldfixx, een isolatieplaat met een extra harde bovenlaag voor de goede beloopbaarheid. Praktijkdemonstraties lieten zien dat de Coldfixx isolatieplaat zich ook goed leent voor het gebrand of verlijmd aanbrengen van bitumineuze of EPDM dakbedekking.

Tenslotte werd met behulp van acteur en brandweerman John Jones een demonstratie gegeven van de brandreactie van steenwol in vergelijking met andere isolatiematerialen, waarbij geconcludeerd werd dat steenwol het best was bestand tegen de gevolgen van een brand onder het dak. Het Rockworx Vakevent werd afgesloten met een quiz, waarbij men nog allerlei andere weetjes over de fabriek leerde, en een optreden van de band Blizzert.