Zoeken

Roofs 2013-02-22 Inspiration Centre toont de verschillende mogelijkheden met zink

Op 24 januari 2013 opende Wentzel/Rheinzink Nederland in Haarlem officieel het Rheinzink Inspiration Centre. Het centrum gaat fungeren als demonstratiecentrum waar de verschillende producten en systemen staan opgesteld. Daarnaast is er voorzien in faciliteiten voor vergaderingen, presentaties en praktijkscholingen.

De Duitse zinkfabrikant wordt in Nederland vertegenwoordigd door het Amsterdamse Wentzel bv. Het Inspiration Centre is gerealiseerd in een bestaande productiehal in Haarlem van ruim 800 m², waar de industriële uitstraling zoveel mogelijk intact is gehouden. Daarbinnen is een tentoonstellingsruimte ingericht waarin alle facetten van het merk Rheinzink worden belicht: de productie, de producten, de duurzaamheid en de meest uiteenlopende toepassingen. Met name richt men zich met dit Inspiration Centre op architecten, installateurs, opdrachtgevers en groothandels.

Wat is er in het Inspiration Centre te beleven? In het hart van de hal is, als een loopbrug door de hal, een daklandschap ingericht. Dit biedt een overzicht van de diverse mogelijkheden en detailleringen van de producten op het dak. Dit daklandschap loopt uit in een grote ‘tribune’ vanwaar men films en presentaties kan bijwonen. Een scholingsgedeelte biedt de mogelijkheid tot praktijklessen in zinkverwerking. Ook is er een theorielokaal voor scholing en vergaderingen. In een loungegedeelte met bar kan men voor- en achteraf een drankje en een hapje gebruiken. Met het Inspiration Centre investeert het bedrijf in de relatie met de klant en maakt men werk van een grotere bekendheid van het merk.

Klimaatverandering

Om de duurzaamheid van het materiaal te benadrukken had men Margot Ribberink van Meteo Consult, bekend van de weerberichten van RTL 4, uitgenodigd een presentatie te komen geven over de klimaatverandering. In een heldere uiteenzetting legde ze uit hoe het kan dat het klimaat verandert. Deels is dit een natuurlijke ontwikkeling, het klimaat is altijd al aan verandering onderhevig geweest, o.a. als gevolg van de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Maar de veranderingen gaan de laatste decennia in een hoger tempo dan eerder het geval is geweest. Het ijs van de Noordpool smelt sneller dan tot nu werd aangenomen en wereldwijd zullen de weersomstandigheden extremer worden. Dit heeft grote gevolgen voor de flora en fauna op aarde. De bouw heeft een aanzienlijk aandeel in de belasting van milieu en daarom is een milieubewuste bouwpraktijk zo belangrijk. Ribberink vestigde daarom nog eens de aandacht op het Cradle-to-cradle certificaat dat de fabrikant op haar producten heeft, en dat aangeeft dat de producten van Rheinzink kunnen worden gerecycled tot een volwaardig nieuw zinkproduct.

Anticyclische investering

Thijs Baneke van Rheinzink gaf vervolgens een korte uiteenzetting over het Inspiration Centre. Het bedrijf wil zich juist in deze tijd duidelijk profileren als A-merk. Met deze anticyclische investering wil het bedrijf een signaal afgeven dat men blijft investeren het merk, het klantcontact en de meerwaarde van de kwalitatieve producten, service en verwerking. Na een korte openingshandeling werden de bezoekers in de gelegenheid gesteld een kijkje te nemen in het Inspiration Centre.