Zoeken

Roofs 2013-03-26 Böcker introduceert Solidflex aanhangerkraan

De Böcker Groep introduceert met de nieuwe aanhangerkraan AHK 34/1800 Solidflex een wereldprimeur. Het bijzondere van deze kraan zit hem in het mastsysteem dat is vervaardigd uit een lichtgewicht staal, dat nu voor het eerst in deze kranen wordt toegepast. Dit betekent overigens niet dat het bedrijf nu voorgoed afscheid neemt van het traditionele materiaal voor de vervaardiging van haar kranen.

Gunther Guinée

“Verre van!”, zegt men bij Böcker vol overtuiging. “Want bij veel wezenlijke onderdelen wordt nog steeds voor aluminium gekozen. Het is juist de combinatie van beide materialen die bij de innovatieve Solidflex-technologie voor meer stabiliteit en zeer goede prestaties zorgt.”

Technologie

34 m uitschuiflengte en 1800 kg maximaal hefvermogen bij een totaalgewicht van 3500 kg betekent een gigantische sprong in het bereik van de aanhangerkranen. Met een zijdelingse reikwijdte van 23 m legt deze kraan in dit segment de lat in één keer een stuk hoger. Zelfs bij de maximale last van 1800 kg heeft de kraan nog een reikwijdte van 4 m. De tweemaal uitschuifbare jip is met sensoren bewaakt en draagt met een maximale lengte van 11.20 m bij aan het bereik van de nieuwe kraan.

Maar de nieuwe aanhangerkraan biedt veel meer dan enkel het nieuwe mastsysteem. Zo zorgt de innovatieve Multiflex afstempeling voor maximale reikwijdte in de kleinste ruimte. De nieuwe stempels zijn zowel zwenk- als klapbaar en bieden juist op zeer smalle en veeleisende bouwplaatsen een optimale benutting van de ruimte. Met 256 mogelijke posities van de stempels kan de AHK 34/1800 aan elke bouwplaats worden aangepast. De stempels kunnen obstakels ontwijken door er voorbij of overheen te zwenken. Tegelijkertijd biedt de stabiele klaptechniek een hoogte van 50 cm boven de bodem en daarmee is het mogelijk om de kraan optimaal in te zetten voor het tillen van de last. Met betrekking tot het gebruiksgemak op de bouwplaats is het bovendien interessant om te weten dat de dissel – die vaak in de weg staat – simpelweg inklapbaar is waardoor de lengte van 9,5 m wordt teruggebracht tot minder dan 7 m.

Besturing

De volledig nieuwe functies en opties bieden volgens Böcker nieuwe mogelijkheden m.b.t. de kraanbesturing. Deze zorgen voor een snelle en efficiënte reactie van de kraan. Dit is het gevolg van de toepassing van de volledig nieuwe EHSC (Easy Handling & Safety Concept), die voor het eerst in de nieuwe aanhangerkraan is ingebouwd. Dit houdt in dat er een nieuwe SPS besturing is ingebouwd, die voortborduurt op het bestaande besturingsconcept maar duidelijk beter presteert.

Het spreekt voor zich dat ook de AHK 34/1800 Solidflex als een gecombineerde machine inzetbaar is. De optionele personenkorf kan dankzij het Easylock systeem nog sneller en eenvoudiger zonder gereedschap worden gemonteerd en bij het verplaatsen van de kraan hoeft hij niet te worden verwijderd.