Zoeken

Roofs 2013-03-31 Nieuwslijn

AGENDA

9 april 2013

Congres Veiligheid en Gedrag Op het Werk

Pakhuis De Zwijger te Amsterdam

Info: www.veiligheid.nl

9-11 april 2013

ParkeerVak 2013

Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch

Info: www.parkeervak.nl

11 april 2013

NEN-informatiemiddag herziening normen voor bepaling van wbdbo en brandwerendheid

NEN te Delft

Info: www.nen.nl

17 april 2013

Solar Solutions

Expo Haarlemmermeer te Vijfhuizen

Info: www.duurzaamgebouwd.nl

18 april 2013

Nationaal Brandveiligheidscongres 2013

CineMec te Ede

Info: www.sbr.nl

24 april 2013

Praktijkdag ‘energiebesparing bestaande woningbouw’

Conferentiecentum CineMec in Ede

Info: www.nieman.nl

13-15 mei 2013

3rd International Green Roof Congress

Empire Riverside Hotel te Hamburg (D)

Info: www.greenworld.com

Mededeling Dakmerk

Met ingang van 1 januari 2013 zijn de volgende bedrijven geen Dakmerk participant meer:

  • Smid & Hollander Dakbouw B.V. te Groningen.
  • Schiebroek Dakbedekkingen B.V. te Maastricht.

Beide bedrijven zijn niet meer gerechtigd om op enige wijze het Dakmerk beeldmerk te gebruiken of om projecten uit te voeren onder Dakmerk garantie.

Verhuizing

Per 1 februari 2013 is VTD Nederland bv gevestigd op onderstaand adres:

VTD Nederland bv

De Regge 35

8253 PG te Dronten

Postbusadres, telefoonnummer en e-mailadressen blijven ongewijzigd.

VNU Exhibitions: "Internationale BouwBeurs uitstekend verlopen"

De Internationale Bouwbeurs werd van 4 tot en met 9 februari gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Volgens organisator VNU Exhibitions heeft de beurs in alle opzichten aan de verwachting voldaan. In totaal hebben de ruim 700 exposanten gezamenlijk een kleine half miljoen (480 duizend) businesscontacten gelegd. Gezien  de malaise in de bouw was op voorhand duidelijk dat de editie-2013 minder bezoekers zou trekken. Het totaal aantal bezoekers is uitgekomen op 80.040.

Uit de bezoekersregistratie van VNU Exhibitions blijkt dat 35% directeur/eigenaar is, 8% werkt in de verkoop, 7% is lid van de  bedrijfsleiding/ management. 17% van het bezoek werkt als werkvoorbereider, werkuitvoerder of  projectleider in de bouw.

Het overgrote deel van het bezoek werkt in de aannemerij (23%), heeft een klussenbedrijf, inclusief ZZP-ers (8%)  of is werkzaam in de afbouw (4%). Architectenbureaus en advies- en ingenieursbureaus waren met 10% goed op de beursvloer vertegenwoordigd.

Acht van de tien bezoekers hebben aangegeven ook de volgende editie van de BouwBeurs te bezoeken. Dat zal dan gebeuren als onderdeel van de Week van de Bouw 2015. De initiatieven hiervoor werden na maandenlange voorbereiding tijdens de BouwBeurs gelanceerd.

SKG en IKOB-BKB bundelen krachten

Op 19 februari jl. tekenden Bastiaan Benz, algemeen directeur IKOB-BKB en Olaf van

Panhuys, algemeen directeur SKG, een samenwerkingsovereenkomst tussen beide

organisaties. SKG en IKOB-BKB, die zich allebei richten op kwaliteitsbeheersing in de

bouw, bundelen hun krachten op twee onderdelen van hun dienstenpakket, te weten

systeemcertificatie- en laboratoriumactiviteiten.

Courage Architecten wint MDG Architectuurprijs

Courage Architecten uit Apeldoorn heeft de MDG Architectuurprijs 2013 gewonnen. De prijs werd maandag 4 februari 2013 overhandigd tijdens de Bouwbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De drie genomineerde architecten presenteerden voor een breed publiek hun projecten. Courage Architecten Apeldoorn met project Woning Hermans te Almere, Levs Architecten Amsterdam met project woningcomplex Zilverling te Amsterdam en StudioNL-D Architecten Rotterdam met project Die Mügge te Hamburg.

De MDG Architectuurprijs richt zich op alle facetten van het toepassen van metaal voor gevels en daken. Met de prijs wil MDG een levendige en bovenal kwalitatief hoogwaardige toepassing van metaal in dak en gevel bevorderen, mede door aan te sporen op het gebruik van de Kwaliteitsrichtlijn Metalen Gevels en Daken Dumebo DWS-MDG.

Vekudak presenteert ActiefDak™

Vekudak, de vereniging van 4 A-merk fabrikanten en importeurs van PVC kunststofdakbedekking brengt duurzame kwaliteit in het bouwwerk met de ActiefDak™ montagevoorschriften voor Photovoltage panelen. Aanleiding is de sterk groeiende plaatsing van Photovoltage panelen, kortweg PV-panelen. Het gebruik van het ActiefDak™ voor het vangen van zonne-energie stelt namelijk speciale eisen aan de PVC dakbaan, het isolatiepakket en de constructie van het dak. Ook de locatie en oriëntatie van het dak zijn belangrijk, omdat allebei in hoge mate de windbelasting op de PV-panelen en dak(baan) bepalen. Vekudak beschrijft in de voorschriften aan welke eisen het ActiefDak™ moet voldoen voor het duurzaam installeren van PV-panelen.

Dit klasse daksysteem is elders in Europa, zoals in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland, al een standaard en verovert nu ook de markt in Nederland en België.

Fakro introduceert FTT tuimeldakramen

Het nieuwe FTT dakraam van Fakro heeft een speciale innovatieve constructie, die een hoge energiebesparing biedt en comfortabel in gebruik is. Het dakraam is ontworpen met het oog op de strenge eisen van energie-efficiënt bouwen. De eigenschappen van dit dakraam en de hoge winddichtheid maken het uiterst geschikt voor passiefbouw, maar ook in kamers met airconditioning en mechanische ventilatie. Het grote glasoppervlak van het dakraam voorziet de zolderruimte van natuurlijke lichtinval en de verhoogde tuimelas vergroot de doorloopruimte aanzienlijk.

Geïsoleerde vlakke lichtstraat van 3,80 m

Tijdens de Bouwbeurs presenteerde Vlakkelichtkoepel.nl uit Cuijk een uitbreiding van de productlijn: een vlakke lichtstraat met een lengte van maar liefst 3,80 meter en een breedte tot 70 centimeter die bestaat uit één ononderbroken glasplaat. Er worden dus geen tussenstijlen toegepast. Vlakkelichtkoepel.nl, onderdeel van Heruvent B.V., is de eerste en enige producent in Nederland die een vlakke lichtkoepel van deze afmetingen produceert. Het bedrijf levert de lichtstraat als één geheel, inclusief extra geïsoleerde aluminium opstanden. Zodoende is het aantal onderbrekingen in het totale product minimaal en de luchtdichtheid optimaal, met als resultaat een hoge isolatiewaarde. Het design integreert de koepel in het dak: de hoogte van dakniveau tot hoogste punt is niet meer dan 28 cm.

3e Internationale Green Roof Congres

De International Green Roof Association (IGRA)  organiseert het 3e Internationale Green Roof Congres op 13-15 mei 2013 in Hamburg. De focus van de onderwerpen tijdens het congres zullen zich met name richten op duurzame stedelijke ontwikkeling. Ook de huidige technische ontwikkelingen en internationale richtlijnen, normen van begroeide daken komen aan bod. Excursies in en rond Hamburg demonstreren de veelzijdigheid van het begroeide dak binnen de context van de moderne stedenbouw. De lijst van sprekers omvat dit jaar vele deskundigen met het thema duurzaamheid.

Imerys introduceert Néoplate

Dit gepatenteerde model werd ontwikkeld in het ontwerpbureau en de laboratoria van Imerys.

Deze opvallende pan zorgt voor nieuwe toegevoegde  waarde: een drie-in-een dakpan. De Néoplate is even geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie Met zijn formaat van 20 per m², levert deze innovatie een prima vlakke dakpan. Wanneer de onderste pannenrij is gelegd, verloopt de verdere installatie van de Neoplate pannen met logische simpelheid. Elke pan vindt zijn eigen plaats boven de twee onderste pannen en in één enkele handeling legt u drie pannen, zo wordt bij plaatsing een tijdswinst van 35% gerealiseerd.

Nieuwe veiligere opbouw met Altrex Safe-Quick® GuardRail rolsteigers

Met de nieuwe Safe-Quick® GuardRail rolsteigers realiseert Altrex een nieuwe veiligere opbouwmethode. Deze steigers zijn nog veiliger, nog sneller en gemakkelijker op te bouwen en ook gevelvrij toe te passen. Vóór het betreden van het platform is altijd rondom bescherming aanwezig, ook tijdens de opbouw. Met de Safe-Quick® GuardRail worden veel schoren vervangen, waardoor er minder onderdelen nodig zijn. Door de vormgeving is de Safe-Quick® GuardRail eenvoudig door één persoon te (de)monteren. Op het steigerframe en op de Safe-Quick® GuardRail zijn QR-codes aangebracht, waarmee eenvoudig de handleiding opbouw en gebruik kan worden geraadpleegd.

Vloeibare coating van Liquid Rubber

Het waterdicht maken van daken is vereenvoudigd door de komst van Liquid Rubber. De vloeibare coating producten zijn volledig waterdicht en hechten op vrijwel alle ondergronden. Zo worden deze producten ook steeds meer toegepast in de wereld van de dakbedekkingen. Deze producten hechten op zowel hout, metaal, beton als diverse dak ondergronden. De producten bevatten geen VOC’s of andere chemicaliën. Daarnaast is het eenvoudig aan te brengen door middel van kwast, verfroller of spuit. Ook is het mogelijk om deze producten af te werken in alle (RAL) kleuren.

Man (23) overlijdt na val van dak

Een 23-jarige man uit het Duitse Freren is in de avond van 21 februari 2013 overleden. De man was ‘s middags bezig met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een woning in de Piet Heinstraat in Delfzijl. Door nog onbekende oorzaak is de man enkele meters naar beneden gevallen en op zijn hoofd terecht gekomen. Hij is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Daar is de man later die avond overleden. De politie heeft de Inspectie SZW in kennis gesteld.

BRON: 112Groningen.nl

SDE+ opent op 4 april 2013

Woensdag 6 februari 2013 zijn de spelregels voor de SDE+ 2013 gepubliceerd in de Staatscourant. Voor 2013 is 3 miljard euro beschikbaar voor hernieuwbare energie. In de publicatie is bekend gemaakt welke productie-installaties in 2013 in aanmerking komen voor SDE+, wat de voorwaarden zijn en welke wijzigingen er zijn in de regeling ten opzichte van de SDE+ 2012.

De SDE+ moet er mede voor zorgen dat 16% van alle energie in 2020 duurzaam wordt opgewekt. Om deze ambitie te halen stelt het ministerie van Economische Zaken in 2013 meer geld beschikbaar dan de jaren ervoor. De 3 miljard euro voor SDE+ is vanaf 4 april 2013, 9.00 uur tot 19 december 2013, 17.00 uur aan te vragen. De subsidie is beschikbaar voor ondernemers die investeren in de productie van hernieuwbare energie uit: biomassa, geothermie, water, wind en zon.

Nimmerdor bekroond met PassiefBouwen Award 2012

Het multifunctionele gebouw Nimmerdor in Grijpskerke (Zeeland) is bekroond met de jaarlijkse PassiefBouwen Award 2012, en wel in de categorie Overige Gebouwen. De onderscheiding werd uitgereikt op 5 februari 2013 tijdens de Bouwbeurs 2013 in Utrecht. De award is bestemd voor gebouwen en woningen die niet of nauwelijks energie gebruiken.

Volgens juryvoorzitter ir. Chris Zijdeveld is Nimmerdor vooral in de prijzen gevallen, omdat het gebouw (een combinatie van appartementen, dorpshuis en commerciële ruimten en starterskoopwoningen) een klassiek uiterlijk heeft gekregen. “Dat is bij passiefgebouwen altijd erg moeilijk, vanwege de luchtdichtheidseisen. Maar bij Nimmerdor zijn corporatie, architect en bouwer daarin uitstekend geslaagd.”

De leverancier van de isolatiematerialen was Recticel Insulation (Kesteren). Commercieel manager Roland van der Hoek van dat bedrijf legt vooral de nadruk op de energiekostenbesparingen die massief-passief bouwen met zich meebrengt. “Achter elke passief ontwikkelde woning gaat ook een businessmodel schuil. De nettomaandlasten voor energie (alleen elektra, want gas is taboe) dalen tot een paar tientjes.”

Nieuwe scholingsstructuur steigerbouw

De op handen zijnde update van de Richtlijn Steigers, die vóór de zomer van dit jaar zal verschijnen, heeft belangrijke gevolgen voor de scholingsstructuur voor de steigerbouw. De nieuwe structuur wordt gezien als impuls voor het aantoonbaar maken van de vakbekwaamheid van steigermonteurs. De bestaande kwalificaties Steigerbouwer A en Steigerbouwer B worden geüpgraded tot Monteur en 1e Monteur. De nieuwe scholingsstructuur geeft opdrachtgevers en overheden meer duidelijkheid bij de vraag wie wel of niet beschikt over het nodige specialisme voor steigermontage. De steigermontagebedrijven zelf, krijgen met de nieuwe structuur een instrument in de vorm van een routekaart voor het maken van een keuze voor de meeste geschikte opleiding en diplomering of certificering. De routekaart is vanaf dit voorjaar beschikbaar.

Rectificatie

In het artikel ‘Milieuvriendelijk gemeentehuis voor nieuwe gemeente Lansingerland’ staat per abuis een verkeerde naamsvermelding van de leverancier van de dakbedekking. De juiste vermelding van de leverancier is: Kelders Dakmaterialen te Rotterdam.

Campagne ‘Werkbuddies’

Jongere werknemers zijn kwetsbaar voor arbeidsongevallen. Jongeren zijn door onervarenheid en soms jeugdige onbezonnenheid relatief vaker het slachtoffer dan oudere, meer ervaren werknemers. Oudere werknemers beschikken over veel praktijkervaring. Maar praten over veiligheid op de werkvloer is voor hen vaak ongewoon. Zij doen het werk immers altijd zo. Veiligheid op de werkvloer bespreekbaar maken en kennis met elkaar delen vanuit opleiding en praktijk is een bindmiddel om veilig gedrag geaccepteerd te krijgen en het aantal arbeidsongevallen te verminderen. Dat is het idee achter de nieuwe campagne Werkbuddies.

Met de campagne ‘Werkbuddies’ koppelen bedrijven één op één jonge onervaren nieuwkomers aan oudere, ervaren collega’s met als doel kennis en ervaring te delen en van elkaar te leren. Net als bij zeer gevaarlijke beroepen gebeurt, bijvoorbeeld bij het duiken. Daarnaast blijven kennis en kunde voor het bedrijf behouden in een tijd dat vakkundig personeel schaarser wordt en door vergrijzing de uitstroom van ervaren vakmensen verder zal toenemen. Het tijdig delen zorgt dat kennis en ervaring voor een bedrijf niet verloren gaan en dat is investeren in de toekomst.

‘Werkbuddies’ is ontwikkeld door VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid). Op www.werkbuddies.nl staan onder meer twee animatiefilmpjes over de campagne en hoe je er mee aan de slag gaat. Bovendien kunnen bedrijven hier een gratis startpakket aanvragen.

Elektrische buitenzonwering op zonne-energie

Speciaal voor de lichtkoepel introduceert de Velux Groep een elektrische buitenzonwering op zonne-energie. De buitenzonwering zorgt ervoor dat de warmte in ruimtes onder het platte dak aanzienlijk wordt verminderd.Velux lichtkoepels hebben een glaselement met HR++ veiligheidsbeglazing direct onder de lichtkoepel. De buitenzonwering past tussen het glaselement en de koepel in. De zonnestralen komen dus wel via de koepel naar binnen, maar worden door de buitenzonwering voor 88% tegengehouden.

Gebr. Laumans presenteert nieuwe kleur trendglazuren

“De BouwBeurs van dit jaar was voor ons het optimale platform om onze innovatie te presenteren: gladde dakpannen met een luxe matte uitstraling”, maakt Gerald Laumans, algemeen directeur van Gebr. Laumans GmbH & Co. KG de balans op.  De dakpannenproducent uit Brüggen aan de Nederrijn in Duitsland stelde in Utrecht voor het eerst de kleur #41 grijs-satinet voor. "Uit reacties uit de markt hebben wij opgemaakt, dat er vraag is naar gladde dakpannen op grond van hun vuilwerende werking, maar dan liever zonder de reflecterende en glanzende uitstraling”, vertelt Gerald Laumans. “Voor ons reden genoeg om een glazuur te ontwikkelen dat beide eisen combineert in een gladde en toch matte dakpan.”