Zoeken

Roofs 2013-04-03 De terugverdientijd van een mensenleven

Er is al veel gezegd over de moordende prijsdruk, dat er werken onder de kostprijs worden uitgevoerd, dat dit ten koste gaat van de kwaliteit, etc. Dat daar letterlijk doden bij beginnen te vallen wordt wat minder benadrukt.

De toepassing van zonne-energie wordt algemeen gezien als een van de weinige lichtpuntjes in de huidige marktsituatie. Het betreft namelijk, als we de verhalen mogen geloven, een noodzakelijke ontwikkeling. Want als we niet investeren in zonne-energie gaan we allemaal naar de haaien - en we zijn trouwens een dief van onze eigen portemonnee als we geen zonnepanelen op ons dak leggen. Zonne-energie wordt immers steeds goedkoper terwijl de andere energiebronnen alleen maar schaarser worden, en dus duurder. Ziedaar. Elders worden investeringen uitgesteld of afgeblazen, in het geval van zonne-energie denkt men nog wel eens: ‘Vooruit dan maar. Dan ziet de buitenwereld ook meteen dat ik het hart op de juiste plaats heb.’

Maar ook in dat geval mag het natuurlijk niet teveel kosten. Dus worden er bijvoorbeeld zonnepanelen op daken gezet waar het eigenlijk handig was geweest eerst even de oude dakbedekking te vervangen. Onhandig? Ja, maar meer dan dat is het een signaal dat er niet wordt nagedacht over wat er zoal komt kijken bij de toepassing van zonnepanelen. Want wat telt is de opbrengst. Wat telt is de terugverdientijd. Elke euro die aan zonnepanelen wordt uitgegeven moet zo snel mogelijk worden terugverdiend en daarom is het van belang dat er zo min mogelijk van die euro’s aan wordt uitgegeven. Leveranciers weten dat en communiceren dus veelal in terugverdientijden: wat kost het, wat levert het op.

Deze leveranciers hebben het enkel over hun eigen producten. De factor arbeid zit vanzelfsprekend niet in de rekensom. Dus krabt de opdrachtgever of particulier zich na aanschaf achter de oren: hoe krijg ik die dingen op het dak? De investering in arbeid en veiligheid verlengt de terugverdientijd van de zonnepanelen en dat is nu juist niet de bedoeling. Dus wordt veelal ergens een goedkope kracht vandaan gescharreld en de veiligheid achterwege gelaten.

We beginnen te zien waar dat toe leidt. Omdat je met een zonnepaneel op je schouder heel wat minder stabiel staat (zeker op een hellend dak, zeker als er een beetje wind staat), neemt de kans op vallen bij het aanbrengen van zonnepanelen aanmerkelijk toe. Als dan gekozen wordt voor een onervaren, ongetrainde kracht en deze wordt zonder beveiliging het dak op gestuurd, dan hebben we een situatie gecreëerd waar de maffia nog een puntje aan kan zuigen. In de afgelopen maanden zijn er verschillende slachtoffers gevallen tijdens het aanbrengen van zonnepanelen, zwaargewonden en doden.

Ja, de montage door een getrainde partij vergt een investering van misschien een paar honderd euro. En ja, de veiligheid van de monteurs vergt een extra investering van misschien nog een paar honderd euro. En ja, het wordt dan misschien wel de vraag of de investering in zonnepanelen überhaupt nog de moeite waard is. Maar wie wel zonnepanelen op zijn dak wil en die paar honderd euro in zijn zak wil houden moet zich afvragen wat de terugverdientijd van een mensenleven is. Die investering is sowieso te hoog.