Zoeken

Roofs 2013-10-28 Rockwool levert 104.000 m2 Taurox voor nieuwbouw distributiecentrum

Voor de dakisolatie van een nieuw distributiecentrum voor handelsonderneming EDCO is om technische en organisatorische redenen gekozen voor Taurox, een steenwol isolatieproduct van fabrikant Rockwool.

De bouw van een distributiecentrum is technisch niet zo lastig. De uitdaging ligt vooral in de planning en de logistiek. Om die naadloos op elkaar af te stemmen, heb je betrouwbare partners nodig. Tussen Helmond en Deurne heeft Wijnen Bouw Someren bv een distributiecentrum gebouwd voor EDCO, een internationaal opererende handelsonderneming. Het is een project van de grote getallen. Op een voormalig defensieterrein van 14 ha werd het distributiecentrum van 104.000 m² oppervlak – met laad- en loskades erbij zelfs 109.000 m² – in slechts negen maanden tijd uit de grond gestampt. De hallen gaan 16 meter de lucht in en zijn daarmee vier meter hoger dan normaal. Het is het grootste distributiecentrum in Nederland dat in één keer is gebouwd. En daarin zat dan ook de uitdaging voor Wijnen Bouw Someren.

Vaak wordt dit soort projecten in fases opgeknipt. EDCO wilde het distributiecentrum echter in één keer realiseren. Om die reden zocht de handelsonderneming een bouwbedrijf dat de grootte van het project zonder problemen aan kon. De opdrachtgever had bovendien een strak budget en een harde deadline. Daarom zocht het bouwbedrijf de samenwerking met flexibele en betrouwbare partners: partners die mee kunnen in het bouwtempo, meedenken en samen met hen instaan voor de kwaliteit van het werk. Steenwolfabrikant Rockwool was voor hen zo’n partner.

In totaal heeft de steenwolfabrikant 104.000 m² Taurox geleverd voor de isolatie van het dak van het distributiecentrum. De verzekeraar van EDCO stelde zeer hoge eisen aan de brandveiligheid. Dankzij de berekeningen die Rockwool maakte op het gebied van brandveiligheid, Rc-waarde, akoestiek en warmte-isolatie en het daaruit volgende advies, kwam het bouwbedrijf snel tot een gefundeerde keuze. Het rendement kon aantoonbaar worden gemaakt en bovendien waren alle risico’s afgedekt; naar eigen zeggen kan Wijnen Bouw Someren met een gerust hart tien jaar garantie geven op de dakisolatie en dakbedekking. Behalve een hoge brandveiligheid en Rc-waarde heeft het 11 cm dikke isolatiemateriaal een positief effect op de akoestiek en het klimaat in de hal.

Communicatie
Het distributiecentrum bestaat uit twee orderpickhallen, vier explosieveilige milieukluizen, kantoren, personeelsruimten, ruimten voor inkomende en uitgaande goederen en maar liefst zeven bulkhallen van ruim 10.000 m². Omdat er geen kraan is die deze oppervlakte in één keer kan bedienen, werd de hal in twee fasen gebouwd. Eerst werd de ene helft gebouwd en van dak voorzien. Vervolgens werd de kraan verplaatst en de andere helft gebouwd. Deze manier van werken vroeg om een nauwkeurige afstemming en een goede communicatie met alle betrokken partijen. Voor de hoofdaannemer was het dan ook van belang om steeds de juiste mensen met de juiste materialen op de juiste plek te hebben. Het bedrijf is erg tevreden over de mate waarin de steenwolfabrikant hierin met hen meedacht. Accountmanager John Snijkers van Rockwool bezocht de bouwplaats elke veertien dagen om te kijken of alles goed liep. Op onvoorziene omstandigheden kon dankzij de korte lijntjes direct worden ingespeeld.

Logistiek
De steenwolfabrikant hield steeds 10.000 m² Taurox voor het project op voorraad. Per dag werd zo’n 600 m² verwerkt. Een slimme logistiek was dus belangrijk. Wanneer de constructie zover was dat de isolatie erop kon, werd er elk half uur een vrachtwagen van de fabrikant gelost. Met behulp van een kraan werden de pallets precies daar op het dak geplaatst waar ze nodig waren. Dat voorkwam onnodig gesjouw, het bespaarde tijd en het zorgde ervoor dat het gelegde dak niet beschadigd werd. Hoewel het project technisch gezien dus niet zo spannend was, was het vooral de kunst om alle puzzelstukjes naadloos in elkaar te laten passen. Daarover is Wijnen Bouw Someren erg te spreken; dankzij de vlotte samenwerking tussen alle partijen en een beetje geluk met het weer kon een deel van het project zelfs eerder worden opgeleverd dan gepland.


Reductie van afval
Een van de voordelen van het gebruik van Taurox is dat de afvalstroom op de bouw fors kleiner wordt. De kopse kanten van de pallets zijn open en dat scheelt veel verpakkingsfolie. De gebruikte polyethyleenfolie is bovendien volledig recyclebaar. Verder worden er geen houten pallets gebruikt voor het vervoer. Twee smalle stroken Taurox – de zogenaamde voetjes – zorgen ervoor dat een heftruck onder de pallet kan steken. Dat scheelt bij de bouw van het distributiecentrum het nodige afvalhout: zo’n 4.000 houten pallets.