Zoeken

Roofs 2013-11-20 Monumentaal woonhuis wordt zorgvilla

Villa Zypendaal, een statig woonhuis in de Arnhemse Burgemeesterswijk, wordt momenteel door zorginstelling Rosorum verbouwd tot een zorgvilla. Het dak krijgt een nieuwe dakbedekking van APP shingles.

Het monumentale pand is in 1911 gebouwd als woonhuis van de toenmalige directeur van de Arnhem Verzekerings Maatschappij. Na een roerige geschiedenis, waarin het gebouw o.a. in gebruik is geweest van een Duitse Wehrmachtkommandant en als kantoorvilla, wordt het momenteel van binnen en buiten aangepast en hersteld. Vanaf begin 2014 zal het karakteristieke pand dienstdoen als zorgvilla van zorginstelling Rosorum. Deze zorginstelling is gespecialiseerd in ouderenzorg, het pand wordt in deze zin aangepast. Centraal in het pand zal dan ook een lift worden geïnstalleerd. Ook wordt de isolerende werking van de constructie verder verbeterd door het aanbrengen van steenwol isolatie aan de binnenkant van de dakconstructie.

Schaduwwerking

Wat betreft het dak (in totaal ruim 400 m²) is in nauwe samenspraak met leverancier Nebiprofa, groothandel Bitasco en dakdekker Lijbers Dakwerken een plan opgesteld. Roberto Matser van de groothandel en Eric Lijbers van het dakdekkerbedrijf vertellen over het project. “De oorspronkelijk toegepaste bitumineuze shingles waren aan het einde van de levensduur. Daaronder zit een laag isolatie van 4 cm PUR. Omdat het verwijderen van de shingles de isolatielaag zou beschadigen, is besloten de nieuwe shingles over de oorspronkelijke aan te brengen,” aldus Lijbers.

Uitgangspunt voor de keuze van de toe te passen shingle was dat de uitstraling van het pand zoveel mogelijk behouden diende te blijven. Omdat het bestaande dakbedekkingspakket cq dakbeschot ongelijk was, is gekozen voor de APP shingle Cambridge. Matser: “Deze shingle bevat een reliëf; vanwege de schaduwwerking die dit oplevert vallen de onregelmatigheden in de ondergrond minder op. De shingles werden rechtstreeks door de oude dakbedekking genageld. Dezelfde shingle werd ook aan de zijkanten van de dakkapellen toegepast.” Lijbers vult aan: “Na-isolatie was wel wenselijk maar was uitvoeringstechnisch gezien niet de gemakkelijkste oplossing, ook al omdat dit problemen met de opstanden en aansluitingen zou opleveren. Daarom is besloten het dak aan de onderkant bij te isoleren met een laag steenwol isolatie van Rockwool.”

“Aan het veilig werken is bijzondere aandacht besteed,” vertelt Lijbers. “Omdat het een totale renovatie betreft is het hele pand in de steigers gezet. Aanvullend is Paul Aalders van SBD uitgenodigd om te adviseren over de meest veilige werkmethode. Vrijwel het gehele dakvlak is via de steigers op een veilige manier te bereiken. Om de dakkapellen te bedekken moet vanaf ladders worden gewerkt.”

Samenwerking

De werkzaamheden betekenden een uitdagende klus voor Lijbers Dakwerken. Het dakdekkerbedrijf was dagelijks met vijf man op het werk aanwezig waarbij de werkzaamheden vanzelfsprekend voortdurend dienden te worden afgestemd met de andere bouwpartijen. De leverancier heeft de werkzaamheden intensief begeleid. Naar verwachting wordt Zorgvilla Zypendaal deze winter opgeleverd. Begin 2014 zal de instelling de eerste bewoners kunnen verwelkomen.

Dakrenovatie Zorgvilla Zypendaal te Arnhem

Opdrachtgever: Rosorum Residentie Arnhem

Hoofdaannemer: Aannemingsbedrijf Jansen Gendringen

Dakdekker: Lijbers Dakwerken te Apeldoorn

Leverancier: Bitasco Trading bv te Arnhem

Fabrikant dakbedekking: Nebiprofa te Moerdijk

Fabrikant isolatie: Rockwool te Roermond