Roofs 2013-11-22 De reproductie van historische dakpannen
Voor monumentale panden is het vaak lastig om de oorspronkelijk gebruikte dakpannen weer terug te vinden. Kroonkeramiek uit Bergen op Zoom kan de meest uiteenlopende historische modellen en kleuren op maat reproduceren.
Remco Viergever is onder de naam Traditec al jaren op de internationale markt voor dakpannen actief als importeur en exporteur van diverse typen dakpannen. “In het buitenland wordt een Nederlandse dakpan vaak toegepast om een apart effect te bereiken. Wij richten ons name op de architectonisch bijzondere projecten. We begeleiden onze producten dan ook intensief. Inmiddels leveren we een uitgebreid assortiment dakpannen en dakaccessoires, zowel historische als hedendaagse modellen. We werken met een aantal geselecteerde fabrikanten en distributeurs en leveren onze producten wereldwijd op maat. In Europa, Australië en de Verenigde Staten hebben wij verkoopvestigingen actief. De respectievelijke vertegenwoordigers worden door ons vanuit Bergen op Zoom aangestuurd.”
Viergever: “Wij leveren geen massaproducten, het contact met de klant en de kwaliteit van de producten en levering zijn om deze reden essentieel. Per project bepalen we in samenspraak met de opdrachtgever de gewenste toepassing.”
Historische pannen
Onlangs heeft Viergever het bedrijf Kroonkeramiek opgericht. Het bedrijf fungeert als onderdeel van Traditec maar zal zich voornamelijk richten op de Europese markt. Dit bedrijf richt zich namelijk met name op de toepassing van dakpannen op monumentale gebouwen waar de uitstraling behouden dient te blijven. De in deze situaties toegepaste dakpannen zijn in veel gevallen niet meer te traceren omdat de oorspronkelijke fabriek niet meer bestaat. Naast het standaard assortiment kan het bedrijf op specificatie van de klant de dakpan reproduceren.
Viergever vertelt: “Op deze manier zorgen wij ervoor dat de historische uitstraling van het dak behouden blijft. Feitelijk leveren wij historie. Dat is de meerwaarde van onze activiteiten – en het is ook onze passie.”
Hoe gaat dit in zijn werk? “Wij begeleiden onze klanten van idee tot en met de eindinspectie,” aldus Viergever. “Eerst is het zaak duidelijk te krijgen wat op de betreffende situatie de gewenste dakpan is. Wij werken met fabrieken in Polen, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Turkije. Elke fabriek heeft zijn eigen specifieke productiemethode en basismateriaal. Als we de mal niet meer beschikbaar hebben, maken we de deze op maat voor de gewenste specificatie (staal of beton). De samenstelling en kleur van de dakpan wordt eveneens in overleg met de klant bepaald. Wij sturen altijd eerst een monster en nemen de pan pas na de goedkeuring van de klant in productie. Natuurlijk levert dit een ander kostenplaatje op dan bij een standaard dakpan. Bij dit soort projecten is het belangrijk dat de uitstraling behouden blijft; budget volgt pas op de tweede plaats.”
De kwaliteitscontrole van onze producten is uitgebreid. We controleren alle producten op samenstelling, kwaliteit en vorm. En we registreren alle zendingen zodat alle pannen te allen tijde zijn te traceren. We leveren de producten desgewenst direct op de bouwplaats. Indien gewenst kunnen we ook de verwerking voor onze rekening nemen, in dit opzicht werken wij samen met een aantal gerenommeerde partners.” Het bedrijf levert de producten met een eigen Kroonkeramiek keurmerk, waarmee men garant staat voor de kwaliteit van de geleverde producten.
Rietvorsten
Kroonkeramiek heeft onlangs een assortiment keramische rietvorsten geïntroduceerd. Viergever: “De rietvorst is een essentieel onderdeel van de uitstraling van een rieten dak. De rietvorsten die wij leveren zijn ontwikkeld om de specifieke uitstraling van een rieten dak te benadrukken. Ze worden vervaardigd met klei uit eigen groeve en zijn leverbaar in de klassieke kleuringen natuurrood, mat zwart en zwart glans. Maar ook in dit geval geldt dat wij op maat kunnen leveren, de vorsten kunnen dus op specificatie van de klant worden geglazuurd.
“Wij stellen ons tot doel het fraaie historische dakenlandschap ook in de toekomst te kunnen behouden,” besluit Viergever. “Dit doen we door de toepassing van nieuwe historische dakpannen.”