Zoeken

Roofs 2013-11-28 Kristalglazen daglichtsystemen met ‘Blue Performance’

Lightway Nederland is ruim twee jaar actief op de Nederlandse markt in de verkoop van daglichtsystemen. De producten zijn vervaardigd met een innovatieve techniek waarmee de lichtopbrengst wordt verbeterd. Met de zogeheten ‘Blue Performance’ wordt het ontstaan van koudebruggen en condensvorming voorkomen. Een gesprek met Frank Leenders, een van de oprichters van het bedrijf.

Lightway is een Tsjechische producent van daglichtsystemen die sinds 1999 actief is. Via een kennis werd Pilo Peerlings getipt dat het bedrijf een importeur zocht om de producten in Nederland op de markt te brengen. Begin 2012 richtte hij onder andere met compagnon Frank Leenders Lightway Nederland bv op, een bedrijf dat vanuit Bilthoven opereert. In eerste instantie werd via de website vooral de particuliere markt bediend, inmiddels is men ook veel betrokken bij utiliteitsprojecten.

Momenteel is het bedrijf ver gevorderd met het opzetten van een landelijk dekkend dealernetwerk. Desgewenst kan het bedrijf via vaste installatiepartner Spaan Boor- en Zaagservice uit Arnhem ook de montage verzorgen, maar volgens Leenders kan een ervaren dakdekkerbedrijf dit met de verwerkingsvoorschriften en eventueel de begeleiding van de leverancier ook eenvoudig voor zijn rekening nemen. Vanzelfsprekend begeleidt het bedrijf de applicatie waar nodig.

Glazen koepel

“Partijen die met ons kennismaken (o.a. architecten, gebouweigenaren) zijn erg enthousiast over onze onderscheidende eigenschappen,” aldus Leenders. “Zoals bekend draagt daglicht bij aan het welzijn en de productiviteit van mensen. Bovendien levert de toepassing van daglichtsystemen in veel gevallen een aanzienlijke energiebesparing op, omdat het elektrisch licht niet meer hoeft te worden gebruikt. Dat is de reden waarom vaak voor systemen wordt gekozen waarmee daglicht naar binnen wordt gehaald. Cruciaal hierbij is de spiegeling van het licht, dit bepaalt de intensiteit en kwaliteit van het daglicht. Een goed product levert een rustig, diffuus daglicht op dat zorgt voor een aangename sfeer.”

De spiegelwand in de daglichtsystemen van Lightway is volgens Leenders onderscheidend omdat gebruik is gemaakt van een homogene wand die bestaat uit een laag zilver en silicium in een vacuüm op aluminium gedampt.  Deze zorgt voor een heldere lichtval die tot 9 meter de constructie in kan worden gevoerd. Met de grotere diameters kan het licht tot zo’n 25 meter worden getransporteerd, zonder dat dit noemenswaardig daglichtverlies oplevert.”

Opvallend is ook de toepassing van een kristalglazen koepel in de Crystal serie. Dit is een esthetisch fraaie oplossing en zorgt voor een heldere lichtinval. Leenders: “De koepel is zelfreinigend, hooguit haalt men er eens per jaar tijdens het onderhoud een doekje overheen, maar in principe spoelt het vuil door de regen vanzelf van het glazen oppervlak. Dat betekent dat het licht niet wordt gebroken en dit levert dus een optimale lichtinval op. Het kristalglas is slagbestendig, wat betekent dat het materiaal goed bestand is tegen bijvoorbeeld hagel. Kristalglas ondervindt ook geen nadelige invloed van UV.”

Het bedrijf levert daglichtsystemen in vijf verschillende diameters variërend van 160 mm tot 760 mm voor zowel platte als hellende daken.

Isolatie-element

Met een gepatenteerd systeem wordt in de producten van Lightway voorkomen dat ter plaatse van de daglichtvoorziening een koudebrug ontstaat. Het systeem wordt ‘Blue Performance’ genoemd.  Dit is een polystyreen plaat waarin een dubbel of driedubbel glasplaat (argongas gevuld) luchtdicht is gemonteerd, met aan beide zijden een stuk spiegelbuis voor verdere montage. Hierdoor wordt het daglichtsysteem, zowel in als rondom de buis, luchtdicht geïntegreerd in de isolatielaag van het dak. De koudebrug is hiermee opgeheven en condensvorming voorkomen. Bovendien zorgt het voor een prettig en constant binnenklimaat.

Met deze oplossing kunnen u-waarden van 0.6 W/m²K* (dubbel glas) en 0.45 W/m²K* worden gehaald, wat deze systemen geschikt maakt voor toepassing in passieve gebouwen.

“Dit product biedt een duidelijke toegevoegde waarde op het bestaande aanbod en voorziet in de behoefte aan extra zekerheid voor de dakdekker,” aldus Leenders. “Wij verwachten dan ook, met de opbouw van een landelijk dealernetwerk en een groeiend klantenbestand, de komende jaren een verdere groei van het bedrijf te kunnen realiseren.”

* Bron: Thermal Evaluation of Tubular Light Guides (Brno University of Technology)