Zoeken

Roofs 2014-01-22 Degelijke dakopbouw voor onderzoekscentrum Solliance

Op de High Tech Campus van Eindhoven wordt momenteel de nieuwbouw van Solliance gerealiseerd. Op deze locatie zullen zonnesystemen verder worden ontwikkeld, daarom werden hoge eisen gesteld aan het binnenklimaat en de (dak)isolatie. Op het dak is de Optimum-uitvoering van de Unidek Walker en Runner toegepast.

Solliance is een samenwerkingsverband van TNO, TU Eindhoven, Holst Centre, ECN, Imec en Forschungszentrum Julich. In dit samenwerkingsverband wordt de zogenaamde roll to roll zonnecelproductie verder ontwikkeld, een innovatieve manier van het opwekken van zonne-energie. Het gaat hier om zeer dunne flexibele Solar toepassingen, later wellicht op basis van nanotechnologie, die op deze locatie wordt ontwikkeld, getest en productierijp gemaakt.

De onderzoekers worden ondergebracht in een nieuw gebouw op de High Tech Campus in Eindhoven dat momenteel wordt gerealiseerd. Het nieuwe gebouw bevat circa 2.700 m² aan kantoorruimtes voor onderzoekers en daarnaast een productiehal met laboratoria van ruim 2.200 m². Bijzonder aan dit project is bovendien dat het pand vanaf de bouwfase stofvrij dient te zijn. Dit in verband met de gevoelige apparatuur die in het gebouw operationeel zal zijn. Deze omstandigheid heeft gevolgen voor o.a. de keuze van de toe te passen bouwmaterialen. De nieuwbouw is uitgevoerd door Heijmans Bouw uit Rosmalen, de dakwerkzaamheden werden uitgevoerd door Huijbers Dakbedekkingen uit Eindhoven.

Beloopbaarheid

Het pand is ontworpen door de samenwerkende architectenbureaus Inbo en JHK. Inbo is een architectenbureau met landelijk zes vestigingen, dat onlangs haar 50-jarig jubileum vierde. “Wij hebben meerdere projecten op de High Tech Campus ontworpen,” vertelt projectleider Bart van Berlo van Inbo. “Door het flexibele karakter van meerdere gebouwen hebben we ook al enige renovatieprojecten op de campus in ons beheer. Technisch innovatieve partijen willen graag op de campus zitten om zoveel mogelijk samen te kunnen innoveren. Er is op de campus nog volop ruimte voor nieuwbouw.”

Het dak bestaat uit twee delen, namelijk een lager gelegen staaldak en een hoger gelegen betondak. Aanvankelijk was – net als op het merendeel van de gebouwen op de High Tech Campus - voorzien in een beloopbare steenwolisolatie, maar omdat de daken tijdens de bouw- en onderhoudsfase veelvuldig zouden moeten worden belopen, werd uiteindelijk gekozen voor een beloopbare EPS van fabrikant Kingspan Unidek. Projectleider Carel Burgmans van Heijmans Bouw: “Al in de planning was duidelijk dat op het stalen laagdak tijdens de bouwfase veel gelopen zou worden in verband met veel installatieonderdelen zoals luchtbehandelingskasten e.d. Dit dak zal tijdens de gebruiksfase tevens als ‘proeftuin’ fungeren en zal daarom ook tijdens de gebruiksfase veelvuldig belopen worden. Het lage staaldak heeft bovendien gedeeltes met sheddaken. Daarom zijn wij met het verantwoordelijke dakdekkerbedrijf in gesprek gegaan over de juiste oplossing die ook prijstechnisch haalbaar zou zijn.”

Op het staaldak is voor de beloopbaarheid een vlakke Marathon Optimum toegepast, op het betondak een afschot Runner Optimum. Business unit manager Flat Roofs van Kingspan Unidek Jos van Bommel vertelt: “De serie EPS beloopbare isolatieplaten Walker, Runner en Marathon werd in 2004 geïntroduceerd. Inmiddels zijn de respectievelijke isolatieplaten veelvuldig toegepast op de Nederlandse daken. In 2007 werd het assortiment doorontwikkeld met de Optimum-serie. Dit betekent dat de isolatieplaten aan de onderkant zijn voorzien van een harde persing minerale wol (25 mm). Dit betekent een verbetering van de geluid- en brandwerendheid van de isolatieplaat. Dit was naast de beloopbaarheid van het materiaal een extra reden de producten toe te passen bij de nieuwbouw van Solliance.”

In de cannelures van het staaldak werd, ook vanwege de brandwerendheid van de constructie, een harde persing steenwol toegepast. Als dakbedekking werd een extra dikke mechanisch bevestigde Monarplan PVC dakbedekking van Icopal Synthetic Membranes toegepast (1,5 mm).

Flexibel

De nieuwbouw betekende ook een mooi project voor het verantwoordelijke dakdekkerbedrijf Huijbers Dakbedekkingen uit Eindhoven. Het bedrijf was al vroeg bij de besluitvorming betrokken en heeft dit systeem vanuit haar kennis en expertise geadviseerd. Coen Huijbers van het bedrijf vertelt: “Wij hebben de systemen aangebracht en ook looppaden op de betreffende daken gelegd. Vanwege de vele technische installaties op het dak was het nog een hele toer om het dak op een juiste manier en binnen de planning waterdicht te maken. Wij hanteren korte lijnen en kunnen wanneer dat nodig is snel reageren op veranderende omstandigheden. Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde samenwerking en een fraai eindresultaat.”

Nieuwbouw Solliance High Tech Campus te Eindhoven

Opdrachtgever: Chalet Groep

Architect: Inbo/JHK samenwerkende architecten vof

Hoofdaannemer: Heijmans Bouw te Rosmalen

Dakdekker: Huijbers Dakbedekkingen te Eindhoven

Leverancier dakbedekking: Icopal te Hoogkerk

Leverancier isolatie: Kingspan Unidek te Gemert