Zoeken

Roofs 2014-04-22 Hornbach stelt hoge eisen aan nieuwbouw

In Nieuwerkerk aan den IJssel is in het afgelopen jaar een nieuwe vestiging van de Duitse bouwmarktketen Hornbach gerealiseerd. De opdrachtgever stelde eisen die aan Duitse bouwwerken worden gesteld en die doorgaans wat hoger liggen dan in Nederland gebruikelijk is.

Het betreft de tiende vestiging van Hornbach in Nederland. Het oorspronkelijke tuincentrum is uitgebreid met een bouwmarkt en een drive in, ook is de parkeerplaats uitgebreid. Het werk is uitgevoerd door de Arcis Bouwgroep uit Dordrecht. Het dak, met een totale oppervlakte van 10.300 m² werd uitgevoerd door KleiVa Dakbedekkingsbedrijf uit Heerjansdam. Dit bedrijf is in 1998 opgericht door René Kleinjan en John Vat en is sindsdien uitgegroeid tot een middelgroot dakdekkerbedrijf. Het bedrijf heeft voor deze opdrachtgever al meerdere opdrachten, naar ieders tevredenheid, uitgevoerd.

Systeem

Wat betreft materiaalkeuze was van belang dat de nieuwbouw zou voldoen aan de Duitse bouwregelgeving. Dit was een eis van de opdrachtgever. Dat betekende in ieder geval dat de materialen en systemen dienden te voldoen aan de DIN-eisen - die vaak nog wat strenger zijn dan in Nederland gebruikelijk is. Ook werkte de opdrachtgever bij voorkeur met Duitse leveranciers. Zodoende kwam leverancier Paul Bauder GmbH & Co. Kg  in beeld, een gerenommeerde Duitse partij die ook in Nederland goed is vertegenwoordigd door Bauder bv.

Harry Boer van Bauder: “Bauder promoot de toepassing van volledige systemen omdat wij op deze manier de kwaliteit van het totale dakpakket kunnen garanderen.  Op dit project werd echter gekozen voor de toepassing van steenwol isolatie, namelijk de vlakke isolatieplaat Durock 040 en de afschotplaat Georock 040 van isolatiefabrikant Rockwool. Met name deze afschotplaat wordt in Duitsland veel toegepast op industriële gebouwen. Als waterdichte laag werd de PVC dakbedekking Thermofol U15 van Bauder toegepast, een éénlaags PVC dakbedekkingssysteem met een dikte van 1,5 mm en een polyester inlage. Dit is een product dat met name is ontwikkeld voor toepassing op industriële gebouwen. Daar waar in Nederland vaak wordt gekozen voor 1,2 mm vraagt de Duitse markt en dus ook Hornbach om minimaal 1,5 mm.”

Detailleringen

“De dakbedekking is soepel en laat zich  gemakkelijk verwerken door het grote lasvenster,” vertelt John Vat van dakdekkerbedrijf KleiVa. “Dat was prettig omdat er in het werk veel detailleringen zaten die de nodige aandacht vergen. Op het dak is namelijk een groot aantal daklichten aanwezig, ook zijn er installaties voor de ventilatie van de binnenruimte op het dak aangebracht en zijn er voor veilig onderhoud veiligheidspaaltjes op het dak gemonteerd. Wij hebben ruime ervaring in het aanbrengen van alle typen dakbedekking voor het platte dak. We werden bovendien uitgebreid door de fabrikant begeleid en de uitvoering werd voortdurend door diverse partijen gecontroleerd. Denk hierbij aan aannemer, opdrachtgever, certificatie-instelling en verzekeraar. Het werk is naar volle tevredenheid van de opdrachtgever opgeleverd.”

“Vanuit de opdrachtgever werden zeer hoge eisen gesteld aan dit werk,” besluit Boer. “Het komt niet vaak voor dat een hogere kwaliteit gevraagd wordt dan minimaal vereist is. Met dit project is zowel in productkwaliteit als in de verwerking een resultaat bereikt waar we met zijn allen trots op kunnen zijn.”

De nieuwe vestiging van Hornbach heeft afgelopen najaar haar deuren geopend.

Nieuwbouw Hornbach Nieuwerkerk aan den IJssel

Opdrachtgever: Hornbach Bouwmarkt Nederland te Nieuwegein

Hoofdaannemer: Arcis Bouwgroep te Dordrecht

Dakdekker: KleiVa bv te Heerjansdam

Leverancier isolatie: Rockwool Benelux te Roermond

Leverancier dakbedekking: Bauder bv te Maarsbergen