Zoeken

Roofs 2014-04-26 Een 10+ voor een rieten dak

Een 10+ voor een rieten dak

Op de Rietdekkersbeurs in de IJsselhallen te Zwolle zijn de prijzen uitgereikt van het Rietgedekt Pand van het jaar verkiezing. De winnaar werd een fraai modern rieten dak dat in Arnhem is gerealiseerd.

Op 14 maart 2014 werd in de IJsselhallen in Zwolle de eerste editie van de Rietdekkersbeurs in de nieuwe stijl georganiseerd. In de voorgaande 10 jaar werd het evenement onder de naam de Rietdekdagen georganiseerd door Riethandel Verhoek. Nadat het bedrijf had aangegeven het evenement niet meer te kunnen organiseren, werd besloten in samenwerking met organisatiebureau Barelds Events te Meppel het evenement onder een andere naam en op een andere locatie voort te zetten – en het tevens een nieuw jasje aan te trekken. Nieuw was bijvoorbeeld het showelement, dat werd verzorgd door Erwin Nyhoff, bekend van The Voice of Holland. De 32 standhouders waren algemeen tevreden over de opkomst en deze eerste editie werd goed gewaardeerd. Anders dan voorheen zal de beurs om het jaar worden georganiseerd.

Hoogtepunt van het evenement was de verkiezing van het Rietgedekt Pand van het jaar 2013. Rietdekkers, architecten, aannemers, en huiseigenaren konden rietgedekte projecten die in het afgelopen jaar zijn gerealiseerd voor de verkiezing nomineren. In totaal werden 147 foto’s ingestuurd. Op de Algemene Ledenvergadering van de Vakfederatie Rietdekkers te Nulde hebben de leden een stem uitgebracht. Omdat die alleen bezocht werd door rietdekkers kan de prijs beschouwd worden als een vakprijs. De uitslag was als volgt:

1e plaats:

Moderne mansarde kap in Arnhem.

H.van Ginkel rietdekkers BV, Lunteren

2e plaats:

Landhuis met toogkap Doetinchem.

Pape Rietdekkers en Zn. BV, Doetinchem

3e plaats:

Gedeeld (evenveel stemmen)

Nieuw klassiek landhuis te Zwaag

Rietdekkersbedrijf H. Boersen, Nijkerk

Sprookjesachtig landgoed te Barchem

Rietdekkersbedrijf Kok, Laren (Gld.)

Het winnende project won vanwege de moeilijkheidsgraad. Het dak was door de diverse hoeken en met name de smalle strook aan de voorkant (25 cm) lastig met riet te bedekken. Het riet komt namelijk bij de hoeken samen en moet tegelijk een knik maken waar met name op de smalle strook eigenlijk geen ruimte voor is. Het verantwoordelijke rietdekkerbedrijf H. van Ginkel uit Lunteren was in eerste instantie van mening dat het gewenste dak onmogelijk te realiseren was. Omdat de architect voet bij stuk hield, heeft het bedrijf toegezegd onder voorwaarden toch een poging te wagen.

Het resultaat overtrof alle verwachtingen en is een fraai voorbeeld van vakmanschap op het rieten dak. “Wij hebben ervaring met alle soorten rieten daken,” vertelt Van Ginkel. “Maar dit soort opdrachten kom je niet vaak tegen. Het ziet er niet eens heel spectaculair uit, maar het is technisch een kunststukje. Ik zei vooraf tegen mijn medewerkers: ‘Als jullie dit lukt, dan krijgen jullie een 10+ van me’. Toen het af was, kwamen ze naar me toe om die 10+ in ontvangst te nemen. Ik zie deze prijs als een erkenning van mijn collega’s en als waardering voor het vakwerk dat we hebben geleverd.”