Zoeken

Roofs 2014-04-32 5-serie is verbetering prestatie en uiterlijk dakdoorvoeren

5-serie is verbetering prestatie en uiterlijk dakdoorvoeren

Ubbink introduceert een complete lijn dakdoorvoeren die prestatie en design combineert, de zogeheten 5-serie. Deze nieuwe lijn dakdoorvoeren biedt een aantal noviteiten die een vergroot installatiegemak beogen en een esthetisch fraai effect.

Al jarenlang speelt Ubbink uit Doesburg een sturende rol in de ontwikkeling van o.a. doorvoeren voor het dak. Het bedrijf komt met enige regelmaat met innovaties die een verbetering betekenen van de technische werking van rookgasafvoeren, ventilatiekanalen en rioolbeluchtingen, en ook een esthetische verbetering betekenen en de waterdichte inwerking vereenvoudigen. De 5-serie is daar een duidelijk voorbeeld van. De nieuwe serie dakdoorvoeren wordt geleverd met innovatieve oplossingen voor de waterdichte inwerking.

Serie doorvoeren

De serie behelst oplossingen voor de rookgasafvoer van de HR ketel, mechanische ventilatie, rioolbeluchting of combinaties daarvan. De respectievelijke producten onderscheiden zich met name door een gepatenteerde spiraaltechniek, waardoor de doorvoeren aanzienlijk compacter zijn uitgevoerd. Door deze spiraaltechniek wordt condens- en regenwater afgevoerd; de doorvoer is dus inregendicht. Deze techniek zorgt ervoor dat de doorvoeren slank kunnen blijven.

De complete 5-serie is geschikt voor  zowel het platte als het hellende dak. De Rolux 5G biedt een oplossing voor rookgasafvoer en is geschikt voor alle condenserende verwarmingstoestellen. De combi-uitvoering combineert rookgasafvoer en luchttoevoer met een extra aansluiting van Ø 125 mm voor bijvoorbeeld een mechanisch ventilatiesysteem.

De MultiVent 5V is speciaal ontwikkeld voor de nieuwste typen mechanische ventilatiesystemen. Deze ventilatiepijp is zodanig ontworpen dat onder alle windomstandigheden een stabiele weerstand wordt bereikt. De combi heeft een extra aansluiting voor bijvoorbeeld een wasdroger. Zo wordt voorkomen dat er meerdere doorvoeren door het dak moeten. De SoloVent 5R, tenslotte, past men toe voor beluchting van de binnenriolering. De dakdoorvoeren van de 5-serie zijn ook leverbaar in de zogeheten StandUp-uitvoering. Dit houdt in dat de kleur van de dakdoorvoer wordt afgestemd op die van de dakpan.

Bevestiging

Bij dakdoorvoeren is het vanzelfsprekend van belang dat ze lucht- en waterdicht worden verwerkt. Voor alle gangbare dakhellingen biedt Ubbink de Universele Ubiflexpannen.  Speciaal voor de diameters 125 en 131 is er de Universele Ubiflex Dakdoorvoerpan; deze pan, inclusief schaal, is geschikt voor ieder type pan.

De WaterpRoof Plakplaat is speciaal ontwikkeld voor dakdoorvoeren op het platte dak. Met het geïntegreerde rozet, verkrijgbaar met elke PVC, EPDM of bitumen dakbedekking, maakt men eenvoudig een waterdichte aansluiting. Het Luchtdicht Doorvoer Manchet van Ubbink vormt een luchtdichte afsluiting voor dak- en muurdoorvoeren en realiseert energiebesparing, voorkomt vochtschade en verbetert het binnenklimaat.

Verzamelkap

Tijdens VSK 2014 werd de Kompakt Schoorsteen 2.0 van Ubbink onderscheiden met de VSK Award in de categorie ‘installateurszaken’.

Volgens het juryrapport is dit een slimme oplossing die het installeren van een verzamelkap voor rookgas- en ventilatiesystemen en rioolontspanning aanzienlijk vereenvoudigt. Het plaatsen van één verzamelkap volstaat voor alle drie de toepassingen. Bovendien is één uitvoering geschikt voor dakhellingen van 15 tot 55 graden, is het geïntegreerd indekdeel geschikt voor alle pannen en wordt telkens dezelfde bevestigingsmethode gebruikt. Omdat er een haakse dakdoorbreking wordt toegepast in plaats van de gebruikelijke verticale, wordt de dakisolatie minimaal onderbroken. De volledig luchtdichte afsluiting voorkomt dat onnodig energie verloren gaat. De Kompakt Schoorsteen 2.0 levert de installateur grote voordelen op, omdat hij nog maar één systeem op voorraad hoeft te houden en met één verzamelkap meteen alle drie de aansluitingen realiseert.