Zoeken

Roofs 2014-04-33 Nieuwslijn

AGENDA

9-11 april 2014

Renovatie 2014

Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch

Info: www.renovatiebeurs.nl

22 mei 2014

Landelijke Asbest Praktijkdag

NBC te Nieuwegein

Info: www.asbestenbouw.com

7-9 oktober 2014

Energie 2014

Brabanthallen ’s-Hertogenbosch

Info: www.energievakbeurs.nl

PERSONALIA

Monier

Per 1 februari 2014 is Caroline van IJken in dienst getreden als Manager Marketing & Communicatie bij Monier in Montfoort. Zij geeft leiding aan productmanagement, market intelligence, communicatie en het serviceteam. Caroline van IJken volgt Ton Boonhof op die per 1 januari na 41 jaar dienstverband afscheid nam van Monier. Van IJken  heeft meer dan twintig jaar ervaring in diverse functies binnen Marketing & Communicatie.

Nieuwe norm voor integratie PV-systemen in daken en gevels

De NEN-norm 7250 ‘Zonne-energiesystemen – Integratie in daken en gevels – Bouwkundige aspecten’ is gepubliceerd. Volgens de NEN zijn met de nieuwe norm ‘de blinde vlekken’, waaronder de bepaling van de waterdichtheid en windweerstand, ingevuld. Ook is een nieuwe montagemethode toegevoegd en voldoet deze norm aan de laatste technische ontwikkelingen.

Bij het opstellen van de norm zijn de eisen en beproevingsmethoden uitgewerkt voor de vijf meest gangbare montagemethoden. Voor het bepalen van de windbelasting worden systeem specifieke parameters gegeven in aanvulling op NEN-EN 1991-1-4 ‘Eurocode 1: Belastingen op constructies – Deel 1-4: Algemene belastingen – Windbelasting’. Daarnaast worden eisen en bepalingsmethoden gegeven op het gebied van waterdichtheid, inwendige condensatie, temperatuurinvloeden, geluidwering, corrosieweerstand, inwendige condensatie en weren van vocht.

Eerste diploma’s mbo vakopleiding monteur metalen gevels en daken uitgereikt

Aan 12 trotse leerlingen van het ROC Midden Nederland is op 26 maart 2014 het diploma uitgereikt van de mbo vakopleiding monteur metalen gevels en daken. Deze eerste lichting leerlingen startte in 2011 met de opleiding die op de dagelijkse praktijk is geënt en een baangarantie kent. De opleiding is ontwikkeld door Dumebo DWS, branchevereniging voor metalen gevels en daken. De opleiding is erkend door Kenteq/Fundeon waarmee deze in de bouwkolom verankerd is en de deelnemer aan het einde het officiële mbo-diploma verwerft. Instroom voor deze

opleiding is minimaal vmbo-niveau. De mbo-vakopleiding wordt volgens het principe ‘werken en leren’, gegeven in samenwerking met het Tech College van het ROC Midden Nederland in Nieuwegein.

Groot Onderhoud 2.1 op Renovatie 2014

Van 9-11 april vindt in de Brabanthallen in Den Bosch de Renovatie 2014 plaats. Groot Onderhoud 2.1, de winnaar van de Duurzaam Bouwen Award 2014, is daarbij aanwezig. Het samenwerkingsverband won de prijs in de categorie ‘beste ketensamenwerking’, voor de renovatie van ruim vierhonderd woningen in het Nijmeegse Willemskwartier (zie Roofs februari 2014). Zeven partijen klaren daar in nauwe samenwerking de klus. Vanzelfsprekend zoekt Groot Onderhoud 2.1 naar nieuwe, uitdagende samenwerkingen en projecten. Van der Werf: “Dat kan zowel gaan over onderhoudsprojecten als initiatieven waarbij we innovatieve ideeën, kennis en expertise kunnen delen. Dat past mooi bij een van de centrale thema’s op de beurs: ‘Het nieuwe samenwerken’. Ook het thema ‘Bewoners aan de knoppen’ heeft een belangrijke plaats in ons gedachtengoed.”

Vlakkelichtkoepel.nl introduceert vlakke lichtkoepel in zadeldakuitvoering

Tijdens de Eigen Huis (Ver)Bouwen Beurs (21-23 maart in de Jaarbeurs Utrecht) presenteerde Vlakkelichtkoepel.nl uit Cuijk een uitbreiding van de productlijn: een prefab, inbraakwerend volgens klasse 2 vlakke lichtkoepel van 4 m² in een zadeldak-uitvoering. Daarnaast heeft de grote kant-en-klare vlakke lichtkoepel in zadeldak-uitvoering het productcertificaat SKG-KOMO attest ontvangen.

Met dit product komt het bedrijf tegemoet aan een vraag uit de markt om prefab daklichten met een grotere afmeting uit één geheel zonder glasroedes te leveren. Hierbij was de uitdaging dat het glas bij een grotere afmeting te zwaar en daardoor onpraktisch wordt in bijvoorbeeld montage. De oplossing is de zadeldak-uitvoering: deze is opgebouwd uit twee isolatieglasruiten, die worden ondersteund door een slanke aluminium koker van zes bij vier cm. De vlakke lichtkoepel wordt compleet met opstand van maximaal 28 cm wordt geleverd: deze hoeft alleen ter plaatse te worden bevestigd aan het dak.

FAKRO introduceert lichtstraat

FAKRO breidt haar assortiment uit met de introductie van de lichtstraat. Dit product combineert de vertrouwde kwaliteit van FAKRO dakramen in een compleet pakket voor het platte dak. Het product garandeert daarmee een grote daglichtopbrengst, flexibiliteit en verschillende bedieningsmogelijkheden.

De lichtstraat wordt geleverd als complete oplossing voor daken met een dakhelling tussen de 0° en 15°.  Het standaardpakket bestaat uit vier dakramen, een houten opstand voorzien van EPS isolatie en aluminium afwerkprofielen. De aluminium afwerkprofielen zorgen voor een waterdichte aansluiting tussen raam en opstand. Er kunnen verschillende typen ramen toegepast worden. Dit biedt de eindgebruiker de mogelijkheid te combineren en ramen te kiezen die bij zijn woonwensen past. FAKRO dakramen zijn standaard  in een handmatig of elektrisch bedienbare variant verkrijgbaar.

Keramische renovatieoplossingen basis duurzame waardecreatie

Tijdens Renovatie 2014 presenteert Wienerberger het complete pakket aan keramische renovatieoplossingen. De toepassing van slimme keramische producten en toepassingen resulteert in een duurzame waardevermeerdering en een tweede leven voor bestaande bouw.

De keramische dakpannen Koramic Modula en Madura zijn modulair te verwerken en hebben een variabele kopsluiting. Hierdoor ontstaat er speelruimte en zijn de pannen binnen een bepaald panlatbereik te verwerken. De lengte van het dakschild komt altijd uit op hele pannen en dat maakt ze geschikt voor de meest uiteenlopende projecten. Ook met Koramic VHV biedt het bedrijf een flexibele oplossing. Dit panmodel is zonder slijp- of zaagwerk in te passen op elk dakvlak zodat het bij uitstek geschikt is voor binnenstedelijke renovatie.

Arbouw en Onderhoud NL onthullen Altrex MiTOWER

Bij Altrex in Zwolle hebben Jan Warning, directeur Arbouw en Aad Buller, Secretaris Onderwijs en Arbeidsomstandigheden van OnderhoudNL de Altrex MiTOWER onthuld. Dit is de eerste 1-Persoons Snel-Bouw Rolsteiger. Deze rolsteiger is veilig en snel in 10 minuten door één persoon op- en af te bouwen en is als trolley zeer compact te transporteren. Hiermee geeft Altrex invulling aan een wens die de ondernemersorganisatie OnderhoudNL binnen Arbouw heeft geuit om met één persoon een rolsteiger te mogen opbouwen. De Altrex MiTOWER is vermeld op de Arbouw-website www.arbovriendelijkhulpmiddelen.nl.