Zoeken

Roofs 2014-06-30 Steenwol op het platdak: fabels vs. feiten

Steenwol isolatie is het meest duurzame en veilige isolatieproduct voor op het dak. Een feit dat leveranciers van andere materialen willen ontkrachten door onwaarheden over steenwol isolatie de wereld in te zenden. Erwin Prins, managing director ROCKWOOL Benelux, betreurt het dat voorschrijvers en verwerkers hierdoor op het verkeerde been worden gezet. “Het is tijd voor een eerlijk verhaal.”

“Wij gaan graag uit van onze eigen kracht en dat is meer dan alleen maar isoleren voor een lagere energierekening. Het zijn op de lange termijn de gebouweigenaren en bewoners die de rekening betalen en wij vinden het dan ook belangrijk dat zij de grote verschillen tussen de materialen kennen en wat het effect is van de materiaalkeuze op het dagelijks wooncomfort. Daarom zetten wij de feiten nog eens graag op een rij.”

Feit: ROCKWOOL steenwol isolatie is duurzaam
Steenwol isolatie is het meest duurzame isolatieproduct dat er is – in ieder opzicht. Het wordt gemaakt van een onuitputtelijke grondstof: basalt. Het gaat een leven lang mee en krimpt niet, waardoor het zijn constante isolatiewaarde behoudt, tot wel 75 jaar. Bij het productieproces wordt een natuurverschijnsel nagebootst; een vulkaanuitbarsting. Daarbij worden nauwelijks schadelijke stoffen gebruikt of uitgestoten. Na het verstrijken van de levensduur kan steenwol worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt voor de productie van isolatiemateriaal.

Feit: ROCKWOOL steenwol isolatie is veilig en beschermt
ROCKWOOL steenwol isolatie is niet alleen veilig voor mens en milieu: het materiaal is onbrandbaar, beperkt branduitbreiding en veroorzaakt geen toxische gassen. Dat ligt anders voor kunststof, in de basis gemaakt van restproducten uit de aardolie-industrie. Ook wat betreft het verminderen van geluidshinder, de nummer 2 oorzaak van gezondheidsklachten, behoort steenwol tot de meest effectieve akoestische isolatiematerialen: het dempt geluid van buiten en vermindert het interne geluidsniveau tussen kamers en verdiepingen.

Feit: ROCKWOOL steenwol isolatie zorgt voor een prettig binnenklimaat

In de winter profiteren bewoners dankzij steenwol isolatie van een efficiënte warmte-buffer. Hierdoor hoeven zij minder te stoken, wat resulteert in een lager energieverbruik. Maar ook in de zomer zorgt steenwol isolatie voor een prettig binnenklimaat. Steenwol absorbeert overdag de warmte van de zon en geeft deze geleidelijk weer af wanneer het ’s avonds afkoelt.

Feit: ROCKWOOL steenwol isolatie is waterafstotend en uitstekend beloopbaar
ROCKWOOL steenwol is volledig waterafstotend. Bovendien zijn de dakplaten van ROCKWOOL uitstekend beloopbaar bij de installatie, inspectie of onderhoud van het dak. De vormvaste platen blijven perfect op hun plaats liggen – zowel op platte daken als bij daken op afschot. Ook de naden blijven dicht, al wordt een dak belopen of waait het hard. Dit voorkomt koudebruggen of scheuren in de dakbedekking en waarborgt de thermische prestatie van een gebouw tijdens de gehele levensduur.

Nieuwe technologie
ROCKWOOL is een innovatieve weg ingeslagen met het platdak-portfolio. T-Rock is de jongste telg uit deze familie: “Dankzij een vernieuwde technologie met verticale vezeloriëntatie kunnen we deze dakplaat efficiënter produceren”, vertelt Prins. “Bovendien is deze lichter dan zijn voorgangers; mooi meegenomen bij het werken op een dak.” Wie kiest voor ROCKWOOL isolatie, kiest niet alleen voor thermisch comfort en lagere energierekeningen, maar ook voor duurzaamheid en innovatie. “Dus ook voor het dak geldt: kies verstandig, kies ROCKWOOL.”