Zoeken

Roofs 2014-07-20 IKO opent nieuwe productielocatie in Frankrijk

Op 28 mei jl. heeft de IKO Groep haar eerste Franse productievestiging, en haar tweede op Europees niveau, geopend. Op deze locatie zullen de IKO enertherm producten voor Frankrijk en Zuid-Europa worden geproduceerd. Voorheen werden deze producten in het Nederlandse Klundert vervaardigd.

IKO werd in 1951 opgericht en positioneerde zich aanvankelijk als specialist in waterdichting. Daarna ontwikkelde de groep in de loop der jaren een uitgebreide expertise in dak- en bouwsystemen in het algemeen. Tegenwoordig is het bedrijf aanbieder van complete waterdichtings- en isolatieoplossingen. Als onderdeel van de IKO Groep produceert IKO Insulations onder de naam IKO enertherm isolatieproducten op basis van PIR. In Europa vindt de productie hiervan nu op twee locaties plaats. Naast de locatie in het Nederlandse Klundert is sinds begin dit jaar in het Franse Clermont-Ferrand een tweede Europese fabriek in gebruik genomen. In Canada zijn voor de productie van isolatieproducten twee andere fabrieken operationeel.

Uitbreiding capaciteit

Voor de Nederlandse locatie heeft deze ontwikkeling geen noemenswaardige gevolgen. De uitbreiding is ingegeven door een tekort aan capaciteit. Met deze tweede Europese productiesite concretiseert het bedrijf haar ontwikkelingsstrategie in Frankrijk. De Nederlandse locatie wordt hiermee feitelijk ontlast; al zal ook hier de capaciteit maximaal benut blijven worden.

IKO investeerde 35 miljoen euro in deze in het Parc de l’Aize ingeplante, gloednieuwe productievestiging (63). De site heeft een productiecapaciteit van 600.000 m³ en telt drie eenheden: een productiefaciliteit van 7.000 m², een opslagruimte van 18.000 m² en een kantoorgebouw (klantendienst, logistiek, aankoop, technische dienst). Op termijn zal de eenheid aan 60 personen arbeidsplaatsen bieden.

De feestelijkheden op 28 mei vonden plaats in aanwezigheid van Hartley Koschitzky (CEO IKO Europe), Dirk Theuns (PDG IKO Insulations) en tal van andere gasten. Ook zakten heel wat Europese klanten en partners van IKO naar de vestiging af om de plechtigheid bij te wonen. Opvallend was tevens de aanwezigheid van wielerlegende Raymond Poulidor.

“Deze nieuwe productielocatie wil isolatieoplossingen produceren voor dak-, kap- en vloertoepassingen alsook voor het naisoleren van buitenmuren ((ITE),” vertelde Vincent Bourgon, directeur van de fabriek. “Net zoals de andere productievestigingen zal ook de locatie van Combronde daarbij gebruikmaken van hypermoderne productieprocedés met oog voor duurzaamheid en milieu.”

Isolatieproducten

IKO Insulations ontwerpt en produceert isolatieproducten op basis van PIR, die op de markt worden gebracht onder de merknaam IKO enertherm. Men biedt een volledig assortiment isolatieoplossingen voor elke toepassing in de bouwsector (platte daken, hellende daken, muren en vloeren). Behalve de bekende eigenschappen van PIR (relatief hoge isolatiewaarde, minder dik, licht gewicht, bestand tegen vocht, schimmel en vervorming) worden de isolatiepanelen ook gekenmerkt door een lange levensduur waarin ze hun isolerende eigenschappen behouden. Mede hierdoor verwacht IKO in de nabije toekomst een verdere groei te kunnen realiseren