Zoeken

Roofs 2014-07-22 Verticale verplaatsing in stedelijke gebieden

Een renovatie in het centrum van de stad is complex, alleen al vanwege de logistiek. Een compacte, handzame kraan die eenvoudigweg als aanhanger kan worden vervoerd, biedt in veel gevallen een uitkomst.

In de driehoek Bos en Lommerstraat, Willem de Zwijgerstraat en de Bestevaerstraat in het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer heeft dakdekkerbedrijf Total Roof Care uit Zwijndrecht een dakrenovatie uitgevoerd op de daken van drie huizenblokken. Het betreft een tweeledig project. De panden hebben een plat dak met daar bovenop een extra verdieping. De daken van deze extra verdieping (met een totale oppervlakte van zo’n 1200 m²) worden overlaagd, die van de lager gelegen daken (2600 m²) wordt tot op de ondergrond gesloopt en voorzien van een nieuwe PIR isolatielaag, een dampremmer en een nieuwe bitumineuze waterdichte laag. “Zoals onze naam al aangeeft, verzorgen wij de totale dakrenovatie,” aldus directeur Jan Drinkwaard van het uitvoerende dakdekkerbedrijf Total Roof Care. “Dus inclusief daktrimmen, hwa’s en andere voorkomende werkzaamheden. Dit project is voor ons gesneden koek, de complicerende factor zit hem met name in het werken in een druk stedelijk gebied en het contact met de bewoners.”

Bij een dergelijk project moet bij de gemeente doorgaans al snel een vergunning worden aangevraagd om een kraan op te mogen stellen waarmee de spullen het dak op kunnen worden getransporteerd. In stedelijke gebieden is immers in de meeste gevallen onvoldoende ruimte voor een kraan en zal een wegafsluiting noodzakelijk zijn. Een tijdrovende en dure kwestie, vond ook Drinkwaard. Toen vorig jaar All-up een nieuwe alukraan introduceerde, besloot hij dat de tijd rijp was de investering te doen.

Compacte alukraan

Het betreft de Klaas K21-31 TSP. Raymond Damhuis van All-up vertelt: ‘Dit is een compacte alukraan die in de meeste gevallen eenvoudig op de stoep is te parkeren. De kraan  is gebouwd op een 3,5 tons aanhanger chassis en kan ook met aangebouwde hoogwerker vervoerd worden. De kraan is automatisch volhydraulisch af te stempelen met behulp van een afstandsbediening, waardoor hij altijd stabiel staat. Dit is in binnenstedelijke gebieden extra belangrijk omdat de stoep vaak ongelijk is, en er is dikwijls ook weinig ruimte om te manoeuvreren.”

Damhuis: “De K21-31 TSP heeft als kraan een haakhoogte van 31 m, een maximale zijdelingse reikwijdte van 21 m en een capaciteit van 1,5 ton. De jib kan twee keer verlengd worden en de maximale haaklast is dan respectievelijk 800 en 500 kg. De mast is vervaardigd uit een speciale aluminiumlegering, waardoor deze een hoge sterkte heeft. Het is kortom een degelijke, stabiele alukraan waarmee de materialen en gereedschap ook in stedelijke gebieden de dakmaterialen snel, flexibel en veilig naar het dak kunnen worden verplaatst. Als hoogwerker bedraagt de maximale werkhoogte overigens circa 25 m en dan is de maximale reikwijdte circa 17 m, met nog een werkhoogte van 17 m.”

“De bediening is zeer eenvoudig,” vult Drinkwaard aan. “De kraan is voorzien van een moderne ACS besturing. De machine is daarmee radiografisch van afstand te bedienen. Belangrijk is dat de besturing nauwkeurig plaatsvindt. Bij dit project in Amsterdam moet de mast bijvoorbeeld tussen de bomen en de gevel worden gestuurd. Volledige controle over de mast is dus van het grootste belang om schade te voorkomen.”

Concurrentiepositie

De K21-31 TSP is te verplaatsen met een BE-rijbewijs en dat is voor het dakdekkerbedrijf belangrijk. Drinkwaard: “De kraan is als aanhanger te verplaatsen en vervolgens kan hij met afzetting tijdelijk op de stoep worden geplaatst. De materialen en gereedschappen worden in relatief korte tijd naar boven getransporteerd. Bij dit project worden de materialen op het platte dak geplaatst en vervolgens verder naar achteren verplaatst.”

“Naarmate de werkzaamheden vorderen, wordt de kraan op een andere plaats gepositioneerd om van daaruit de materialen naar het dak te verplaatsen. Langs de volledige route van het project hebben we een aantal locaties uitgekozen waar de kraan kan worden gepositioneerd en het verticale transport kan verzorgen zonder teveel overlast te veroorzaken voor de bewoners en de weggebruikers. Overigens hebben alle bewoners ruim van tevoren een brief in de bus gekregen waarin wij de werkzaamheden aankondigen. Het is vanzelfsprekend ontzettend belangrijk dat alle belanghebbenden worden geïnformeerd om de overlast tot een minimum te beperken.”

De investering in de nieuwe alukraan was volgens Drinkwaard goed besteed. “Het gebruik van deze kraan scheelt zowel tijdens de voorbereiding als tijdens de uitvoering veel tijd en moeite - en dus geld. Op deze manier kunnen wij onze concurrentiepositie verstevigen.”

Damhuis voegt daaraan toe dat leverancier All-up een uitgebreide service verleent. “Het mag niet gebeuren dat de klant op een werk staat en de kraan werkt niet. Wij hebben dus een uitgebreide service. Ons onderhoudsprogramma zorgt ervoor dat de machines altijd in optimale staat verkeren en mocht zich alsnog een storing of calamiteit voordoen, dan zijn we bij wijze van spreken 25 uur per dag bereikbaar om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen. Zo garanderen wij te allen tijde de kwaliteit en inzetbaarheid van onze producten.”

Deze fase van de werkzaamheden in het Amsterdamse Bos en Lommer is inmiddels afgerond. Na de bouwvak zal de laatste fase worden uitgevoerd.

Introductie Klaas Autokraan K31-35 TFR

Naast de in dit artikel besproken aanhangerkraan heeft All-up onlangs ook de Klaas Autokraan K31-35 TFR geïntroduceerd. Deze heeft een maximale hijslast van 5000 kg

(1000 kg naar 23 meter, 500 kg naar 30 meter) en is om te bouwen naar hoogwerker. De aanhangerkraam heeft een volautomatische afstempeling en is eindeloos draaibaar. In een volgende editie van Roofs vindt u hier meer informatie over.