Zoeken

Roofs 2014-09-29 Apparaat voor het op maat insnijden wegtrekfolie EPDM

Vaak worden nieuwe uitvindingen gedaan om het werken met bepaalde producten makkelijker te maken. Zo ook met de Jag, een apparaat waarmee niet alleen verwerkingsgemak een grote rol speelt, maar ook de kwaliteit van de verwerking aanzienlijk wordt verbeterd.
Paul Manig, dakdekker uit Enschede, werkt al jaren met plezier met EPDM. Tijdens de verwerking hiervan bemerkte hij dat het insnijden van de wegtrekfolie aan de onderzijde van de dakbaan regelmatig niet naar wens verliep en dit kostte dan de meeste tijd in de verwerking. In samenwerking met een werktuigbouwkundige werd een prototype gemaakt waarbij het mogelijk zou worden om op eenvoudige wijze de wegtrekfolie in te snijden zonder de EPDM folie te beschadigen. Dit resulteerde in de Jag.
Met meerdere messen wordt op exacte maatvoering de folie nu voorbewerkt. Ook het doorsnijden van de folie is met hetzelfde apparaat in één handeling uit te voeren. Het is dus niet meer noodzakelijk om rollen op maat te bestellen en alsnog een overlengte te moeten wegsnijden. Rollen van 1 meter breed kunnen op elke gewenste breedte worden gesneden.
Werking
Bij het inmeten van een goot, of dit in offertestadium is of al bij opdracht, wordt er bewust heel secuur gemeten. Met deze gegevens worden de messen van het apparaat aan de hand van een aanwezig meetlint eenvoudig doch zorgvuldig ingesteld. Middels het doortrekken van de folie wordt de onderzijde zorgvuldig ingesneden. Deze werkzaamheden kunnen zowel in de werkplaats (handig als het regent) als op locatie gebeuren.
De op de juiste positie ingesneden folie wordt nu in de goot gelegd. Door de vooraf gemaakte insnijdingen ‘vormt’ de folie zich precies in de goot en laat het materiaal zich hierna zeer eenvoudig verwerken. Waar voorheen deze werkzaamheden bijna altijd met twee man werden uitgevoerd, kan men nu alleen de klus klaren, waarmee natuurlijk een besparing op uren kan worden bereikt.
Kunststof
Hierbij komt dat men met de Jag op een zeer eenvoudige manier randstroken van de PVC kunststof dakbedekking kan snijden. Deze stroken worden hiermee mooi op maat en recht gesneden. Op deze manier is de Jag voor verschillende doeleinden te gebruiken.
Het apparaat is zodanig ontworpen dat slijtage nagenoeg niet optreedt. Tevens kan dit apparaat eenvoudig worden vervoerd in elke bus en is de kans op beschadigen door de eenvoud van de machine nagenoeg uitgesloten. De machine is zodanig ontwikkeld dat alle zelfklevende dakbedekkingsbanen voorzien van een wegtrekfolie kunnen worden gebruikt.
Op het apparaat is inmiddels een Nederlands octrooi verleend en het Europees octrooi binnenkort verwacht. De internationale verkoop van dit apparaat wordt verzorgd door Altena Dakspecialiteiten  uit ‘t-Harde.