Zoeken

Roofs 2014-09-30 Nieuwslijn

Ingezonden brief architect n.a.v. Congres ‘Veilig werken op hoogte’

Onderstaande brief van een architect ontving de redactie van Roofs nadat een tweede nieuwsbrief over de inhoud van het congres was verstuurd. Omdat deze brief precies aangeeft waarom het congres wordt georganiseerd, nemen wij de tekst, met toestemming van de schrijver, onderstaand integraal over.

Dank u voor dit 2e bericht hierover, echter hoewel het zeker een belangrijk onderwerp is (maar dat zijn er wel meer) sta ik zelf toch wel redelijk aan de zijlijn van het onderwerp in inhoudelijke zin.

Tot nu toe heb ik hier voor mijzelf de volgende conclusie getrokken bij toetsing bouwplannen;

1. Voor pannendaken voor met name het klein onderhoud (want dat staat nu in het bouwbesluit) aan het dak helemaal niets doen geen panhaken en geen looplijnen van Flesst o.d., nee helemaal niks en zorgen dat het bereikbaar is met de hoogwerker, of met kraan en werkbak, en bij groot onderhoud of renovatie dan moet de aannemer zorgen voor een arbo veilige veelal steiger opgebouwde situatie, en nee daar brand ik mijn vingers niet aan om me hier in te gaan mengen.

2. Voor platte daken die dakpotjes in laten werken en dan op advies van 1 van die gespecialiseerde bedrijven voor waar ze precies moeten komen, en al die bedrijven die denken dat je die voorzieningen nog aan en in de dakbedekking kunt plakken en dat die de krachten wel opnemen zoals in uw eigen blad gepubliceerd, daar neem ik gelijk afstand van en hup weg wezen met ze, want dat wordt volop werk voor juristen, gezien dit elkaar bijt ook al met dakgaranties, en dit is mede getuige mijn dakbeurs event bezoek aan u afgelopen keer, waarop diverse dakbedekkingsbedrijven toen ik er naar vroeg duidelijk daar afstand van namen betreffende het inplakken en bevestigen van die voorzieningen met krachten op die dakbedekking.

3. En voor alle overige tussen liggende voorzieningen, bijvoorbeeld voor de glazenwasser, daar geeft een arbo technisch bedrijf maar een plan voor die is daar specialist in dat wiel ga ik niet zelf uitvinden, dit moet u net zien als de verhouding tussen een bouwkundige en een constructeur, die laatste is specialist op de werkelijke sterkte getallen, daarvoor is hij er ook en behoort bij te zijn op de laatste ontwikkelingen, dat ga je niet zelf allemaal doen, en zo zie ik die beveiligingen verder ook.

Mijn inziens ben ik ten aanzien van adviezen op bouwplannen hiermede voldoende afgedekt, en zie verder veel zaken als balanceren op de rand van wat wel en wat nu net niet mag, volg ze wel, maar bemoei me er niet mee, want dat is aannemers werk tevens hun verantwoordelijkheid en verder voer voor juristen waar het mis gaat of dat ze het niet met elkaar eens zijn, wel belangrijk maar niet echt voor mij en zeker niet om hier nog geld voor te moeten gaan uitgeven.

Het congres ‘Veilig werken op hoogte’ wordt op 29 oktober 2014 georganiseerd in het FiGi theater te Zeist. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Meld u aan via www.dakweb.nl.

Houten tuimeldakraam met witte toplaag

Wit afgelakte dakramen zijn sinds 1998 standaard onderdeel van het Fakro assortiment. Onlangs is hier een nieuw type aan toegevoegd. Het FTW-V U3 dakraam met witte toplaag is speciaal ontwikkeld voor de woonwensen van het hedendaags interieur.  Het FTW-V U3 kan gezien worden als instapmodel in het assortiment witte dakramen. Het raam is gefabriceerd uit FSC® gecertificeerd  grenenhout en voorzien van 2 lagen  blank, ecologisch verantwoorde acryllak inclusief een witte toplaag. Dit zorgt voor een esthetische uitstraling, wat zich goed leent voor het slaap- of woonvertrek.


SKG behaalt accreditatie op BRL 0105 voor lichtkoepels, daklichten en lichtstraten

De Raad voor Accreditatie (RvA) heeft aan SKG de accreditatie verleend op BRL 0105 voor lichtkoepels, daklichten en lichtstraten. Dit betekent dat SKG nu onder accreditatie KOMO®-attesten kan afgeven op basis van de BRL 0105. Daarmee kunnen producenten en leveranciers eenvoudig aantonen dat de producten volledig geschikt zijn om in Nederland toegepast te worden. Voor deze bedrijven is het dan niet meer nodig om per project beproevingsrapportages te overleggen.

Het laboratorium van SKG beschikt al jaren over de middelen, de ervaring en de accreditaties voor het uitvoeren van beproevingen op de luchtdoorlatendheid, waterdichtheid, weerstand tegen windbelasting, doorvalveiligheid, inbraakwerendheid, etc. van lichtkoepels, daklichten en lichtstraten.

Green Deal Groene daken ondertekend
Op woensdag 10 september 2014 is tijdens de Nationale Groendag in Groningen de Green Deal Groene Daken ondertekend door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Met de Green Deal Groene Daken willen overheid en bedrijfsleven het toepassen van groene daken stimuleren. Namens initiator Leven op Daken tekende directeur Erik Steegman de Green Deal.  De overige ondertekenaars waren wethouder Frits Huis (gemeente Almere), Egbert Roozen (VHG), Andre van den Engel (VEBIDAK); Olaf Janssen (BTL Nederland) Marc Evers (Mastum Daksystemen), Aart Veerman (Van der Tol Hoveniers), Rob Versluis (BDA/Kiwa) en Peter Koop (ZinCo Benelux).