Zoeken

Roofs 2014-10-28 Eerste project met Quadro stalen dakpanelementen uitgevoerd

Icopal heeft het eerste model van een nieuwe lijn stalen dakpanelementen geïntroduceerd: Quadro by Icopal. Onlangs werd het eerste Nederlandse project met dit nieuwe stalen dakpanelement uitgevoerd.

Stalen dakpanelementen worden voornamelijk toegepast op lichtere constructies. In de renovatiemarkt vervangen ze doorgaans lichte dakbedekkingsmaterialen. In de nieuwbouwmarkt bieden de producten de mogelijkheid om lichter te bouwen. De toegevoegde waarde van deze producten zit hem naast het lichte gewicht in de eenvoudige en snelle applicatie van de producten (en daarmee het prijstechnische voordeel), gecombineerd met de uitstraling van een pannendak.

Naast haar activiteiten op het platte dak is Icopal al jaren een belangrijke speler op het gebied van stalen dakpanelementen. Met de Decra dakpanelementen is het bedrijf al jaren leidend op deze markt. De nieuwe productlijn, met als eerste product de Quadro, is hier feitelijk de opvolger van en zal door de Icopal Groep gefaseerd worden ingevoerd op de internationale markt. In vervolg hierop zal men in het komende jaar meer noviteiten presenteren.

Nieuw design

Anton van Oostrom van de fabrikant vertelt dat het tijd was voor een innovatie op de markt voor stalen dakpanelementen. Met de Quadro wordt het assortiment stalen dakpanelementen van de fabrikant gemoderniseerd. Het betreft het eerste nieuwe model in een compleet nieuwe lijn. Het meest opvallend aan de innovatie is het strakke uiterlijk, die het dakvlak het uiterlijk geeft van een dak met vlakke dakpannen. Daarnaast zijn aanpassingen in de maatvoering doorgevoerd en zijn de hulpstukken verder verbeterd. Het dakpanelement is geschikt voor hellingen van 15-90º (het product is dus zowel op licht hellende daken als op de gevel toe te passen). In veel gevallen zijn de dakpanelementen eenvoudig over de bestaande dakbedekking  (bitumen shingles, golfplaten en zelfs over rieten daken) aan te brengen.

Van Oostrom: “Het element bestaat uit een verzinkt stalen kern die aan beide zijden is omhuld met een epoxycoating. De toplaag bestaat uit een hoogwaardige poedercoating die verkrijgbaar is in zwart, drie tinten grijs en baksteenrood. Het gewicht bedraagt 7,2 kg/m². Het staal is eenvoudig te knippen zodat het product is aan te passen aan elk detail en dakvorm.”

Het systeem is op de vertrouwde manier te bevestigen. Een stalen dakpanelement wordt met speciale nagels in de panlat bevestigd en dat is bij dit nieuwe systeem niet anders. Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe lijn heeft de fabrikant ook de hulpstukken vernieuwd, zoals het ventilerende noksysteem en de dakranden. De nok wordt nu aan de bovenste panlat bevestigd, waardoor de nok esthetisch fraaier wordt en er bovendien een grotere ruimte voor ventilatie ontstaat. Met behulp van een stalen gaas wordt voorkomen dat vogels en insecten via de opening in de constructie kunnen komen.

Van Oostrom: “Wij hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in dit nieuwe design en de bijbehorende productielijn. In de komende periode zullen wij het assortiment verder uitbouwen zodat de mogelijkheden op dit gebied aanzienlijk worden uitgebreid. Wij bieden een garantie van 30 jaar op dit product. Deze garantie behelst de bouwkundige functionaliteit van het product en ook de esthetische uitstraling. De dakpanelementen zijn UV bestendig en  daarmee kleurecht, wat wordt gewaarborgd door de garantie.”

Pigment

Inmiddels is het eerste project met dit nieuwe product uitgevoerd. Het betreft een woonhuis in het Groningse Leek. Oorspronkelijk was het dak bedekt met een bitumineuze shingle. Als gevolg van veroudering was deze dakbedekking niet meer voldoende waterdicht, een dakrenovatie van zowel het woonhuis als de naastgelegen garage was noodzakelijk.

De bewoners hadden aangegeven het dak van een nabijgelegen woonhuis fraai te vinden; deze was bedekt met een donkerblauwe, platte keramische dakpan. De constructie was echter te licht om er dakpannen op toe te kunnen passen. Zodoende kwam men in contact met Icopal. “Voor deze mensen kwam onze ontwikkeling juist op tijd, want de uitstraling van onze stalen dakpan kwam goed overeen met hun wensen,” aldus Van Oostrom.

Op de bestaande dakbedekking is een extra PIR isolatielaag aangebracht. Hier bovenop kwam een dampopen, waterdichte folie (Icopal Monarperm 700), en vervolgens de panlatten en tengels. Hier werden de Quadro dakpanelementen aan bevestigd. Met het lijnenspel kan gevarieerd worden: men kan de elementen in halfsteens verband plaatsen of evenwijdig aan elkaar. Op dit project werd gekozen voor een evenwijdige toepassing om de uitstraling rustig te houden. De goten zijn met een speciaal hulpstuk verholen in het dakvlak aangebracht.

Doordat de dakopbouw wat dikker is geworden ten opzichte van de oorspronkelijke situatie, zijn de boeidelen aangepast. Eventueel kan gekozen worden voor een akoestische variant, waarbij de dakpanelementen worden voorzien van een geluiddempende strip aan de onderzijde. Dat was bij dit project niet van toepassing omdat de PIR isolatielaag al voor voldoende akoestische isolatie zorgt.

De bewoners hebben aangegeven zeer tevreden te zijn met het resultaat. De uitstraling van hun woning is bijzonder fraai geworden. “In de coatinglaag is een pigment toegepast, waardoor de kleur van de dakpan varieert naarmate de lichtval anders is,” legt Van Oostrom uit. “Ook veel buurtbewoners hebben al te kennen gegeven dat ze het nieuwe dak mooi vinden. Wij verwachten dan ook met de introductie van dit nieuwe type stalen dakpan de markt voor deze producten een nieuwe impuls te kunnen geven.”

Dakrenovatie woonhuis te Leek

Opdrachtgever: particulier
Dakdekker: Fa. W. de Wit & Zn te Boerakker
Leverancier: Icopal bv te Hoogkerk