Zoeken

Roofs 2014-11-20 Vlutters Oldenzaal brengt AMAK aluminium kranen exclusief op Nederlandse markt

Vlutters Tools & Safety brengt vanaf heden exclusief de AMAK aluminium kranen op de Nederlandse markt. Dit label van de Duitse fabrikant Klaas is in samenwerking met de groothandel optimaal afgestemd op de vraag in de markt.

De afgelopen jaren hebben veel bedrijven de vervanging van materieel uitgesteld. Internationaal is de markt voor ladderliften aanmerkelijk gekrompen, waar die voor aluminium kranen juist groeide. Nederland is nog het enige land waar de markt voor ladderliften groter is, maar de verwachting is dat ook ons land de internationale trend zal volgen. Vlutters Tools & Safety, onderdeel van Royal Roofing Materials, heeft de afgelopen periode, waarin de verkoop van kranen en ladderliften stagneerde, benut voor de ontwikkeling van een complete lijn aluminium kranen specifiek voor de Nederlandse markt. De AMAK aluminium kranen worden geproduceerd door de bekende fabrikant Klaas uit het Duitse Ascheberg.

Interne concurrentie

Productmanager John van der Haak vertelt: “Klaas is van oorsprong een familiebedrijf dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot Europees marktleider. Als je marktleider bent, bestaat het gevaar dat je achterover gaat leunen. De fabriek heeft daarom met het label AMAK zelf een concurrent in het leven geroepen. Op deze manier houdt de fabrikant de eigen  medewerkers scherp. De gezamenlijke merken hebben momenteel in Duitsland ruim 65% van de markt in handen.”

Managing director Jos de Nijs van Royal Roofing Materials voegt toe: “Het betreft een productlijn die onder dezelfde fabrikant valt maar volledig zelfstandig wordt ontwikkeld en geproduceerd, en ook via andere verkoopkanalen op de markt wordt gebracht. In het verleden was Vlutters verdeler van de Klaas ladderliften en kranen. De ontwikkelingen op de Nederlandse markt hebben hier echter verandering in gebracht waardoor de producten momenteel door andere partijen worden vermarkt. Wij zijn echter intensief met de fabrikant in gesprek gebleven. Met name vanwege de inbreng van onze technisch adviseur Paul Seiger hebben we enkele aanpassingen specifiek voor de Nederlandse markt kunnen doorvoeren.”

“De Nederlander gaat anders met zijn materieel om dan bijvoorbeeld de Duitser of de Belg,” aldus Van der Haak. “In onze buurlanden wordt een kraan primair aangeschaft omdat hij mooi is: daarom wil men er graag mee werken en er hun boterham mee verdienen. We zijn hier pragmatischer. Het is hier minder een toy for boys: de investering moet eenvoudigweg niet te hoog zijn en de investering moet relatief snel terug te verdienen zijn. Efficiëntie is dus belangrijk en daar zijn de recente innovaties op gericht geweest.”

“Momenteel zijn we klaar om de Nederlandse markt te bedienen. De afgelopen jaren is de investering in nieuw materieel dikwijls uitgesteld, maar dat is niet eeuwig vol te houden. Nu de economie wat aan lijkt te trekken, is voor velen het moment aangebroken te investeren. De aluminium kranen zijn optimaal ontwikkeld voor onder andere dakrenovaties in stedelijk gebied.”

Innovaties

Vanaf heden brengt Vlutters Tools & Safety zodoende de nieuwe lijn aluminium kranen op de markt die bestaat uit vier typen: twee typen aanhangerkranen (AMAK 25 en 35) en twee typen autokranen (AMAK 75 en 120).

Paul Seiger heeft inmiddels ruim 38 jaar ervaring in de markt en heeft met zijn kennis en kunde een belangrijke rol gespeeld bij de recente ontwikkelingen. “Er is veel tijd en energie gaan zitten in de gesprekken met klanten en fabrikanten,” vertelt hij. “Ik ben veel op de fabriek geweest om de ontwikkelingen te begeleiden. Nu zijn alle ontwikkelingen doorgevoerd en uitgetest. Wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe lijn aluminium kranen onderscheidend is op de Nederlandse markt.”

Seiger: “De aanhangerkranen zijn volledig vervaardigd uit hoogwaardig aluminium en zodanig ontwikkeld dat ze compact zijn te vervoeren en op te stellen. De AMAK 25 beschikt over slechts één as, die bovendien hydraulisch wordt aangedreven. Dit betekent dat de aanhangerkraan zeer wendbaar is en eenvoudig te manouveren. De kraan neemt eenmaal opgesteld ook relatief weinig ruimte in beslag. De stempels zijn zodanig ontworpen dat ze compact worden opgesteld. Deze aanhangerkraan heeft een hefvermogen van 650 kg tot een hoogte van 24 meter.”

“Opvallend aan deze aanhangerkraan is tevens dat de kraan apart wordt aangedreven door een zuinige benzinemotor, waardoor brandstof wordt bespaard,” legt Seiger uit. “De kraan is open uitgevoerd, dit maakt dat het onderhoud eenvoudig en efficiënt kan worden uitgevoerd. De aluminium kraan kan vanzelfsprekend worden uitgerust met bijvoorbeeld een pannentang, pannencassette of puinbak, zodat de kraan bij de meest uiteenlopende type werken inzetbaar is.”

“De AMAK 35 is een forsere uitvoering van deze kraan,” vervolgt hij. “Deze aanhangerkraan tilt een gewicht van 1500 kg naar een hoogte van 30 meter. De knikarm wordt volhydraulisch aangestuurd. Tevens kan de kraan gemakkelijk worden omgebouwd naar een hoogwerker. De hoogwerkerbak kan tegelijk met de kraan worden vervoerd. Vermeldenswaard is ook dat de kraan door een betere afscherming geluidsarm opereert en dat deze uitvoering beschikt over elektronische stempelbewaking. De belangrijkste innovaties die in de aanhangerkranen zijn verwerkt, zijn tevens doorgevoerd in de autokranen.”

Vertrouwen

Voordeel van de locatie in Oldenzaal is volgens Seiger dat het relatief dichtbij de Duitse fabrikant ligt. “We kunnen snel inspelen op de vraag van de klant: een gevraagd onderdeel dat we onverhoopt niet op voorraad hebben, kunnen we snel alsnog in huis hebben. Vanzelfsprekend leveren we de kranen met de gebruikelijke service en onderhoud. Te allen tijde moeten problemen met deze kranen worden voorkomen want er wordt met dit materieel immers direct geld verdiend.”

“Al met al brengen wij met de AMAK aluminium kranen de nieuwste ontwikkelingen, die specifiek zijn doorgevoerd voor de Nederlandse situatie,” besluit Van den Haak. “Daarom hebben wij er vertrouwen in dat de introductie van dit label een succes zal worden. De eerste reacties van de markt zijn zeer gunstig: de eerste kraan werd zelfs al verkocht voordat wij hem goed en wel binnen hadden. De komende maanden zullen we de markt actief gaan benaderen om de mogelijkheden verder onder de aandacht te brengen.”