Zoeken

Roofs 2015-03-32 Week van de Bouw trekt bijna 73.000 bezoekers

De eerste editie van de Week van de Bouw is in de smaak gevallen bij de bezoekers en exposanten. "Onze doelstelling was: elke beurs in de Week zijn eigen profiel geven en daarmee een betere match tussen bezoekers en exposanten tot stand brengen. Die doelstelling hebben we ruimschoots gehaald, zo blijkt uit reacties van bezoekers en exposanten", vertelt marktmanager Martijn Carlier van Jaarbeurs. De Week van de Bouw wist 72.844 bezoekers aan zich te binden. Bezoekers beoordeelden het aanbod met een ruim voldoende.

De Week is een combinatie van vier beurstitels (BouwBeurs, Renovatie & Transformatie, GEVEL en Material Xperience) en een groot aantal activiteiten voor totaal uiteenlopende doelgroepen, variërend van het Gala voor de Nederlandse Bouw en het Nationaal Bouwdebat tot de Renovatie Arena, het Strobouwplein, Greenbuild en het ZZP-Plein. Het overgrote deel van de bezoekers van de Week heeft meerdere beurzen bezocht. Ze waren te spreken over het aanbod. Ze gaven de beurs een ruim voldoende. De waardering is hiermee nagenoeg gelijk aan die van de BouwBeurs twee jaar geleden.

Martijn Carlier: "We waren vooral benieuwd of bezoekers de conceptwijziging herkenden. Dit hebben we gevraagd aan bezoekers die in 2013 de BouwBeurs hebben bezocht. Een ruime meerderheid kon de conceptwijziging als zodanig benoemen. Veertig procent van hen waardeert deze aanpassing positief ("Het is beter dan het was"), een zelfde percentage waardeert het nieuwe concept neutraal.

De Week van de Bouw kende een groot aantal activiteiten. Vooral het ZZP-plein, Ambacht in Actie, het Strobouwplein en het Renovatietheater waren in trek. De combinatie beurs en activiteiten sluit aan bij de reden waarom professionals de Week hebben bezocht. Driekwart van het bezoek geeft nu al aan ook over twee jaar de Week van de Bouw te bezoeken.

Winnaars Nederlandse Bouwprijzen bekendgemaakt

Rotterdam is met Rotterdam Centraal en de Markthal de grote ‘winnaar’ van de Nederlandse Bouwprijs 2015 geworden. Rotterdam Centraal won de Bouwprijs in de categorie 'Gebouwen'; de kabelnetgevels van de vorig jaar met veel publiciteit in gebruik genomen Markthal sleepte de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Bouwmaterialen en – systemen in de wacht. De prijzen werden maandag 9 februari uitgereikt door juryvoorzitter prof. dr. ir. Anke van Hal. Dit gebeurde op het Gala van de Nederlandse Bouw.

Nieuwe aanhangerkraan type K23-33TSR-City

All-up toonde tijdens de Week van de Bouw de nieuwste kraan uit het kranenprogramma bij Klaas, de K23-33TSR-City. Deze aanhangerkraan heeft een haakhoogte van 33 meter, een reikwijdte van 23 meter, een maximale hijslast van 1.500 kg. Deze kraan leent zijn grote prestaties doordat Klaas gebruikt maakt van een zeer geavanceerd productieproces op het gebied van de montage van de masten, deze worden niet meer gelast, maar op een zeer vernuftige wijze gefabriceerd. Door deze methode kan er meer capaciteit uit de kraan worden gehaald.

De aanhangerkraan is voorzien van een volledig automatische afstempeling, middels de radiografische afstandsbediening wordt de kraan geheel automatisch gestempeld. De jib is 3x te verlengen, met de volgende gewichten: 800 kg-500 kg-250 kg. Verder beschikt deze kraan over de inmiddels befaamde hydraulische wielaandrijving, hetgeen het manoeuvreren op de bouwplaats zeer gemakkelijk maakt. Tevens is de kraan in korte tijd om te bouwen tot volwaardige 2-persoons hoogwerker. Eenmaal op de bouwplaats aangekomen kan de gehele dissel worden ingeschoven.

Verder komt All-up met een ‘budget’ aanhangerkraan, de K20-31TSR, een aanhangerkraan met alle basis mogelijkheden, echter niet met alle opties als bij de K23-33TSR-City, maar wel met de vertrouwde kwaliteit.

DUBOkeur en KOMO voor Troelstra & de Vries
Sinds december 2014 draagt de dakrol APAX officieel het DUBOkeur label. Het is daarmee een aantoonbaar duurzaam product. Tijdens de Bouwbeurs werd aan commercieel directeur van Soprema en Troelstra & de Vries Marc Geerts en sales manager Pieter Roos een DUBO keur certificaat uitgereikt door Jörg Blass van NIBE Research, Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie BV.
KOMO kwaliteitsverklaring
Per 1 januari 2015 is Troelstra & de Vries tevens in het bezit van twee nieuwe KOMO kwaliteitsverklaringen. Ten eerste een KOMO kwaliteitsverklaring voor de productrange Sopralene Optima. Dat is een hele nieuwe range bitumineuze producten met gunstige eigenschappen voor de Nederlandse bitumen markt. En een KOMO kwaliteitsverklaring voor Sopratherm Alu, de eerste productgroep voor gevel- en vloerisolatie voor de Nederlandse markt die Troelstra & de Vries lanceert vanuit Soprema. Marco de Kok overhandigde namens SGS Intron de nieuwe KOMO kwaliteitsverklaringen aan Troelstra & de Vries.

IKO enertherm en Profatec ECO witte dakbanen behalen DUBOkeur®

IKO enertherm isolatie en Profatec ECO witte dakbanen hebben het DUBOkeur® van NIBE behaald. Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie is een advies- en onderzoeksbureau op het gebied van duurzaam en gezond bouwen en is toonaangevend op het gebied van certificering van bouwmaterialen door middel van het DUBOkeur®.

De IKO isolatieplaat enertherm ALU TG kreeg een DUBOkeur® 'Gebouw' voor de toepassingen spouwisolatie, vloerisolatie, boven vloerconstructie (drukvast) en platdakisolatie. IKO enertherm ALU kreeg voor de toepassingen plat dak, spouwmuur en vloer de Milieubeoordeling als zijnde "een van de beste Dubokeuzes". Profatec ECO witte dakbedekking voldoet in de toepassing van dakbedekking plat dak - mechanisch bevestigd - aan de door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie gestelde eisen voor het voeren van het DUBOkeur®.

“Het unieke aan dit kwaliteitslabel is dat er voor het platte dak nu één systeem van dakbedekking en isolatie van dezelfde producent voldoet aan de vereisten van de Dubokeur,” aldus Klaas Oosterhof, Sales & Marketing Manager Europa.

EPD uitgereikt aan Carlisle®  Construction Materials

De stichting Milieu Relevante Product Informatie (MRPI) heeft regels vastgelegd voor het opstellen en toetsen van milieurelevante productinformatie. Certificatie van bouwproducten met een geringe milieu belasting is hier de oplossing gebleken.

“Als producent van bouwmaterialen is het voor ons belangrijk om gevalideerde milieu-informatie aan onze afnemers en andere relaties beschikbaar te stellen” legt Benno Nijenhuis, marketingmanager van Carlisle® Construction Materials bv (CCM bv), uit. Wij willen onze eigen producten op een zodanige manier kwantificeren, dat deze eenvoudig in milieuberekeningen en milieucertificeringen worden opgenomen. Als marktleider in EPDM daksystemen, produceren wij de meest duurzame dakbedekking en dat willen wij graag kwalificeren en onderbouwen.
Deze milieu-informatie stelt CCM bv in de vorm van een Environmental Product Declaration (EPD) ter beschikking. Dit is voor de dakenmarkt een unieke certificering, CCM bv uit Kampen heeft als eerste (EPDM) dakbedekkingsproducent in Nederland dit certificaat voorhanden, dit voor de producten hertalan easy cover, hertalan easy cover FR en hertalan easy weld.

“Met gepaste trots hebben wij deze certificaten voor de productgroep HERTALAN® tijdens de Bouwbeurs 2015 in ontvangst mogen nemen”. Namens de NIBE heeft algemeen directeur Michiel Haas deze overhandigd aan ing. Onno Fokkinga, manager R&D van Carlisle Construction Materials bv. Elders in dit nummer vindt u een uitgebreide uitleg over dit certificaat.

Nedsale introduceert online dakpannen database

Nedsale introduceerde op de Bouwbeurs een online dakpannen database. De laatste 10 jaar komen er steeds meer (buitenlandse) dakpannen op de Nederlandse markt. Veel verschillende dakpannen betekent ook automatisch veel verschillende panhaken. Deze specifieke kennis is voor o.a. de bouwmaterialenhandel, aannemer en dakdekkers niet meer bij te houden. Om toch over deze informatie te kunnen beschikken hebben wij een online database ontwikkeld, waarin momenteel zo'n 300 verschillende dakpannen zijn opgenomen. Na het intypen van een paar letters worden direct een aantal dakpannen en afbeeldingen getoond. Niet alleen een afbeelding van de voorkant, maar ook van de achterkant. Dit laatste is handig voor het herkennen van oude dakpannen. Nadat de juiste dakpan is geselecteerd kan een compleet overzicht worden gegenereerd van de bijbehorende dak accessoires.

Duurzaam bouwen door natuurlijk en doordacht te isoleren

Met als beursthema ‘Natuurlijk isoleren!’ was IsoBouw Systems bv prominent aanwezig tijdens de Week van de bouw met nieuwe isolatiesystemen voor nieuwbouw- én renovatiedoeleinden.

Na-isolatie hellende daken

Aan het uitgebreide assortiment voor het na-isoleren van hellende daken is onlangs het product RecaPan toegevoegd. Deze elementen komen direct op de oude panlatten. De bestaande pannen kunnen hierop weer herplaatst worden. Dit betekent dat de pannen niet van het dak af hoeven. Met een beperkt budget zijn grote labelsprongen mogelijk. Nieuw is de gedeeltelijke toevoeging van het biobased isolatiemateriaal BioFoam in het product en de geoptimaliseerde gootoplossing.

Een primeur op de beurs was het isolerend renovatie-element SlimFix RenoTwin. Dit renovatie-element is bestemd voor hellende daken waarbij de onderconstructie niet vlak is (bijvoorbeeld bij reeds voorhanden oude enkelschalige dakelementen). Het is een constructief sterk element dat eventueel ‘zwevend’ gemonteerd kan worden. Oneffen onderconstructies hoeven niet opgevuld te worden. Tegelijkertijd werd ook het reeds bestaande product SlimFix Reno+ geoptimaliseerd: het heeft een verbeterd isolerend vermogen en een verbeterde beloopbaarheid.

Een succesvol product voor het na-isoleren van zolders is SlimFix Deco. Tijdens de beurs presenteerde IsoBouw een nieuwe generatie met een verdere optimalisatie in verwerkingssnelheid en esthetische afwerking.

BIM-aansturing

Tijdens de beurs toonde IsoBouw ook twee nieuwe concepten die via ‘BIM-aansturing’ geproduceerd kunnen worden. Het eerste concept is het onlangs geïntroduceerde product SlimFixXT Prefab. Prefab sandwich systeemkappen die fabrieksmatig volledig worden afgestemd op de projectspecifieke wensen. Te denken valt o.a. aan maatnauwkeurige dakdoorboringen, dakraamsparingen of vaste kopgevel- en gootoverstekken. In één arbeidsgang wordt op de bouwplaats een complete dakconstructie gerealiseerd. Het tweede concept, FaçaBoard, is een gevelsysteem op basis van sandwichelementen en koppelstroken.

Triflex viert 25-jarig bestaan in Nederland

Triflex bv viert haar 25-jarig bestaan in Nederland. De specialist in vloeibare kunststoffen heeft zich in die tijd ontwikkeld tot een landelijk opererende adviesorganisatie op het gebied van vloer- en afdichtingssystemen en markeringen. Ter gelegenheid van het jubileum presenteerde het bedrijf een vernieuwde huisstijl tijdens de Week van de Bouw. De nieuwe stijl sluit aan bij de huidige tijdsgeest en de vernieuwde rol van Triflex.

25 jaar geleden, in 1990, vestigde Triflex BV zich als zelfstandig bedrijf in Nederland. In die tijd heeft de rol van het bedrijf zich ontwikkeld. Kees Kalis, algemeen directeur, verklaart: “De markt vraagt tegenwoordig heel nadrukkelijk om advies en proactief meedenken. We investeren dan ook in ervaren specialisten met uitgebreide kennis van techniek, bouwprocessen, wetgeving en protocollen.”

Prefab lichtstraat met ventilatiesleuven

Tijdens de Bouwbeurs 2015 presenteert Vlakkelichtkoepel.nl uit Cuijk een daklicht voor veranda’s of overkappingen: de Star-Sky. Dankzij de lage opbouw van 25 centimeter is deze vlakke lichtkoepel vanaf een afstand, in tegenstelling tot traditionele lichtkoepels of –straten, nauwelijks tot niet zichtbaar. Bovendien heeft de Star-Sky permanente ventilatieopeningen. Deze maken het ten eerste mogelijk om overtollige warmte –die zich ophoopt onder het dak– te laten ontsnappen uit de overkapping. Dit voorkomt dat bewoners te maken krijgen met onaangenaam hoge temperaturen. Het warmtewerend glas dat wordt gebruikt, is speciaal ontwikkeld. Het combineert een hoge lichtdoorlaat (LTA: 73) met een relatief lage zontoetreding (ZTA: 36)