Zoeken

Roofs 2015-04-34 Nieuwste ontwikkelingen tijdens International Roofing Expo (IRE) (premium)

Doorgaans lopen de Verenigde Staten cultureel een straatlengte ­vooruit op Europa. Het kan dus de moeite lonen eens een kijkje te nemen wat daar de ontwikkelingen zijn. De jaarlijkse International Roofing Expo (IRE), die plaatsvond van 24-26 februari 2015, in New Orleans, Louisiana (VS) bood hiervoor de gelegenheid.

Chris Appels

De IRE is de jaarlijkse beurs en conferentie voor de Amerikaanse dakenbranche. Dit jaar trok het evenement 9337 bezoekers. De beursvloer was dit jaar de grootste sinds de editie van 2000 met 1.178 stands, een stijging van 13% ten opzichte van de editie van 2014. Nieuwe diensten en innovatieve ideeën in de dakbedekking en aanverwante producten werden getoond op de beursvloer, waaronder coatings/kitten/lijmen, waterdichting, gemodificeerde bitumen, bitumen/asfalt, goten/hwa’s, bevestigingsmiddelen, en nog veel meer.

De bezoekers kwamen uit alle segmenten van de dakenbranche, waaronder aannemers, gebouweigenaren, facility managers, fabrikanten, architecten, ingenieurs en andere professionals uit de industrie. De bezoekers waren afkomstig uit alle 50 staten, internationale deelnemers waren afkomstig uit o.a. Canada, Mexico, Seoul – ook waren er vertegenwoordigers van de Nederlandse dakenbranche op de beursvloer aanwezig.

Naast de beurs bood de IRE ook een conferentie met in totaal 44 educatieve sessies over uiteenlopende vraagstukken in de sector. Hier werden diverse technische onderwerpen besproken, alsook veiligheid op de werkplek, leiderschap/management, groene gebouwen, etc.

Nieuwe producten en ideeën waren tevens te bekijken op de Metal Marketplace en het Business & Technology Pavilion. Men kon hier de nieuwste producten in diverse categorieën zien, proberen en vergelijken.

Nieuwe ontwikkelingen

Het lijkt er tijdens de beurs in New Orleans op dat de strijd tussen bitumen en kunststoffen is gestreden. Kunststof heeft gewonnen – althans, gemeten naar de hoeveelheid aanbieders van single ply producten tijdens de beurs. Ook de gesprekken met de lokale dakdekkers geven een indicatie dat bitumen daken sterk op hun retour zijn. TPO dakbanen worden in grote mate toegepast, waarbij de kleur wit een grote rol speelt. Vanuit het vliegtuig kan je al zien dat wit de nieuwe kleur is op het dak. Vanuit je hotel­kamer, wat dichter bij de grond, is ook goed te zien dat single ply de toon zet.

Wat tevens opvalt, is dat aan de details nog wel wat verbeterd kan worden. Aan afwerking hebben we in Nederland toch meer oog voor detail. Vandaar waarschijnlijk ook dat de hoeveelheid aanbieders op de beurs van vloeibare (reparatie) dakbedekking enorm is.

Niet alleen voor reparatiedoeleinden, maar ook voor volledige daken wordt vloeibare dakbedekking volop toegepast. Alle benodigde verwerkingsapparatuur werd op deze beurs geshowd.

Bitumen wordt in de Verenigde Staten uiteraard nog wel veel toegepast als het om hellende daken gaat. Ook de aanbieders van prachtige dubbellaagse shingles zijn er nog steeds te kust en te keur. Ook hier staan de ontwikkelingen niet stil. Steeds meer stands met alternatieve producten, zoals staal en kunststof bekleding, lieten hun producten hier zien. De enorme hoeveelheid stands gaf duidelijk aan dat het vak van het dak in de Verenigde Staten leeft.

Nieuwe editie

De volgende editie van de IRE zal worden gehouden op 17-19 februari 2016, in het Orange County Convention Center in Orlando, Florida.