Zoeken

Roofs 2015-04-36 Nieuwslijn

agenda

15-16 april 2015, Asbestos 2015, Ahoy’ te Rotterdam
Info: www.asbestos2015.com

15-16 april 2015, Solar Solutions International 2015, Expo Haarlemmer te Haarlemmermeer
Info: www.solarsolutions.nl

16 april 2015, Nationaal Brandveiligheidsevenement 2015, Domus Media te Utrecht
Info: www.sbrcurnet.nl

20-21 april 2015, 4th International Green Roof Congress, Raffles Hotel te Istanbul (Turkije)
Info: www.greenroofworld.com

21-23 april 2015, ParkeerVak 2015, Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch
Info: www.parkeervak.nl

22 april 2015, Seminar thermische onderbreking bij ­staalconstructies, Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) te Rotterdam
Info: www.plakagroup.com

22 april 2015, Seminar ‘Groene daken verdienen een plek in de klimaatactieve stad!’, De Observant te Amersfoort
Info: www.stowa.nl

30 april 2015, BIM praktijkdag 2015, Jaarbeurs te Utrecht
Info: www.bimpraktijkdag.nl

21 mei 2015, Landelijke Asbest Praktijkdag, Hotel Postillon Bunnik
Info: www.asbestpraktijkdag.nl

Rectificatie

Per abuis is in het persbericht van ProfiNRG op p. 38 van Roofs maart 2015 de verkeerde foto geplaatst. De geplaatste foto hoorde bij het persbericht ‘Indak systeem zonnepanelen Easy-in’ van Mijn Energiefabriek dat onder deze rectificatie is geplaatst. Hiernaast vindt u alsnog de foto van de gevel- en dakgeïntegreerde PV-oplossingen van ProfiNRG die bij het persbericht geplaatst had moeten worden.

Indak systeem zonnepanelen Easy-in

Met het Easy-in systeem wordt zonne-energie wel erg mooi. De zonnepanelen liggen verzonken tussen de dakpannen en vormen daarmee een fraai, strak afgewerkt geheel. De zonnepanelen worden gemonteerd op aluminium profielen en panlatten en aan de zijden afgewerkt met aluminium profielen en verholen goten. Het systeem is volledig waterdicht en wordt aan de achterzijde gekoeld met luchtcirculatie. Het Easy-in systeem is uitstekend geschikt voor alle typen woningbouw en kan toegepast worden bij zowel nieuwbouw als dakrenovaties, ook bij sociale bouw. Door de ­besparing op de dakpannen kan dit vaak kostenneutraal worden uitgevoerd.

Nieuwe website Aluminium In Praktijk

Roval Aluminium heeft de website Aluminium in Praktijk in een nieuw jasje gestoken: een nieuw look & feel met onder meer een presentatie van vele inspiratieprojecten en een doorverwijzing naar aluminium bouwproducten van Roval, inclusief de mogelijkheid om deze direct in het ontwerp te integreren. De website is in eerste instantie bedoeld voor architecten, die zich willen laten inspireren en willen ontdekken wat er allemaal met aluminium detailleringen mogelijk is.

Bomen geplant namens bezoekers stand IsoBouw

In het kader van haar beursthema ‘Natuurlijk isoleren!’ konden bezoekers van de IsoBouw-stand tijdens de BouwBeurs zelf een bijdrage leveren aan een duurzame wereld door een boom te laten planten. Namens de deelnemers heeft IsoBouw de organisatie ‘Trees for all’ de opdracht gegeven deze bomen aan te planten in Borneo, Maleisië. Bij dit project wordt bos hersteld door in het beschadigde tropisch regenwoud de oorspronkelijke boomsoorten terug te planten. Inmiddels hebben alle deelnemers aan deze actie hun deelnamecertificaat toegestuurd gekregen.

Brandveilig Bouwen Nederland lanceert gedragscode

Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) heeft aan Bert Veurink van het Verbond van Verzekeraars de BBN-gedragscode uitgereikt. Met deze door alle leden van BBN ondertekende gedragscode leveren BBN en haar leden een verdere bijdrage aan brandveiliger gebouwen.

Bert Veurink noemde tijdens de inontvangstname van de gedragscode het een ‘goede impuls die gebouweigenaren en verzekeraars helpt bij vermindering van brandrisico’s’. BBN-voorzitter Joric Witlox stelt dat alle BBN-leden met de ondertekening van de gedragscode laten zien dat zij zich actief inzetten voor verbetering van brandveiligheid - en dat zij hiervoor verantwoordelijkheid nemen.

Adviesburo Dakplan opgericht

Peter Minten, voorheen medewerker van dakdekkerbedrijf Adriaans te Haps, heeft Adviesburo Dakplan opgericht, een dienstverlenend bedrijf dat de calculaties, windbelasting, bouwfysische berekening en afschotplan kan verzorgen maar ook een adviserende rol kan spelen in de uitvoering van projecten. Het adviesbureau kan voor iedereen een helpende factor zijn: aannemers, dakdekkers, ZZP-ers, particulieren, maar ook architecten, projectontwikkelaren, handelaren en fabrikanten. Adviesburo Dakplan kan voor de volgende onderdelen een calculatie verzorgen:

• Hellende daken uitgevoerd met dakpannen, leien, metalen (koper/zink)

• Platte daken uitgevoerd met bitumineuze of kunststof ­dakbedekking

• Verwerken van dakelementen op hellende daken

• Verwerken van prefab dakkappen

• Goten en hemelwaterafvoeren

• PV-panelen

• Dakbeveiligingssystemen

Calculaties kunnen bestaan uit hoeveelheden van materialen en/of vierkante meters. Maar er kan ook een prijs/prijzen aangekoppeld worden. En mocht het project tot een opdracht komen, dan kan men ook de bestellingen verzorgen, zodat alles op tijd op de bouwplaats aanwezig Is.

Landhuis Fazantenhof is Rietgedekt Pand van het Jaar 2014

Op de Jaarlijkse ledenvergadering van de Vakfederatie Rietdekkers is de “Rietgedekt pand van het jaar” verkiezing gehouden. Rietdekkers, architecten, aannemers, en huiseigenaren konden rietgedekte projecten, gedekt in 2014, voor de verkiezing nomineren. In totaal werden 132 foto’s ingestuurd. Omdat de vergadering alleen door rietdekkers bezocht wordt, kan gesproken worden van een echte ‘vakjury’. Uit de uitslag blijkt dat de stemmende rietdekkers naast de moeilijkheidsgraad van het te dekken object vooral ook het ambachtelijk vakmanschap en mooi afgewerkte details van de collega’s wisten te waarderen.

1e plaats: Landhuis “de Fazantenhof”
Ontwerp van Rob Magnee (Dudok)
Gedekt door Dekker Rietdekkers BV, Veenendaal

2e plaats: Wellness centrum “Rijsgaardhoeve”
Gedekt door Van Asselt Rietdekkers, Elspeet

3e plaats: Modern landhuis met mansarde kap
Gedekt door Rietdekkersbedrijf F. van Dijk, Andelst

Naheffing voor omzeilen importheffing zonnepanelen

De eerste naheffingen voor het omzeilen van de importheffing op Chinese zonnepanelen zijn feit, bevestigde de Nederlandse douane aan Solar Magazine.

Er geldt sinds 2013 voor zonnepanelen geproduceerd in China een importheffing. Inmiddels zijn er aanwijzingen dat de douane gestart is met het handhaven van de Europese importheffing op zonnepanelen. Erik Lysen, voorzitter Holland Solar laat in een reactie weten: “Veel leden van Holland Solar ondervinden oneerlijke concurrentie van partijen die de minimum import prijs (MIP) ontduiken. Daarom zijn we verheugd dat de Belastingdienst nu in actie is gekomen om aan deze kwalijke praktijk een eind te ­maken, door het opleggen van naheffingen. Dat is een goed signaal voor de hele zonnestroomsector.”

Centrum voor Ambachtseconomie van start in Den Haag

Tijdens een druk bezochte inspiratiemiddag voor en met vakmensen uit de Nederlandse ambachtseconomie, is op 2 maart 2015 het Centrum voor Ambachtseconomie (CvAE) van start gegaan. In de Caballerofabriek in Den Haag bood het CvAE een inspiratiemiddag aan met trendwatcher Adjiedj Bakas, de barbiers Bertus & Leen van Schorem, goudsmid Paul de Haas uit Overloon en de ambachtelijke ijsmaakster Carlina de Lorenzo van Roberto Gelato uit Utrecht.

“Het ambacht is springlevend en consumenten weten de sector weer te waarderen,” zei voorzitter Elrie Bakker-Derks. “Bovendien is er werk. De komende tien jaar hebben we een half miljoen vakmensen nodig. De sector verdient alleen daarom al een collectieve ondersteuningsorganisatie met kennis en ervaring over het ambacht. Daarom komt het CvAE met een online community voor ondernemers, brancheorganisaties, vakbonden en de politiek.”

Tevens presenteerde het CvAE nieuwe cijfers over de Nederlandse ambachtseconomie. De werkgelegenheid daalde tussen 2008 en 2013 weliswaar met 4,5%, door groei en uitstroom is er tot 2025 behoefte aan 485.000 nieuwe vakmensen. 420.000 ambachtelijke ondernemingen bieden op dit moment werk aan 815.636 mensen, 10% van de werkzame beroepsbevolking. 84% daarvan betreft een bedrijf met 1 werkzaam persoon. De totale omzet van de Nederlandse ambachtseconomie omvat in 2013 € 165 miljard waarbij de sector ruim € 60 miljard bijdraagt aan het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Eén jaar FlatFix Fusion

Vorig jaar tijdens de Solar Solutions introduceerde Esdec, producent en leverancier van de innovatieve en gebruiksvriendelijke montagesystemen ClickFit en FlatFix, het lichtgewicht plat dak systeem FlatFix Fusion. Nu, één jaar na de introductie, is er ruim
25 Mwp aan zonnepanelen op dit systeem gemonteerd. Variërend van kleine, residentiële systemen tot zeer grote projecten. Het bijzondere van het systeem is dat het zich met dezelfde onderdelen laat opbouwen in zowel een zuid georiënteerde opstelling als ook een oost-west of noord-zuid opstelling.

Het aerodynamische en gesloten systeem, de zelfinstellende dak­steunen en een opstellingshoek van 13° komen zowel de levensduur van de PV-installatie als de dakhuid ten goede. De voornaamste redenen die door installateurs worden aangedragen voor het gebruik van FlatFix Fusion zijn het installatiegemak, het kleine volume en de beperkte hoeveelheid ballast die het systeem nodig heeft. Dit samen zorgt ervoor dat het PV-systeem snel en goed op het dak geplaatst wordt zonder concessies te doen aan de kwaliteit. FlatFix Fusion is een 100% Nederlands product en wordt geleverd met een garantie van 20 jaar.

Ruim tien miljoen euro voor zonnepanelen Tilburg

Tilburg krijgt 10,5 miljoen euro subsidie van het Rijk om zonnepanelen te plaatsen op gemeentelijke gebouwen. 40 gemeentelijke gebouwen, waaronder de stadsschouwburg worden in totaal voor 48.000 m² van zonnepanelen voorzien.

Oranjedak kiest voor Sunbeam zonnepaneel-montagesysteem

Steeds vaker worden platte daken van zowel bestaande gebouwen als nieuwbouw voorzien van grote zonnepaneelsystemen. Oranjedak heeft onlangs 140 zonnepanelen geplaatst op het dak van Blanken Controls te Loenen (waar het bedrijf nagenoeg haar elektriciteitsverbruik volledig mee kan compenseren), en is op dit moment bezig met een nieuwbouwproject waar maar liefst 6.000 zonnepanelen worden geplaatst.

De keuze voor het montagesysteem is daarbij een van de belangrijkste overwegingen die moeten worden gemaakt. Immers, dit vormt de cruciale interface tussen het dak en de zonnepanelen. Het montagesysteem mag de dakhuid niet beschadigen, mag de vrije doorstroom van water niet belemmeren, mag geen grote puntbelastingen veroorzaken en moet rekening houden met uitzettingscoëfficiënten ten gevolge van warmte en kou.

Systemen die, voorzien van ballast, ‘los’ op het dak worden gezet, moeten bovendien zo zwaar zijn dat ze nooit door de wind kunnen verschuiven, maar mogen tegelijk het dak niet te zwaar belasten. Oranjedak is zich als toonaangevend leverancier van daksystemen zeer goed bewust van al deze aspecten en heeft op grond hiervan de keuze laten vallen op het Sunbeam montagesysteem.

Hiermee worden de zonnepanelen optimaal en veilig ondersteund, kan elke gewenste opstelling worden gerealiseerd en kan de benodigde ballast nauwkeurig worden aangepast aan de specifieke windbelasting van het project. Het is bovendien sneller en prettiger te installeren, zodat de totale installatiekosten lager zijn dan ooit tevoren.