Zoeken

Roofs 2015-06-36 Nieuwslijn

Eerste editie Rotterdamse Dakendagen

Van 11 t/m 14 juni 2015 vindt de eerste editie van de Rotterdamse Dakendagen plaats. Met dit initiatief willen de organisatoren het dakgebruik stimuleren.Onderdeel van het festival is een expert meeting, waar de toekomst van gebruiksdaken besproken zal worden.

Gedurende de Rotterdamse Dakendagen zullen meer dan 40 gebouwen hun daken openstellen voor bezoek. Er is één centrale locatie op Parking Westblaak, middenin de stad met uitzicht op de Witte de Withstraat. Al deze Rotterdamse daken fungeren als inspirerende voorbeelden van wat er zoal met het dak mogelijk is. Het festival wordt georganiseerd door de Stichting Rotterdamse Dakendagen, waar verschillende instanties (waaronder de Gemeente Rotterdam) en organisaties in zijn verenigd.

Het festival wordt op 11 juni geopend met een borrel voor genodigden. Een dag later, op vrijdagmiddag 12 juni, zal onder de titel ‘Kansen voor de bovenstad’ een expertmeeting over het ontwerpen en ontwikkelen van stadsdaken worden georganiseerd. Sprekers zijn o.a. Christoph Maria Ravesloot (Hogeschool Rotterdam), Erik Steegman (Leven op Daken), Daan de Leeuw (Dakdokters) en Dirk van Peijpe (Urbanisten). Tijdens de expert meeting zullen per fiets een aantal aansprekende Rotterdamse daken bezocht worden.

Het daarop volgende weekend geldt als een Publieksweekend, wat inhoudt dat deelnemers van het festival op zaterdag en zondag tussen 10.30 – 17.00 uur de daken mogen bezoeken. Tijdens het weekend zullen dakactiviteiten voor het hele gezin worden georganiseerd. Ook ’s avonds zullen de daken worden benut, met een stille disco en filmvoorstelling op vrijdag, een popconcert op zaterdag en een salsafeest op zondag.

De organisatie geeft aan dat het tonen van de ‘wereld van de daken’ een belangrijke doelstelling van het festival is. Het is de bedoeling van de Rotterdamse Dakendagen een jaarlijks of tweejaarlijks terugkerend evenement te maken.

Dolfsma Dakbedekkingen viert jubileum

Op vrijdag 22 mei 2015 vierde Dolfsma Dakbedekkingen haar 40-jarig bestaan met een open dag. De hoofdvestiging van het bedrijf te Kampen was die dag opengesteld voor het publiek. Er was van alles te doen, van vakdemonstraties tot spannende klimactiviteiten op een speciale klimwand. Ook was er een beursvloer waar leveranciers hun innovatieve dakbedekkingen presenteerden. Op het dak was informatie verkrijgbaar over onder andere groendaken en valveiligheid en de voordelen en montage van zonnepanelen. Wethouder Gerrit-Jan Veldhoen verrichtte een speciale jubileumhandeling ter afsluiting van de feestelijkheden.

Het bedrijf, dat sinds 2008 wordt geleid door Johan Boeve en Henk Overhein, heeft de zeven magere crisisjaren goed doorstaan. “Een kwestie van vasthouden aan onze uitgangspunten van kwaliteit en vakmanschap”, weet het directeurenduo. “Daar doen we geen concessies aan. Zo werken we op het dak vrijwel uitsluitend met eigen, goed geschoolde vakmedewerkers. Daarnaast zijn we heel trots op onze eigen vakwerkplaats.”

Eerste exemplaren van hoogste aanhangwagen ladderlift naar K-Rentool

All-up levert de eerste twee nieuwe Paus City-Star 37WH ladderliften aan K-Rentool in Den Haag. De City-Star 37 WH ladderlift is een nieuwe ladderlift op aanhanger met een werkhoogte van 37 meter. Daarmee is het de grootste ladderlift in de markt tot nu toe. De machines voor K-Rentool zijn voorzien van een speciaal ontwikkeld plateau voor de steigerbouw. Dit plateau is aan beide zijden uitschuifbaar. Het hefvermogen van de City-Star 37 WH is 300 kg. Een sterke, onderhoudsarme 3-cilinder Yanmar dieselmotor zorgt voor de aandrijving. Naast de bediening op de ladderlift wordt er ook een afstandsbediening meegeleverd waarmee de ladderlift op afstand bediend kan worden.

Verkiezing 10 mooiste natuurleien daken

Op donderdag 16 april heeft Lei Import tijdens de Restauratiebeurs de ‘10 mooiste natuurleien daken’ verkiezing gehouden. Leidekkers konden hun projecten met natuurleien daken nomineren. In totaal werden er 47 projecten ingestuurd. Voorafgaand aan de uitreiking hield Johanna Gruijthuijsen van Lei Import een betoog over het initiatief ‘10 mooiste natuurleien daken van Nederland’: ‘’Eigenlijk is elk project een winnaar, want het is met liefde gemaakt door de leidekker.”

De winnaar is:

Rooms Katholieke Kerk te Rietmolen
Leidekker: Loodgieters- & Leidekkersbedrijf D. Koenders, Neede.

Leisoort: Natuurleien uit Wales.
Formaat: 35 x 25 cm met afgeschuinde hoek.

De overige projecten staan in willekeurige volgorde:

• Jachthuis Sint Hubtertus te Hoenderloo
Leidekker: Jobse bv, Middelburg

• Onze Lieve Vrouwen Kerk te Helmond
Leidekker: Leidekkersbedrijf van de Kimmenade, Helmond

• Argentijnse Ambassade te Wassenaar
Leidekker: Leidekkersbedrijf Willem van Boxtel, Weurt

• Rooms Katholieke Kerk Heilig Hart te Roermond
Leidekker: Verkoelendak Nederland, Beegden

• Petruskerk te Vught
Leidekker: Loodgieters- & Leidekkersbedrijf Walter Verhoeven BV, Nieuwkuijk

• Vitus Kerk en Toren te Hilversum
Leidekker: Bogaert- van Nuland, Ravenstein

• Antoniuskerk te Utrecht
Leidekker: Leidekkersbedrijf Engelberts, Sleeuwijk

• Villa de Brink
Leidekker: Herbert Bakker Dakwerken, Waalre

• Kasteel Heemstede te Houten
Leidekker: Leidekkersbedrijf Engelberts, Sleeuwijk

VentiStrip metalen vogelschroot

De verzinkt stalen vogelschroot VentiStrip is het verbeterde alternatief op de kunststof en aluminium vogelschroten. Tilmar brengt hiermee een product op de markt, dat geschikt is voor plaatsing onder alle dakpannen, alle daken en alle golfplaten. Naast de daktoepassingen ook uitermate effectief tegen dierlijke indringers achter geveldelen, bijvoorbeeld bij potdekselen.

De strip kan voor, achter of tussen panlatten, planken en platen worden gemonteerd. Dit kan door middel van spijkeren, schroeven, klemmen of lijmen. Toepassing is mogelijk zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. De verzinkt stalen strip heeft een lengte van 1 meter, de hoogte van de pennen is 55mm.

Braat 1844 Delft pakt groots uit in Brussel

Het project Docks Bruxsel, een winkelcentrum in de Belgische hoofdstad, zal voor een groot deel worden uitgevoerd in glas. Een oppervlakte van maar liefst twee voetbalvelden wordt door Braat 1844 voorzien van een glasdak. Het bedrijf, tegenwoordig onderdeel van de Hak4t Groep uit Dedemsvaart, zet met dit megaproject zichzelf internationaal op de kaart. “Dit is ons eerste grote project in België. Met een doorlooptijd van ruim 1,5 jaar is het ook het langstlopende project. Braat 1844 zet hiermee een belangrijke internationale stap,” zegt Marc Hakvoort van de Hak4t groep.

Het project Docks Bruxsel is 61.500 m² groot. Het bedrijf monteert bijna 10.000 m² ‘Braat 1844 HI’ beglazing systeem’ en bijna 800 m² geïsoleerde gootconstructies. Er is zonwerend HR++ isolatieglas toegepast. Afmeting van de grootste ruiten zijn: 3900 x 1350 mm. Daarnaast levert het bedrijf in totaal 430 m² verschillende beglaasde luifelconstructies. Van het beglazingssysteem zal 6000 m² beloopbaar worden voor onderhoud. Om het winkelcentrum bij brand veilig te kunnen ontruimen, worden er in het atriumdak ca. 550 rookluiken gemonteerd. Deze luiken zorgen er tevens voor dat er tijdens warme dagen voldoende geventileerd kan worden.

De werkzaamheden voor het bedrijf beginnen dit najaar. Najaar 2015 zal dit project worden beschreven in de reeks Dak van het Jaar 2015 in Roofs.