Zoeken

Roofs 2015-07-35 Nieuwslijn

UNETO-VNI en MKB-Nederland maken werk van duurzame inzetbaarheid

UNETO-VNI en MKB-Nederland gaan van start met het programma ‘Duurzame inzetbaarheid in de installatiebranche’. Directeur Erik van Engelen van UNETO-VNI en directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland tekenden daarvoor op 24 juni een convenant in Den Haag. Doel van het programma is om ondernemers in de installatiesector te stimuleren om werknemers duurzaam inzetbaar te houden en daarmee ook de continuïteit van bedrijven te waarborgen.

Vierde editie Roof Garden Arnhem van start

Met hulp van meer dan honderd enthousiaste stadsbewoners en ondernemers wordt het betonnen parkeerdek dit jaar van 2 juni t/m 2 augustus alweer voor de vierde keer omgetoverd tot een levendige stadstuin.

Wat zijn de nieuwe plannen? In het kort: meer dak, meer programma en meer groen. Er wordt meer gebruik gemaakt van het dak. Niet alleen om het groen meer de ruimte te geven, maar ook om plaats te maken voor een heuse podiumunit. Een geïsoleerd podium waarin muziek gemaakt wordt en films te zien zullen zijn zonder dat de buren last van lawaai hebben. Leuk weetje: het podium wordt gebouwd van oud materiaal van de steigers van de Eusebiuskerk.

Roof Garden Arnhem staat bekend om de goede sfeer en die wil men behouden. Na een drukke dag staat ook dit jaar elke avond de bekende dakhap weer klaar. Bereid door de beste Arnhemse chef-koks die met groenten van eigen dak de lekkerste maaltijden voorschotelen. Niet alleen de maaltijden zijn regionaal, ook het drank­assortiment is veelal regionaal of biologisch. Alle energie die Roof Garden Arnhem gebruikt, wordt zelf opgewekt door middel van zonnepa­nelen. Copernico is één van partijen die Roof Garden Arnhem daarbij gaat helpen.

Opnieuw groot project (2,3 MW) uitgevoerd op FlatFix Fusion

Recentelijk is er gestart met de bouw van één van grootste zakelijke zonnestroomprojecten van Nederland. Verdeeld over twee locaties van ThyssenKrupp Materials Nederland in Veghel en Zwijndrecht worden ruim 13.000 Solar Frontier zonnepanelen op het FlatFix Fusion montagesysteem geplaatst. Dit uitdagende en complexe project, met een omvang van 2,3 MW, wordt door Ikaros Solar uitgevoerd in opdracht van KiesZon. KiesZon doet de investering en exploiteert het totale project de komende tien jaar in een Operational Lease constructie. De oplevering van het project is gepland voor medio juli 2015.

De lage dakbelasting, de zeer snelle en eenvoudige montage en de 20 jaar garantie waren de belangrijkste redenen om voor het FlatFix Fusion systeem te kiezen. Ook worden er enkele schuine daken van ThyssenKrupp voorzien van zonnepanelen. Dit wordt gedaan met het ClickFit montagesysteem voor schuine daken. Voor elk type schuin dak is er een oplossing beschikbaar.

Eerder realiseerde Ikaros Solar al samen met Esdec de installatie van 5.500 panelen op het dak van Ikea Zwolle. Ook dit project werd uitgevoerd met het FlatFix Fusion systeem.

'Potentieel zonnepanelen op alle daken zwaaroverschat'

Met zonnepanelen op daken kan veel minder stroom worden opgewekt dan tot nu toe werd voorspeld. Dat stelt Sungevity, een aanbieder van zonnepanelen. Als alle daken van particulieren benut worden, kan volgens berekeningen van dat bedrijf maximaal 16 Gigawatt worden opgewekt. Dat is iets meer dan de helft van alle stroom die Nederlandse huishoudens samen verbruiken.

Agenda

15-17 september 2015, Bouw Compleet Gorinchem
Evenementenhal Gorinchem

6-8 oktober 2015, Bouw Compleet Hardenberg
Evenementenhal Hardenberg

3-5 november 2015, Bouw Compleet Venray
Evenementenhal venray

23 oktober 2015, 2de Belgian Roof Day
Brussels Kart Expo www.belgianroofday.be

2-6 november 2015,Batimat
Parc des expositions, Parijs (F) www.batimat.com

28-29 januari 2016, Het Nationale Daken Event
NBC te Nieuwegein www.nationaledakenevent.nl

2-5 februari 2016, Dach + Holz International
Messegelände Stuttgart (D) www.dach-holz.de

6-8 oktober 2015, energie 2015
Brabanthallen te 's Hertogenbosch www.energievakbeurs.nl

Kingspan ontvangt Lean and Green Logistics Award

Duurzaamheid, in de breedste zin van het woord, is al vele jaren een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van Kingspan. De producten van Kingspan Insulation zijn ontworpen met duurzaamheid als basis criterium, maar ook wordt er kritisch gekeken naar de eigen organisatie. Zo is er een project gestart om de CO2-uitstoot van de Kingspan Insulation vrachtwagens te reduceren. Dit werpt zijn vruchten af en is beloond met de Lean and Green Logistics Award.

Branchevereniging VHG start Project Duurzame Inzetbaarheid

Branchevereniging VHG start, ondersteund door MKB Cursus & Training en Stigas, een nieuw project rondom duurzame inzetbaarheid in de groene sector. Het project is in juni 2015 van start gegaan en is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid in samenwerking met MKB Nederland. VHG is één van de 17 branches die hiervoor begin april een uitvoeringsconvenant tekende.

Binnen het project krijgen circa 24 ondernemingen en maximaal 25 zzp’ers de mogelijkheid om duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers of, in het geval van zzp’er, zichzelf een sterke impuls te geven. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich tot 6 juni aanmelden bij VHG. Per onderneming is € 4.000,- beschikbaar en per zzp’er € 800,-. Met deze subsidie worden maatwerkadviestrajecten gefinancierd.

Duizenden het dak op tijdens Rotterdamse Dakendagen

Naar schatting 6000 mensen zijn tijdens de Rotterdamse Dakendagen (11-14 juni 2015) in Rotterdam het dak op gegaan. Tientallen gebouwen in de Maasstad hadden hun daken opengesteld. Wat betreft platte daken is Rotterdam een unieke stad in Nederland. Dat komt door de wederopbouw van de stad in de jaren vijftig. Het resultaat daarvan is in totaal 14,5 km² aan platte daken. Dat is 76% van het totale dakoppervlak in Rotterdam.

De organisatie had allerlei festiviteiten in de hoogte geregeld, zoals een vrijdagmiddagborrel en een salsafeest. Ook werd er een expert meeting georganiseerd. Sprekers waren o.a. Christian Stadil van de Deense Thornico Group, Erik Steegman van Leven op Daken en Daan de Leeuw van de Dakdokters. Deze laatste demonstreerde het fenomeen waterretentie aan de hand van zijn haardos. Tevens werd tijdens de expert meeting een aantal aansprekende Rotterdamse daken bezocht.

Vrijdragende dakelementen oplossing voor na-isoleren oneffen daken

Na-isoleren van oude daken kan een lastige opgave zijn. Moet het oude (kromme) dak­beschot vervangen worden en is het ­misschien beter om de reeds aanwezige beperkte isolatielaag te verwijderen? Kostbare werkzaamheden die ook zorgen voor veel overlast voor de bewoners.

Met haar nieuwe dakelementen SlimFix RenoTwin heeft ­IsoBouw een oplossing bedacht voor deze ­problematiek. Het kan direct worden toegepast op de bestaande ­constructie. Dit betekent dat de werkzaamheden, en ­daarmee de kosten, sterk ­gereduceerd worden. Bovendien kan een reeds aanwezige isolatielaag worden ­geïntegreerd in het nieuwe isolatiepakket. Hierdoor zijn er extra besparingen mogelijk op de kosten van de nieuwe isolatielaag.

Miller introduceert Turbolite en Twin Turbo

In Nederland vinden elk jaar duizenden ernstige ongevallen plaats bij het werken op hoogte. Om ervoor te zorgen dat professionals veilig kunnen werken op grote hoogte introduceert Miller Turbolite en Twin Turbo. Het Turbo Lite valstopapparaat is een alternatief voor schokdempende vanglijnen. Dit valstopapparaat is voorzien van een automatisch oprollende reddingslijn. Daarnaast introduceert Miller het Twin Turbo systeem. Dit systeem combineert twee gesplitste schokdempende vanglijnen, zodat men altijd een gespannen lijn heeft.

‘Zonnepaneel straks concurrent energiesector’

Zonnepanelen zijn nu nog in opkomst, maar over pakweg vijftien jaar vormen ze waarschijnlijk een geduchte concurrent van de traditionele energiecentrales en bedrijven. Adviesbureau Roland Berger rekent erop dat zonne-­energie in 2030 voorziet in zeker 8% van onze elektriciteitsbehoefte.

Eind vorig jaar hadden 250.000 huishoudens, projectontwikkelaars en kleine bedrijven in Nederland gezamenlijk voor 1 GW aan panelen op hun dak staan. Hun vermogen is nu al vergelijkbaar met dat van de twee kolencentrales op de Eerste Maasvlakte. En dat zal tot 2030 bijna vertienvoudigen, voorziet Roland Berger.

De prijs van zonnepanelen is de laatste tijd al flink omlaag gegaan. Komende jaren worden de panelen waarschijnlijk nog rendabeler, en daarmee aantrekkelijker om aan te schaffen. Bovendien spelen de technologische ontwikkelingen in onder meer de batterij-industrie de groei van het aantal zonnepanelen in de kaart. Eigenaren van zonnepanelen kunnen de opgewekte energie steeds beter zelf benutten, aldus de onderzoekers.

Nieuwe generatie BIK Lichtkoepels SCC

De nieuwe generatie Lichtkoepels SCC van JET BIK zorgt voor maximale inval van daglicht maar houdt zonnewarmte buiten. De afkorting SCC staat voor Sun Control Clear. Deze zonwerende lichtkoepels zijn gemaakt van duurzaam en slagvast polycarbonaat. JET BIK past nu een nieuwe, heldere variant toe waardoor de lichtdoorlatendheid toeneemt tot 80%. Het heldere zonwerende polycarbonaat benadert het aanzien van glas. Hierdoor sluit het materiaal esthetisch beter aan bij de rest van de woning. Lichtkoepels SCC zijn leverbaar in verschillende vormen en in een groot aantal maten. Ook als inbraakwerende variant of voor de dakterrasentree koepel.

Naden en kieren effectief en snel luchtdicht

De eisen die aan gebouwen worden gesteld op het gebied van luchtdichtheid worden steeds strenger. Vanaf 1 januari 2015 is de EPC-norm verder verlaagd naar 0,4, waardoor de behoefte aan praktische oplossingen voor het­ luchtdicht afdichten van naden en kieren alsmaar toeneemt. Plaka Nederland introduceert met Blowerproof Liquid Brush een snelle, flexibele en duurzame oplossing voor het vervaardigen van luchtdichte bouwaansluitingen.

Dit is een watergedragen polymeer pasta versterkt met vezels. Na droging vormt de pasta een volledig naadloos lucht- en dampdicht membraan. De afdichting neemt de vorm van de ondergrond aan, waardoor risico’s op luchtlekken worden vermeden. In combinatie met de hoge rekbaarheid en hechting wordt een duurzame afdichting gerealiseerd die ook op lange termijn zijn luchtdichte werking blijft behouden.

Blowerproof Liquid Brush is inzetbaar in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. De pasta wordt in grote hersluitbare emmers van 5 kilo geleverd en heeft een verbruik van ca. 1 kg/m².

De Nationale Dakendag + Dak Event = Het Nationale Daken Event 2016

De dakensector blijft volop in beweging. De actuele marktontwikkelingen maken het steeds belangrijker om sterk te blijven staan. Het is van groot belang om op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen en hier op een juiste manier op in te spelen. Er liggen grote kansen voor de dakenbranche, denk alleen maar aan de opkomst van de branche voor zonne-energie en zonnewarmte en het verbod op asbestdaken per 2024. Ook de bouwregelgeving en kwaliteitsborging is aan belangrijke veranderingen onderhevig.

Lindeman Events en BDA hebben de handen ineengeslagen. De gespecialiseerde dakenbeurs Dak Event en de jaarlijkse BDA Nationale Dakendag zijn allebei een begrip in de markt. Met de samenwer­king tussen beide organiserende partijen worden twee sterke merken verenigd. Op 28 en 29 januari 2016 zal in NBC te Nieuwegein het Nationale Daken Event worden georganiseerd: een tweedaags evenement waar een gespecialiseerde dakenbeurs wordt ge­combineerd met actuele en prikkelende congressen. Zie ook: www.nationaledakenevent.nl

Derde praktische dakbijeenkomst Vihamij Sneek

Vihamij organiseerde in samenwerking met haar leveranciers EPDM Systems, Icopal, AGS, Kingspan en JetBik op dinsdag 16 juni voor de derde keer een regionale dakbijeenkomst op een van haar filialen. In Sneek waren de aanwezigen zeer geïnteresseerd in de praktische workshops met het thema “eenlaags dakdekken zonder lekken”.

De opzet van de avond spreekt de klant aan. Vihamij speelt in op de actualiteit en recente wijzigingen in de regelgeving. Hier is duidelijk behoefte aan in de markt. Naast het delen van vakkennis wordt de praktische opzet van de avond als zeer positief ervaren. Niet alleen door afnemers, maar ook de betrokken leve­ranciers zijn enthousiast.