Zoeken

Roofs 2015-09-36 “EPDM is het traditionele dakbedekkingsmateriaal!”

Jubileum

In 1965 produceerde fabrikant Hertel in haar vestiging in Kampen de ­eerste ­rubberen dakbaan. Drie jaar later werd dit de EPDM rubber, een Europese ­primeur. Een halve eeuw verder is EPDM niet meer weg te denken van de ­Nederlandse dakenbranche. Momenteel is de fabrikant onderdeel van ­Carlisle Construction Materials (CCM).

Roofs sprak met manager R&D Onno Fokkinga en marketing manager Benno Nijenhuis van het bedrijf over de diverse ontwikkelingen die het bedrijf en het materiaal in de loop der jaren hebben doorgemaakt. EPDM maakt inmiddels een significant deel van de markt uit (volgens de Dakmeter momenteel ongeveer 20%, EPDM is na APP het tweede dakmateriaal van Nederland). CCM is EPDM marktleider op de Nederlandse markt en staat op verschillende manieren stil bij het 50-jarig jubileum van de productgroep Hertalan®

Rubber

Hertel is al sinds 1895 actief. Het was van oorsprong een Amsterdams bedrijf dat afdichtingen voor de scheepvaart produceerde, waarvan veel materialen werden vervaardigd uit rubber. Na de Tweede Wereldoorlog nam de ontwikkeling van synthetisch rubbers een grote vlucht. EPDM is zo’n synthetische rubber en voor het maken van met name dakbedekkingen heeft het aanzienlijke voordelen. Dit zijn bijvoorbeeld de elasticiteit en goede mechanische eigenschappen, het is niet gevoelig voor veranderende weersomstandigheden, UV- en ozonstraling. Het materiaal werd dan ook begin jaren ’60 in eerste instantie vooral in het Midden-Oosten en Afrika toegepast, niet alleen vanwege de zonsinvloed maar ook vanwege de aanzienlijke temperatuursverschillen tussen dag en nacht.

De ontwikkeling van EPDM rubber werd begin zestiger jaren opgepakt door DSM, die in Hertel een partner vond voor de productie en verkoop van dakbanen uit deze innovatie. Hertel opende in 1961 haar locatie in Kampen, waar het bedrijf tegenwoordig nog steeds is gevestigd. De eerste dakbaan in 1965 was een dakbaan op basis van butyl rubber, later werd dit dus de EPDM van DSM, genaamd Keltan®. Het was destijds vanzelfsprekend een nicheproduct, dat met name werd toegepast op kleine daken en schuurtjes. In 1968 werd één van de eerste projecten uitgevoerd. Sommige van de projecten uit die tijd liggen nog steeds en zijn in de loop der jaren ook uitvoerig getest. In datzelfde jaar werden de namen Hertel en Keltan® gecombineerd in de nieuwe merknaam Hertalan®. Onder deze naam heeft het bedrijf tot 2012 op de Nederlandse markt geopereerd.

Rollerhead technologie

De productie van EPDM dakbedekking nam een vlucht toen in 1978 de zogeheten ‘Rollerhead technologie’ werd geïntroduceerd, daarvoor werd er met een kalander geproduceerd. Hiermee werd een belangrijke verbeteringsslag in de kwaliteit en efficiency van produceren gerealiseerd. Fokkinga: “De folie werd vanaf dat moment gevulkaniseerd met hete lucht, voorheen werd dit middels stoom gedaan. Vanaf dat moment waren wij in staat grotere volumes te produceren. Hertalan was een voorloper in de toepassing van deze techniek. De (huidige) collega’s van het Amerikaanse Carlisle kwamen destijds op bezoek om de vooruitstrevende techniek te bekijken.”

“Onze EPDM producten worden zo breed mogelijk op de markt gezet,” vertelt Nijenhuis. “Niet alleen op het dak, maar ook in de meest uiteenlopende toepassingen als vijvers, biogas en geveltoepassingen; en niet alleen direct aan de professionele verwerker, maar ook via de vakhandel, retail en doe-het-zelf markt. Ook werd het bedrijf midden jaren ’90 actief op diverse buitenlandse markten. De oprichting van de vereniging voor EPDM fabrikanten VESP in 1995 was eveneens een belangrijke stap in de ontwikkeling van het materiaal. We realiseerden als producenten dat we elkaar nodig hadden om voet aan de grond te krijgen op de (Nederlandse) dakenmarkt.”

De groei van de internationale markt had zijn effecten op de organisatie. Deze groei leidde in 1999 tot de opening van nieuwe vestigingen in Engeland en Duitsland. In 2005 werd in Roemenië een tweede productielocatie geopend, specifiek voor de productie van membranen en toebehoren. Fokkinga: “We zochten een nieuwe productielocatie om de productie verder te standaardiseren en kwamen via-via in Roemenië terecht. Hier zijn we begonnen in een oude kippenschuur. De productielocatie kwam onder leiding te staan van een Nederlandse medewerker van ons, die voor deze baan naar Roemenië is verhuisd. Het transport hebben we in eigen beheer gehouden.”

Uitbreiding

De groei van het bedrijf leidde in 2007 tot een management buy out. Fokkinga: “De management buy out was de uitkomst van een langdurend proces waarbij het moederbedrijf Hertel zich meer ging concentreren op de petrochemische industrie. Na een korte periode van onzekerheid werden wij in de gelegenheid gesteld het bedrijf via een management buy out te kopen. De jaren die volgden, van 2007 tot 2012, waren jaren van duidelijke groei, wat opvallend is in een teruglopende markt. Dat heeft ermee te maken dat EPDM steeds minder een niche product werd, gecombineerd met onze klantgerichte marktbenadering. In die jaren hebben we ook onze productielocatie in Kampen ingrijpend verbouwd, het pand werd uitgebreid en kreeg een eenduidige uitstraling. Tevens werd geïnvesteerd in een uitbreiding van de capaciteit: er kwam een tweede productielijn in Kampen, en in 2009 een splinternieuwe fabriek in Roemenië. De bestaande productielijnen konden de aanvraag nog wel aan maar we produceerden inmiddels vrijwel 24/7. Eventuele storingen of andere calamiteiten werden steeds lastiger op te vangen. De uitbreiding van de capaciteit was dus noodzakelijk.”

“Toen in 2012 ten onrechte het verhaal in de markt ging dat Hertalan te koop stond, meldde Carlisle zich,” vertelt Nijenhuis. “Een overname van het bedrijf paste in de strategie van de Amerikaanse marktleider om een stevige positie op de Europese markt te verkrijgen. Er was een klik, we merkten dat we dezelfde taal spraken en we hadden al snel vertrouwen in de samenwerking. De deal was vrij snel gesloten. Momenteel is Carlisle Construction Materials (CCM), waar wij onderdeel van uitmaken, marktleider in Nederland op het gebied van EPDM dak- en gevelsystemen.”

Toekomst

Het bedrijf staat op verschillende manieren stil bij 50 jaar praktijkervaring op het dak. Voor de bouwvak is de kick off van de feestelijkheden gehouden. Verder zitten er nog meerdere activiteiten in de pen, voor zowel het eigen personeel, ons dealernetwerk en de verwerkers. Ook wordt eenmalig een magazine vervaardigd waarin de ontwikkelingen in de afgelopen 50 jaar uitgebreider zullen worden belicht.

Waar liggen volgens Nijenhuis en Fokkinga de kansen voor de toekomst? Nijenhuis: “De groei van het marktaandeel in vierkante meters van EPDM is de afgelopen jaren enigszins gestagneerd, daarentegen is procentueel ons marktaandeel groter geworden. Met het aantrekken van de nieuwbouwmarkt liggen er ook voor EPDM weer nieuwe kansen voor verdere groei. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, recycling en brandveiligheid gaan steeds verder en op dat gebied heeft het materiaal EPDM al een duidelijk streepje voor.”

“EPDM wordt door sommigen nog steeds gezien als een nieuwkomer op de Nederlandse markt, terwijl het materiaal al langer op de markt aanwezig is dan bijvoorbeeld bitumineuze gemodificeerde dakrollen,” besluit Nijenhuis. “Feitelijk is EPDM dus het traditionele daksysteem! De gestage groei van het marktaandeel laat zien dat de potentie nog groter is, de buitenlandse markten tonen dat ook aan. Het materiaal heeft dus een rijke historie, maar onze blik blijft op de toekomst gericht!”