Zoeken

Roofs 2015-11-06 Dynamisch dak op rioolgemaal

Hoogheemraadschap Rijnland is momenteel bezig de oude ­rioolwaterzuiveringen te vervangen door riool­gemalen. In Haarlemmermeer werd onlangs een nieuw rioolgemaal opgeleverd met een bijzonder vormgegeven dak. Het dak is waterdicht gemaakt met behulp van een vloeibaar dakbedekkingssysteem.

In de vierhoek IJmuiden, Amsterdam-West, Gouda en Wassenaar heeft Hoogheemraadschap Rijnland de zorg voor het water. Het waterschap heeft besloten om de oude rioolwaterzuiveringen te vervangen door rioolgemalen. De bestaande zuiveringen voldeden niet langer aan de huidige zuiveringstechnieken. Bij de vernieuwing had men duidelijke esthetische eisen, waarbij door het betrokken architectenbureau een totaalvisie voor de ruimtelijke structuur van het hele hoogheemraadschapsgebied moest worden ontwikkeld.

Het plan is uitgewerkt in een onderzoeks- en concretiseringsdeel. Aan de hand hiervan werd een ontwerpkader voor de in totaal zes polder- en rioolgemalen ontwikkeld, waaronder die van Boesingheliede. Het ontwerp van de respectievelijke gemalen vormt een gezamenlijke reeks van verschillende ontwerpen met een vorm die dynamiek moet uitdrukken, en die is gebaseerd op functionaliteit, duurzaamheid en respect voor de omgeving en de historie van het gebied. Bovendien was belangrijk dat het ontwerp kostenefficiënt zou zijn.

Waterdichte laag

Het gemaal bestaat uit een ondergrondse kelder (56 m², op een diepte van 5 m) en een bijzonder vormgegeven opbouw. Deze geschubde bovenbouw is een ­samenstel van een betonnen plint met staalskelet welke is uitgetimmerd tot de in hoogte variërende togen, dit op een stramien van 60 cm. Het geheel is bekleed met een Triflex afdichtingsysteem en de kelder wordt afgeschermd met een hekwerk uit stripstaal met kantelbare delen.

De uitvoering van het bijzondere ontwerp was nog niet zo gemakkelijk. Het aannemerbedrijf VOBI heeft het raamwerk ter plaatse voorzien van houten beplating in golfpatroon. Door alle techniek die in het gemaal zit, was een goede waterdichting van de beplating (in totaal 112 m²) van groot belang. Gekozen is voor een waterdichting bestaande uit Triflex ProTect-Finish en Triflex ProDetail-Finish systeem.

Beide producten zijn zogeheten hars-wapeningsvlies-hars-systemen. Er wordt, nadat er een primer is aangebracht (in dit geval een primer 222 voor flexible, waaronder houten, ondergronden), een eerste laag vloeibare dakbedekking op de ondergrond aangebracht. Hier wordt het wapeningsvlies blaasvrij in aangebracht. De waterdichte laag wordt vervolgens met een tweede laag afdichtingshars afgewerkt, dit alles volgens de’nat in nat’-methode. Het betreft 2-componenten, gepigmenteerde afdichtingharsen op basis van polymethylmethacrylaat (PMMA). Dit materiaal is waterdicht en dampdoorlatend, mede door de flexibiliteit (ook bij lage en hoge temperaturen) en het wapeningsvlies is het scheuroverbruggend. Verder is het materiaal mechanisch sterk en weersbestendig. De laatste laag is een kleur Triflex Finish 205. Deze is door de fabrikant in diverse ralkleuren te leveren, in dit geval is gekozen voor de ralkleur 5008.

Applicatie

De vloeibare dakbedekking is vanaf steigers aangebracht door verwerker Multi Protect Nederland bv uit Rijssen. Dit bedrijf is al jarenlang applicateur van deze materialen en als zodanig een vaste partner van fabrikant Triflex. Voor het aanbrengen van het materiaal is een tijdelijke overkapping geplaatst. Zo kon onder alle weersomstandigheden worden doorgewerkt. Op deze manier kon een snelle en zekere verwerking worden geborgd.

Het wapeningsvlies is vooraf door de applicateurs compleet op maat geknipt. Ook daardoor werd een snelle verwerking bewerkstelligd. Op deze manier werd tevens de esthetische uitstraling van het gehele dakoppervlak, inclusief de tussen­liggende naden, geoptimaliseerd. Verdikkingen door overlappingen van het wapeningsvlies blijven immers in deze toepassing zichtbaar in het eindresultaat (tenzij er uitvlak middelen worden verwerkt, in dit geval is hier niet voor gekozen). Door de prefabricatie van het wapeningsvlies kon een gelijkmatig resultaat worden bereikt. De vloeibare dakbedekking wordt d.m.v. rollers en kwasten op het oppervlak aangebracht. Multi Protect Nederland heeft al vele jaren ervaring met deze producten. De fabrikant heeft het project wel diverse malen bezocht, maar de ervaring van het verwerkende bedrijf is zodanig dat verdere begeleiding niet nodig was.

Uiteindelijk is het werk met twee man binnen een paar dagen uitgevoerd. Het resultaat is een bijzonder vormgegeven dak dat bovendien een zekere waterdichting geeft voor de apparatuur van het hoogheemraadschap.

Rioolgemaal Boesingheliede te Haarlemmermeer

  • Opdrachtgever: Hoogheemraadschap Rijnland
  • Directievoering/toezicht: Royal Haskoning DHV
  • Architect: Aletta van Aalst & Partners bv te Amsterdam
  • Bouwkundig aannemer: Aannemingsmaatschappij Vobi bv te Vinkeveen
  • Applicateur: Multi Protect Nederland bv te Rijssen
  • Leverancier vloeibare dakbedekking: Triflex Nederland bv te Zwolle