Zoeken

Roofs 2015-11-28 Kunststof dakbedekkingen allang geen niche meer

Afscheidsinterview

Per 1 januari 2016 gaat area manager Zuid-Nederland van de Belgische ­producent van kunststof dakbedekkingen Renolit met pensioen. Adriaan van de Wijgert heeft in bijna een kwart eeuw een belangrijke bijdrage ­geleverd aan de ontwikkeling van kunststof dakbedekkingen op de Nederlandse markt. Hij wordt opgevolgd door Mariska Graveland.

Met zijn pensionering rondt Adriaan van de Wijgert een loopbaan van ruim 43 jaar af, waarvan ruim 25 jaar in de daken­branche. Op het gebied van kunststof dakbedekkingen is zijn inbreng niet weg te denken, al zag het er begin jaren ’70 niet naar uit dat hij een loopbaan in de dakenbranche zou krijgen. Hij begon als laboratoriummedewerker en kwam via de petrochemie terecht bij WKS Kunststof, een bedrijf dat kunststof producten zoals vensters en deuren verkoopt voor de bouw. Het bedrijf had ook een afdeling dakbedekkingen en toen daar een vacature ontstond werd Van de Wijgert gevraagd die te vervullen. Het jaar was 1990 en kunststof dakbedekkingen waren in Nederland nog een niche. “Het was pionieren,” vertelt van de Wijgert. “De eerste acht jaar heb ik de Nederlandse markt in mijn eentje opgebouwd. Vanaf 1998 viel de dakenafdeling onder het Belgische Alkor Draka en is het werkgebied in Nederland verdeeld in noord en zuid. Sinds 2007 opereert het bedrijf onder de naam ­Renolit Waterproofing.”

Nicheproduct

Kunststof dakbedekkingen worden al vanaf de zestiger jaren toegepast, maar in de tijd dat Van de Wijgert aantrad, was het een nicheproduct. Dat het dat momenteel veel minder is, is voor een groot deel het gevolg van Van de Wijgerts inzet. Met name door de uitvoer van een groot aantal fraaie referentieprojecten raakte het materiaal in de loop der jaren steeds beter in de markt ingeburgerd.

“Nog steeds merken we dat de dakenbranche traditioneel is ingesteld op bitumineuze dakbedekkingen,” vertelt Van de Wijgert. De door ons opgeleide en geautoriseerde dakdekkerbedrijven hebben op dit gebied in de markt een voortrekkersrol gespeeld. Zij geloofden in de meerwaarde van een kunststof dakbedekking en zijn er actief mee aan de slag gegaan. Kunststoffen worden met name op bedrijfshallen toegepast vanwege het lichte gewicht, waardoor ook de constructie lichter kan blijven. In de loop der jaren is het marktaandeel van kunststof dakbedekkingen gestaag ­gegroeid, ook in de afgelopen jaren toen de gehele markt een neergaande lijn liet zien. Een goede begeleiding en service staat hier aan de basis van.”

De groei is volgens Van de Wijgert met name ten koste gegaan van bitumineuze dakbedekkingen. Door te innoveren is de markt voor kunststof dakbedekkingen verder vergroot. Zo is een product als AlkorDesign met name geschikt voor hellende daken omdat het een kwalitatief hoogwaardige dakbedekking is die is ontwikkeld voor toepassing op zichtdaken.”

Vakmanschap

Mariska Graveland heeft een verleden in de print- en codeerbranche. Bij haar vorige werkgever werkte ze als commercieel manager Benelux bij een fabrikant van hoge resolutie inktjet printers. Ze werkte met pvc door o.a. de printers te verkopen die de codes op het materiaal printen. Graveland vertelt de uitdaging graag aan te gaan omdat er in de huidige markt veel mogelijkheden liggen. Zo heeft het materiaal op het gebied van duurzaamheid veel voordelen. “De vraag naar duurzame bouwmaterialen stijgt en zal in de toekomst nog verder stijgen. De bewezen levensduur van pvc dakbanen is meer dan 40 jaar. De eerste kunststof dakbanen werden immers in de loop van de jaren ’60 toegepast. Veel van deze daken voldoen nog volledig aan hun bouwkundige functie. In veel BREEAM-projecten wordt om deze reden een kunststof dakbedekking gevraagd. Ook de milieuvriendelijke productie met zogeheten ´bioplastics´ en de mogelijkheden van recycling spelen hier een rol in.”

“Zoals bekend staat of valt de kwaliteit van het dak met de applicatie,” vult Van de Wijgert aan. “Een product kan nog zo kwalitatief zijn, als het verkeerd wordt aangebracht heb je daar helemaal niets aan. Dat is des te meer van belang omdat de markt bitumineuze materialen gewend is. Er kunnen misverstanden ontstaan als men een kunststof dakbedekking gaat behandelen als een bitumineuze. Wij zijn daarom continu bezig met het bevorderen van vakmanschap. Zo zijn wij in samenspraak met branchepartijen bezig met de ontwikkeling van een nieuwe montagerichtlijn. Hiermee komt meer duidelijkheid voor (aspirant-)verwerkers, adviesbureaus en verzekeringsmaatschappijen. Wij merken dagelijks in de praktijk dat hier behoefte aan is.”

“Om het vakmanschap van de verwerking van kunststof dakbanen ook in de toekomst te borgen, leiden wij aspirant verwerkers in eigen huis op. Wij als gespecialiseerde producent beschikken over de know how en ervaring om de juiste kennis over de applicatie over te brengen en de verwerkers op een juiste manier te ondersteunen.”

Wielrennen

Van de Wijgert zegt nog nauwelijks te hebben nagedacht over hoe hij zijn tijd zal gaan vullen. “Ik zal me allicht meer bezig gaan houden met mijn hobby’s, zoals wielrennen. Maar ik blijf natuurlijk ook beschikbaar voor mijn collega’s voor eventuele vragen en advies.”

De afgelopen periode heeft Graveland onder begeleiding van Van de Wijgert kennisgemaakt met de producten en de markt. Ze vertelt veel zin te hebben in de nieuwe uitdaging. “Met kunststof dakbedekkingen zijn ontzettend veel technische en esthetische mogelijkheden. In de periode dat ik bij Renolit werkzaam ben, zijn al enkele aansprekende projecten met onze materialen uitgevoerd. Ik zie ernaar uit het beleid dat Adriaan al vele jaren met succes op de Nederlandse markt uitvoert samen met mijn collega voor Noord-Nederland, Martin Bos, voort te zetten.”