Zoeken

Roofs 2015-11-37 Nieuwslijn

Agenda

13-15 januari 2016, Vakbeurs Faciltieit & Gebouwbeheer
Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch
Info: www.vakbeursfacilitair.nl

27-28 januari 2016 Nationale Daken Event
NBC te Nieuwegein
Info: www.nationaledakenevent.nl

2-5 februari 2016 Dach + Holz International
Messegelände Stuttgart (D)
Info: www.dach-holz.de

Natureline, het dakopbouwsysteem bestaande uit hernieuwbare bioplastics

Leverancier van daktuinsystemen ZinCo introduceert Natureline, een nieuw dakopbouwsysteem dat is samengesteld uit volledig hernieuwbare bioplastics. Dit betekent een verdere uitbreiding van het duurzame assortiment dat bestaat uit recyclebare en/of gerecyclede en/of biologisch afbreekbare grondstoffen.

Een materiaal is hernieuwbaar als de grondstoffen die de oorsprong vormen jaarlijks opnieuw kunnen worden verbouwd en geoogst. ­Anders dan niet-hernieuwbare grondstoffen zoals mineralen en fossiele brandstoffen raken hernieuwbare grondstoffen nooit uitgeput. Bovendien zijn ze, eenmaal verwerkt tot bioplastic, goed biologisch afbreekbaar zonder schade aan het milieu na te laten.

Het drainage-element in de Natureline-serie is gemaakt van voornamelijk rietsuiker dat duurzaam wordt verbouwd  in Brazilië, op 2000 kilometer afstand van het Amazonegebied. De bescherm- en filtermat in de serie bestaan voor het grootste deel uit door bacteriën gefermenteerd maïszetmeel.

Dach+Holz International

De internationale vakbeurs Dach + Holz International blijft succesvol. De vraag naar ruimte door exposanten blijft groot, wat betekent dat timmerlieden, dakdekkers, loodgieters, architecten en opdrachtgevers opnieuw een representatief overzicht geboden krijgen van de vele noviteiten op deze gebieden. Veel exposanten schreven zich al direct na de vorige editie in. De Dach+Holz biedt een uitgebreid programma met verschillende expertpresentaties en themadagen. De nieuwste innovaties en ontwikkelingen worden er behandeld, waaronder bijvoorbeeld de inzet van drones. De internationale vakbeurs wordt georganiseerd van 2-5 februari 2016 in het Stuttgart Exhibition Centre.

personalia

Troelstra & de Vries

Met een receptie op 18 november 2015 nam Jitze Floris van Troelstra & de Vries na 46 dienstjaren afscheid van het bedrijf. Floris is in 1968 als vakantie­hulp begonnen bij het bedrijf en zal per 18 december 2015 i.v.m. het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd stoppen. Binnen het bedrijf is hij in de loop der jaren uitgegroeid van vakantiehulp tot Logistiek Manager. Desgevraagd stelt Floris dat hij ervan uitgaat niet in een zwart gat te vallen, aangezien hij dagelijks sport: badminton, tennis, zwemmen en fitness. Hij verheugt zich erop om samen met zijn vrouw volop te gaan genieten van zijn kleinkinderen.

Brandveiligheid beter controleren

Met livebeelden van essentiële controlepunten door een drone is 19 november 2015 tijdens de jaarlijkse studiedag van de vereniging Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) een visie neergelegd op controleren van brandveiligheid. Lucas van Oostrum van Delft Aerial Robotics en Jan Liebergen van Skeye lieten zien wat op dit moment mogelijk is aan controles met drones. Tevens is de tiende editie van de uitgave ‘Essentiële bouwkundige controlepunten’ door Marcel Koene en Wico Ankersmit namens het projectteam uitgereikt aan de voorzitter van BBN Joric Witlox. In deze nieuwe editie zijn vrijwel alle hoofdstukken aangepast aan gewijzigde regelgeving.‘Essentiële bouwkundige controlepunten’ is een uitgave van BBN Brandveilig Bouwen Nederland samen met Brandweer Nederland en Vereniging Bouw en Woningtoezicht Nederland. De uitgave ‘Essentiële bouwkundige controlepunten’ is te downloaden op www.bbn.nu.

Doorvalbeveiliging voor lichtstraten en -koepels

Kemper System was tijdens de A+A in Düsseldorf aanwezig met de Kemperol Fallstop, een doorvalbeveiliging voor lichtstraten en –koepels. Het betreft een vloeibare, doorzichtige kunststof die met behulp van een roller op de lichtstraat of –koepel wordt aangebracht. De lichtinval wordt niet gehinderd. Wanneer de daglichtvoorziening met de Kemperol Fallstop is behandeld en men valt op de voorziening, zal deze waarschijnlijk wel breken. Maar de scherven blijven door de kunststof met elkaar verbonden: voorkomen wordt dus dat men door de daglichtvoorziening valt. Kemeprol Fallstop is in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland een goedgekeurd beveiligingssysteem voor lichtkoepels en is getest conform DIN EN 1873.

Bouwrups toegepast bij dakrenovatie 29 woningen in Deurne

De Pastoor Jacobstraat, Vendelier en Schutsboom in Deurne zijn rijtjeswoningen uit de jaren ‘80. Eigenaar Woningcorporatie Bergopwaarts gaf onlangs opdracht tot renovatie van de daken van 29 woningen. De bewoners hadden overlast van condensvorming onder de daken, mede omdat deze niet optimaal ventileerden, en de panlatten behoorlijk waren aangetast met als gevolg houtrot. Tijd dus om de daken volledig te renoveren.

De uitvoering werd toevertrouwd aan Hezemans Dakwerken uit Eindhoven. Fier Dakcontrol uit Meijel adviseerde in het voortraject en zorgde voor de begeleiding tijdens de uitvoering. Ook werd gekozen voor de Bouwrups, een duurzame en luchtdichte afdichting voor woningscheidende wanden.

De Bouwrups is een folie met een dampdichte en een dampopen zijde. De dampdichte zijde is gemaakt van gewapend aluminium en de dampopen zijde van polyesterweefsel. Om een volledig dichte afsluiting te garanderen, is daar waar de dampdichte aluminiumfolie aansluit op het dampopen weefsel, een brede flap aangebracht. Deze flap dient voor het bevestigen van de Bouwrups.

Van den Heuvel van de woningcorporatie vertelt: “Hoe minder overlast voor de bewoners, hoe beter voor ons. Tenslotte zijn de huurders onze klanten. De Bouwrups biedt de mogelijkheid om sneller te werken en gaat de volledige dakcyclus mee. Het is niet duurder dan andere meer traditionele oplossingen, maar biedt een langere zekerheid wat betreft de hechting en de luchtdichtheid van het dak.”

Onderzijde en bovenzijde overlappen elkaar, waardoor regen en lekwater geen kans hebben tussen de kieren door te dringen. Dit dak kan er weer jarenlang tegen. Deze luchtdichte afdichting vervangt de traditionele oplossingen en heeft als voordeel dat hij perfect de daklijn volgt, ook bij oneffenheden, zodat de dakaansluitingen volledig luchtdicht zijn en dat ook voor jaren blijven.

Kamerlid Henk Leenders (PvdA): de stad van de toekomst is groen

Future Green City in ’s-Hertogenbosch bood professionals op het gebied van toekomstbestendige stedenbouw en groene inrichting van de bebouwde omgeving inspiratie, ideeën en contacten. Het ging erom nieuwe visies, mogelijkheden en technieken te ontwerpen en ingang te doen vinden, opdat binnensteden ‘groen’ worden. Speciaal voor de leden van de Branchevereniging VHG was er op dinsdag 24 november een ledenmiddag en vakevent dat begon met een toespraak door Tweede Kamerlid Henk Leenders (PvdA, woordvoerder op het gebied van groen). Tijdens het algemene gedeelte werden Future Green City Awards uitgereikt voor de meest innovatieve en duurzame toepassingen in de stad van de toekomst en ondertekende de directeur Natuur en Biodiversiteit bij het ministerie van Economische Zaken, Roel Feringa, de ‘Green Deal’, de afspraak voor de inrichting van 1000 hectare nieuwe stedelijke natuur.

Universele AGS Tegelbladvanger met spuwer-noodoverloop

De uitvinder van de reeds in 1987 op de markt gebrachte en gepatenteerde Bladvanger Tegeldrager, AGS Products bv uit Dordrecht, introduceert een vernieuwde, verbeterde versie, voorzien van een noodoverloop functie. Deze nieuwe tegelbladvanger zorgt door ingebouwde spuwers ook bij extreem weer met intensieve regenbuien voor vrije afvoer van regenwater van het dak zonder verlies van capaciteit. Hierdoor wordt het risico op instorten van het dak door wateraccumulatie als gevolg van verstopte afvoeren en bladvangers aanzienlijk verkleind.