Zoeken

Roofs 2016-02-03 Mastiek slopen is niet standaard

Theo Wiekeraad

Ik zal het direct maar bekennen: soms zit ik er compleet naast. Zo, dat is gezegd. De pubers thuis menen dat al tijden te weten (welke ouder herkent dat niet), maar ik heb het nu meteen maar even voor het nageslacht vastgelegd. Dat ik er voor mijn werk helemaal naast zou zitten, kwam echter toch wel als een verrassing. Helemaal omdat het om gezond en veilig werken ging.

Al jaren verkondigen wij dat mastiek chemisch afval is. In plaats van slopen laten we het daarom liever liggen, dan is het te gebruiken als een dampremmende laag voor het nieuwe systeem. Slopen kost een hoop geld en waarom die nu uitgeven als het product gewoon probleemloos kan blijven liggen? Maar afgelopen periode kwamen we dan toch in contact met een werk waar mastiek op het dak lag, en het grind plus de tegels zo erg waren ingezakt, dat slopen de enige optie was. Vervolgens ging de opdrachtgever zelf het grind verwijderen en werd het voor ons allen economisch oninteressant om een sloper in te schakelen. Dus zouden we zelf het varkentje wel wassen. Iedere dakdekker sloopt op z’n tijd mastiek, dus waarom wij dan niet ook? Bij de VEBIDAK-
bijeenkomsten die ik de afgelopen jaren frequent heb bezocht, komt mastiek als gezondheidsprobleem tenslotte nooit voor het voetlicht. Fijnstof en asbest, ja: die zijn voor dakdekkend Nederland een issue waar we ons druk over maken. Maar mastiek…. Dus die ruim 100 m² konden wij ook zelf wel een keer slopen, dacht ik.

Ik zie de oplettende lezer nu zuchten en denken: “Man, dat moet je niet doen!”

Als ik dat toen had gehoord, zou ik waarschijnlijk hebben geroepen dat dat onzin was. Want hoe moeilijk kan dat slopen nu nog zijn, dacht ik, als al het grind al weg is? Met een beetje geluk kunnen we het in vochtige omstandigheden doen met witte weggooioveralls, goede werkhandschoenen aan en met P3 maskers op. Als ik dan ook nog het personeel instrueer niet te eten of te drinken tijdens de uitvoering, anders dan na het wassen van de handen? Dus zet die container maar neer. “Theo, ik zou me er toch maar eens in verdiepen ,” hoor ik de kenners nu zeggen.

Gelukkig heb ik dat gedaan, want zoals ik het in eerste instantie zag, bleek bij nader inzien ruim onvoldoende te zijn.

Niks P3 masker, bleek bijvoorbeeld al snel: een masker met aangeblazen lucht wordt geëist. Dat was schrikken: de beste maskers die wij in huis hadden, bleken onvoldoende bescherming te bieden om mastiek te kunnen slopen. Ook onze uitvoerder deed een duit in het zakje. “Standaard weggooioveralls voldoen misschien wel aan de norm, maar werken waardeloos”, vertelde hij mij.

Ook het afvoeren van de mastiek zag ik in eerste instantie helemaal fout. Standaard containers langs de straat zetten, die in twee dagen netjes vol kieperen en ’s avonds afdichten met een zeil om te voorkomen dat Jan en alleman onze container als dumpplaats zou gebruiken. “Foute containers, man!” hoor ik u schreeuwen, “dat moeten afgedichte containers zijn die afgezet moeten worden om het publiek te beschermen tegen mastiekvervuiling. Knurft! Dat weet je toch wel!” Nee, ook dat wist ik niet.

Oké, maar als ik dat allemaal doe, kan het dus wel - en is mijn werk klaar! “Ho ho, dat is niet waar, Theo!” roepen onze vrienden van SBD nu naar mij. “Je bent nog lang niet klaar! Je vergeet de boekhouding!” Daarmee bedoelt onze SBD-arbovoorlichter dat voor 30 jaar, ja u leest het goed, voor de duur van DERTIG JAAR moet worden vastgelegd en bewaard wie waar mastiek heeft gesloopt en hoeveel. Daar waar we ons met zijn allen druk maakten over de eisen van het werken met fijnstof, blijken die van mastiek slopen niet veel minder te zijn dan het slopen van asbest. Alleen kan je mastiek nog slopen zonder vergunningen en zonder vooraankondiging.

Ik prijs me gelukkig dat ik vooraf deze informatie heb ingewonnen en vandaar ook dat wij mastiek slopen voortaan alleen nog aan een sloopbedrijf met asbestcertificaat zullen uitbesteden. Liever te duur en het werk niet hebben, dan de regels overtreden en straks worden aangesproken voor een milieudelict of het in gevaar brengen van de gezondheid van ons personeel en de bewoners van een wijk waar ook in het land. Met alle fijnstofregels die op ons afkomen zit ik niet te wachten op deze poppenkast - en u ook niet, lijkt me. Want eerlijk gezegd geloof ik niet dat wij het enige bedrijf zijn dat dit werk zelf op een verkeerde manier had willen slopen, en nog nooit van een mastiekboekhouding had gehoord.