Zoeken

Roofs 2016-03-06 Glazen overkapping op ambitieus winkelcentrum

Met deze artikelenreeks bereidt Roofs de tweede editie van de verkiezing van het Dak van het Jaar voor. De verkiezing wordt georganiseerd door de Stichting Dakpromotie. De redactie maakt voor deze reeks een selectie uit de aangemelde projecten. Aan het eind van dit jaar zullen de nominaties bekend worden gemaakt. Welk dak wordt het Dak van het Jaar 2016?

Langs het Kanaal in Brussel is een nieuwe wijk in ontwikkeling. Docks Bruxsel is een bijbehorend nieuw winkelgebied. Het betreft een project met een oppervlakte van zo’n 61.500 m², waar winkels, horeca en entertainment in worden ondergebracht. Het is een ambitieus project, zowel in omvang als in de ecologische doelstellingen. Zo zal het warme water van de afvalverbrandingsoven van Brussel gerecupereerd worden voor de verwarming van het complex en zullen 7.000 m² zonnepanelen op een deel van het dak het winkelcentrum van elektriciteit voorzien. Elders op het dak is een groendak ingericht. Met dit alles hoopt men een BREEAM Excellent-certificaat in de wacht te slepen.

Glazen dak

Het project Docks Bruxsel bestaat in totaal uit acht gebouwen. Zes van deze gebouwen komen onder een glazen dak van bijna 10.000 m². Op deze manier zijn bezoekers van het winkelcentrum beschut, terwijl men wel het gevoel blijft houden in de buitenlucht te winkelen. Tevens zorgt de toepassing voor een besparing tot 70% in het energieverbruik (voor de verlichting). Het project combineert nieuwbouw met de renovatie van Brussels oudste fabrieksgebouw (de katoendrukkerij) en twee woningen. De bestaande bouw wordt dus in het geheel geïntegreerd.

De beglazing rust op stalen kolommen van 18 meter hoog, waarvan de vorm die van bomen imiteert. De opvallende overkapping van het winkelgebied is vervaardigd uit glas op een aluminium profiel. De afmeting van de grootste ruiten bedraagt 3900 x 1350 mm. Deze overkapping is gerealiseerd door Braat glasconstructies 1844 uit Delft, sinds begin 2014 onderdeel van de Hak4t Groep uit Dedemsvaart. In eerste instantie was Braat 1844 al in 2013 betrokken bij de voorbereiding van het enorme project. Volgens directeur Marc Hakvoort is door de overname vervolgens in 2014 een combinatie van specialiteiten samengekomen en gebundeld waardoor Braat 1844 het complexe project op een nog betere manier kon aanpakken.

De eisen die aan het project werden gesteld, vergden een intensieve engineer-, werkvoorbereidings-, productie- en assembleerperiode. Zo werden er bijvoorbeeld strenge eisen gesteld aan de constructieve eigenschappen van de daglichtvoorzieningen, en bijvoorbeeld de windvastheid. Het was geen sinecure om voor alle toegepaste producten vooraf inzichtelijk te maken dat aan alle eisen werd voldaan. In de voorbereidingsfase zijn de glasproducten onderworpen aan diverse testen, zoals de valproef, waarmee de constructieve en statische belastingseigenschappen van de producten in kaart werden gebracht.

De overkapping heeft een oppervlakte van bijna 10.000 m² beglazing en 800 m² geïsoleerde gootconstructies. Wat ­betreft de beglazing is er voor het grootste deel HR++ isolatieglas toegepast. Zo’n 6000 m² hiervan diende vanwege het voorzienbaar onderhoud beloopbaar te worden uitgevoerd. In het atriumdak zijn tevens ca. 550 rookluiken van specialist Colt Mechelen (geproduceerd bij Colt International uit Cuijk) toegepast, die in geval van brand opengaan. Op warme dagen zorgen deze luiken tevens voor de ventilatie. De waterafvoer van het glazen dak vindt plaats via de speciaal ontworpen detailaansluitingen en dubbelwandige goten.

Logistiek

Een bijzondere klus voor alle betrokken bouwpartijen, waarbij alles staat of valt met een nauwkeurige voorbereiding en een goede samenwerking met de bouwpartners. De samenwerking met het hoofdaannemer en de projectleider is zeer goed verlopen, vertelt Hakvoort. “Door een goede voorbereiding en onderlinge afstemming met onze bouwpartners zijn we in staat geweest om een achterstand van acht weken in te lopen. De achterstand was o.a. opgelopen door procedures. De hoofdaannemer was aangenaam verrast om te merken dat deze achterstand weer werd goedgemaakt.”

Het plaatsen van de beglazing op 18 meter hoogte was niet eenvoudig. Een uitgebreid V&G-plan lag ten grondslag aan een veilige en gezonde werkmethode. Doorgaans is gewerkt vanaf de nok van de overkapping, waar nodig met behulp van hoogwerkers. De veiligheid is gewaarborgd door het spannen van netten over de sparingen en het aanlijnen van medewerkers. Het werkgebied werd tijdens de werkzaamheden middels hekken afgeschermd om te voorkomen dat mensen zich tijdens de montage onder de glasplaten zouden bevinden.

“Ook hier was een goede afstemming met de hoofdaannemer en de overige bouwpartners van essentieel belang,” aldus Hakvoort. “Naast de glazen overkapping waren wij ook verantwoordelijk voor het aanbrengen van de beglazing van de luifels en overige overkappingen. Op deze manier profiteren bezoekers van het winkelcentrum optimaal van de daglichtinval.”

Docks Bruxsel zal naar alle waarschijnlijkheid in oktober 2016 worden geopend. De dakwerkzaamheden zullen dit voorjaar worden afgerond. De Belgische hoofdstad is dan een fraai winkelcentrum rijker dat ecologisch, esthetisch en functioneel is.

Winkelcentrum Docks Bruxsel te Brussel (B)

  • Opdrachtgever Equilis te Gosselies (B)
  • Architectenbureau Art & Build te Brussel (B) 
  • Aannemerscombinatie SM BPC Brabant – Besix DOCKS te Brussel (B)
  • Glazen overkapping Braat glasconstructies 1844 BV onderdeel van de Hak4t Groep te Dedemsvaart
  • Rookluiken Colt International NV te Mechelen (B)