Zoeken

Roofs 2016-03-32 Dakbanen lassen in de kleine ruimte

Productnieuws

Tijdens het Nationale Daken Event 2016 introduceerde Leister Benelux de ­lasautomaten Uniroof AT & ST. Het betreft een lasautomaat die speciaal is ­ontwikkeld om te kunnen lassen dichtbij de dakrand of op plekken waar slechts beperkte ruimte is. De innovatie is vanaf april/mei leverbaar.

De nieuwe lasautomaat zit tussen de gangbare lasautomaat van de fabrikant (de Varimat) en een handföhn in. Dichtbij, of op de dakrand, of bij opgaand werk, kan een lasautomaat doorgaans niet komen. Daar wordt gebruik gemaakt van een handföhn. Dit is tijdrovend en ook is, zeker als de te overbruggen afstand groter is, de kwaliteit van de las met een handföhn lastig constant te houden. Deze automaten zijn licht genoeg om door één persoon naar het dak te worden gedragen (17,5 kg) en zijn speciaal ontwikkeld om dit soort details op een zekere manier te kunnen dichten.

Dichtbij de rand

Algemeen directeur Henk Varossieau van Leister Benelux vertelt: “Een aantal slimme vondsten die in deze automaat zijn verwerkt zorgen hiervoor. Zo is de automaat voorzien van een verstelbare as, waarmee de lasmond tot 100 mm bij de rand kan worden gebracht. De as is eenvoudig met het aandraaien van de knoppen weer vast te zetten. Het is dus niet nodig de machine om te bouwen. De stabiliteit van de machine is hiermee geborgd. Het slanke design zorgt er tevens voor dat het gebied dichtbij de rand kan worden bereikt. Ook is de machine geschikt voor toepassing op de dakrand of borstwering.”

“De motor van de automaat is gepositioneerd in het voorwiel, zodat het gewicht van de machine zit op de plaats waar dit het meest nuttig is voor het aandrukken van de dakbaan. Het wiel wordt dus direct aangedreven. Verder zit er boven het wiel een element met een gewicht, wat er verder voor zorgt dat het gewicht aan de voorkant van de machine zit.”

Digitaal en analoog

De machine is in twee uitvoeringen leverbaar. De Uniroof ST is de analoge versie. De machine is voorzien van draaiknoppen waarmee de juiste temperatuur, snelheid, luchthoeveelheid, etc. kan worden ingesteld.

Varossieau: “De digitale versie Uniroof AT biedt vanzelfsprekend meer functionaliteiten. Zo houdt de apparatuur de afgelegde afstand per dag en totaal bij. Op deze manier kan het rendement van de machine worden gemeten. Tevens kunnen de instellingen per toegepaste dakbedekking worden opgeslagen. Deze kunnen bij een volgende klus, als eenzelfde type en dikte dakbaan wordt toegepast, fungeren als begininstellingen. Vanzelfsprekend moet altijd eerst een proeflas worden gemaakt omdat per werk de omstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid, etc.) verschillend zijn. De automaat is bij minder dan 16 Ampere te gebruiken (hij is dus aan te sluiten op een gewoon stopcontact).”

“Andere opvallende innovaties zijn bijvoorbeeld het ergonomische handvat, waardoor de dakdekker zo veel mogelijk rechtop kan blijven staan. De zogeheten ‘Kehlfix’, een gereedschap voor een strakke afwerking van scherpe hoeken zorgt voor een goede hoekfixatie. Het speciaal ontwikkelde (ruwe) mondstuk zorgt voor een goede grip.”

Kleinere projecten

“Dit is het kleine broertje van de Varimat,” aldus Varossieau. “Je moet hem dan ook niet toepassen bij grote volumes. Deze machine is bij uitstek inzetbaar bij de kleinere projecten, waar veel (lastig bereikbare) details in zitten. Hij is bestemd voor de kwalitatieve dakdekkerbedrijven, die met de tijdwinst die deze lasautomaat oplevert hun werkzaamheden concurrerend kunnen blijven uitvoeren.”

Ziet Varossieau meer in de analoge, of de digitale versie? “Beide versies hebben hun voordelen, maar ik denk dat het op de Nederlandse markt het belangrijkst is dat een machine eenvoudig te bedienen en betrouwbaar is. De analoge versie is in dat opzicht vergelijkbaar met de aloude Leister Variant (welke node wordt gemist) en daarom verwacht ik dat deze op de Nederlandse markt beter zal aanslaan. Er is op de Nederlandse markt behoefte aan kwaliteit, tegelijk is ook nog steeds de prijsdruk groot. Ik denk dat we met deze innovatie tegemoet komen aan een duidelijke vraag in de markt. Het is weer wat eenvoudiger geworden om het dak op een snelle en kwalitatieve manier waterdicht te maken.”