Zoeken

Roofs 2016-03-34 Duurzaamheid tastbaar maken

Bedrijfsnieuws

Op vrijdag 11 december 2015 opende wethouder Cora-Yfke Sikkema van Gemeente Haarlem de eerste showroom van DRZM, een kenniscentrum met een diversiteit aan duurzame bouwmaterialen.

De showroom is een initiatief van Fred Moorman en Hans Rutte. Fred Moorman heeft vele jaren ervaring als aannemer en is met name actief in de renovatie en restauratie van monumentale panden. Hans Rutte is in de dakenbranche met name bekend omdat hij importeur was van reflecterende isolatiefolies. Momenteel verhandelt en adviseert hij diverse duurzame bouwproducten op de Nederlandse markt. Beide heren vonden elkaar in hun passie voor duurzaamheid en besloten samen een concept neer te zetten waarmee duurzaam bouwen verder gestimuleerd kan worden. In samenwerking met hun respectievelijke partners werd in de Haarlemse Waardepolder onder de naam DRZM.nl de eerste ‘duurzame showroom’ ingericht. Tijdens de opening gaf wethouder Sikkema aan enthousiast te zijn over het initiatief omdat Haarlem duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

“Ons doel is duurzaamheid tastbaar te maken,” vertelt Moorman. “Bezoekers – zowel ondernemers als particulieren – moeten kunnen voelen wat duurzaamheid inhoudt. Duurzaamheid is natuurlijk een breed begrip en we gaan dan ook de breedte in met de oplossingen die wij laten zien. We tonen in de showroom oplossingen die voor de gehele bouw interessant zijn, zowel woningbouw als infra. Duurzame oplossingen zijn in onze optiek oplossingen die op wat voor manier ook materiaal of CO2-uitstoot besparen, en dat kan door energiebesparing, of duurzame energieopwekking, maar ook bijvoorbeeld door een langere levensduur van het toegepaste materiaal. Je zou zelfs een goede waterdichting ‘duurzaam’ kunnen noemen, omdat hiermee immers wordt voorkomen dat de verantwoordelijke partij moet terugkomen en de dakbedekking moet worden vervangen.”

Naast het tonen van de oplossingen adviseert het team van DRZM op projectbasis en kan men zelfs de uitvoering voor haar rekening nemen. De locatie in Haarlem behelst naast een showroom ook een werkplaats en kantoorruimten/werkplekken waar klanten en relaties gebruik van ­kunnen maken. Momenteel is men bezig met het opzetten van soortgelijke showrooms in Hilversum en Alkmaar. Het doel is binnen 5 jaar landelijk zo’n 30 duurzame showrooms te hebben gerealiseerd.

Vloeibare dakbedekking

Roofs nam een kijkje in de showroom in Haarlem. Op het gebied van het dak is een aantal opvallende oplossingen te noteren, zoals o.a. de vloeibare dakbedekking Polyep en de Zonneschans.

Polyep is een vloeibare dakbedekking op basis van polyester. Het product is in België bekend onder de naam Flexipol. Volgens Rutte en Moorman onderscheidt het product zich van de reeds op de Nederlandse markt aanwezige vloeibare dakbedekkingen door de toepassing van polyester. Daardoor is het materiaal zowel flexibeler als mechanisch sterker dan de reeds beschikbare vloeibare dakbedekkingen. Bovendien hecht het op de meest uiteenlopende ondergronden (zelfs glas en aluminium). Het materiaal is in vier basiskleuren leverbaar (grijs, antraciet, wit en zwart) maar kan op aanvraag in alle Ral-kleuren worden geleverd. Zo is het dus ook mogelijk om bijvoorbeeld logo’s op de ondergrond aan te brengen. Het materiaal is in België en Frankrijk al 33 jaar op de markt. DRZM.nl heeft de licenties voor de verkoop van het product voor de gehele wereld verkregen.

Het betreft een gewapend systeem, wat betekent dat het materiaal tweelaags wordt aangebracht, met daar tussenin een polyester wapening. Het product kan zonder gebruik van beschermende middelen worden toegepast omdat er geen schadelijke stoffen in zijn verwerkt. Het materiaal is waterdicht maar dampdoorlatend, waardoor eventueel vocht dat in de constructie zit (bouw- of lekkagevocht) de constructie via de waterdichte laag weer kan verlaten. Het product hecht op vrijwel alle ondergronden: hout, beton, staal, steen, etc. Voor de afwerking van bijvoorbeeld parkeerdekken, garages of vloeren kan het worden ingestrooid met zand of vlokken. Tevens is Polyep chemicaliënbestendig, zodat het uitermate geschikt is voor het afdichten van benzinestations of ruimtes waar chemicaliën worden verwerkt.

Zonneschans

Een andere opvallende dakoplossing in het assortiment is de Zonneschans. Dit is een zonnesysteem dat met name geschikt is voor toepassing op lichte dakconstructies die weinig gewicht kunnen dragen. Het systeem behelst een op maat gezaagd EPS-element, waar het zonnepaneel op wordt bevestigd. Het lichtgewicht isolatiemateriaal zorgt voor een grotere drukverdeling (en natuurlijk een verbetering van de isolatiewaarde van het dak), zodat de toepassing van een zonnesysteem ook mogelijk wordt op daken waar dat in eerste instantie niet voor de hand lag.

De EPS kan in de meest uiteenlopende maten en hellingshoeken worden gezaagd. De apparatuur die hiertoe benodigd is, is in de bijbehorende werkplaats aanwezig. Het is de bedoeling op korte termijn elders een werkplaats te openen en zodoende de momenteel beschikbare ruimte in de huidige locatie volledig voor de showroom te benutten.

Naast deze dakoplossingen laat men in de showroom ook bijvoorbeeld de Combifor combinatievloer zien, die ingezet kan worden bij de na-isolatie van daken. Ook toont men o.a. zonnepanelen en zonneboilers, alsmede diverse andere duurzame oplossingen voor de woningbouw en infra. Er is nog ruimte om het assortiment aan te vullen. De ambities van DRZM.nl liggen hoog, dat hoort volgens beide heren ook wel bij het onderwerp. “Duurzaam bouwen is helaas bittere noodzaak. We zijn hiermee bezig omdat we willen dat onze kinderen en kleinkinderen kunnen opgroeien in een duurzame wereld.”